Образ Івана Флягина коротко, характеристика російського богатиря в повісті Лєскова Зачарований мандрівник, життєвий шлях, безглузді вчинки головного героя

Які безглузді вчинки робить Флягин

Всі його дії продиктовані душевними поривами. Не роздумуючи, часто вчиняє безглузді вчинки. Тікає з офіцером, з яким спочатку бився, не віддаючи дитину. То, коли здаються йому біси, скидає свічки в церкві, корову випадково спросоння вбиває.

Скільки часу провів Флягин в полоні

Іван потрапляє в довгий десятирічний полон до степових кочівників-татар. Щоб він не втік, йому вшивають в розрізані п’яти кінську щетину, таким чином зробивши калікою. Але називають одним, дають дружин, щоб ті за ним доглядали.

Але він марудиться, що не вінчаний, що діти нехрещені, рветься на батьківщину. Вибравши момент, коли на кочівлі залишилися тільки старі, жінки і діти, тікає.

Дивіться також:  Челкаш аналіз твори М. Гіркого, характеристика героя, жанр, в чому сенс протиставлення Челкаша і Гаврила, історія створення, проблематика, композиція оповідання

Можна назвати Івана Флягина праведником

Сам Іван вважає себе страшним грішником, що кається за погублені їм життя. Але смерті, які він спричинив, були без злого умислу: чернець загинув випадково, по власній необережності, татарин помер в чесному поєдинку, Грушеньку врятував від страшної частки на її прохання. Дано буде покаяння князю, скалічив чужі долі, батьку Грушеньки, продав дочка, татарам, які вбили місіонерів?

Іван сильний своєю вірою в моральні підвалини, але йому не дано християнське смирення, важко миритися з несправедливістю. Він зачаровується життям, але встоявши перед спокусами, витримавши випробування долі, знаходить заспокоєння в праведній вірі і служінні. Відкупляючи свої гріхи, стає праведником.