Скільки релігій в світі: таблиця релігій з коротким описом і характеристиками

Походження Ісламу

Коріння цієї релігії, чия назва перекладається як «покоряющийся Аллаху», беруть свій початок серед безкраїх пустель сходу. Незважаючи на те, що Іслам набагато молодше і християнства, і буддизму, він зміг стати світовим течією. «Немає ніякого божества, крім Аллаха, а Мухаммед — пророк Аллаха» — головна істина для кожного мусульманина.

Прихильники течії вірять в те, що Аллах передав своє вчення, назване Кораном, пророку Мухаммеду. Цікаво, що існують певні подібності між Кораном і Біблією, однак мусульмани мають досить суперечливе ставлення до писання християн, так як в ньому немає згадки про Аллаха. Вони не заперечують існування певних подібностей, але вважають, що Біблія — спотворений варіант Корану.

В наші дні Іслам розділений на дві течії:

  • Суніти, якими є більша частина віруючих, слідують зводу хадисів, прийнятих ними ще в давнину. Суніти мають особливе керівництво, що пояснює, як вести мусульманину в тій чи іншій ситуації. Подібна релігійна практика називається сунною.
  • Шиїти не повністю заперечують сунни, але вносять в них свої постанови. Прихильники цієї різновиди ісламу вважають, що влада в партії, яку вони представляють, повинна бути в руках у нащадків Мухаммеда, тобто його дочки і двоюрідного брата.
Дивіться також:  Історія Москви коротко, дата заснування 1147 Юрієм Долгоруким, перша літописна згадка, в якому році Москва стала столицею, походження назви

Стовпи релігії

Існує всього п’ять положень, які повинні виконуватися бездоганно послідовниками релігії:

  • Прочитання шахади, тобто своєрідного символу віри для мусульман, в якому згадується те, що Аллах є єдиним Богом.

  • Виконання намазу — читання обов’язкових п’ять молитов на день. Намаз виконується виключно арабською, а також з дотриманням безлічі правил.
  • Рамадан — дотримання мусульманських постів.
  • Кожен послідовник течії повинен хоча б один раз здійснити хадж — паломництво в Мекку.
  • Закят — допомога обділеним і нужденним.

Одним з головних відмінностей ісламу від християнства є ставлення людей до Бога. Християни вважають, що Ісус є любов, він милостивий до людей, прощає їм гріхи і всіма силами намагається дарувати спасіння. Аллах же, на думку мусульман, не всепрощаючий Господь, а суворий суддя, який віддасть кожному по заслугах. Аллах немилостив до грішників, про що згадується в писанні мусульман більше, ніж у 20 разів.

Вконтакте
Facebook
Twitter
Google+
Мій світ