Гліцерин — це… Властивості, характеристики, застосування речовини

Гліцерин – це речовина, яка використовується в багатьох галузях завдяки своїм властивостям. Вперше воно було отримано в 1779 році. Дотримання правильної дозування при його додаванні в різні субстанції дозволяє досягти хороших результатів. В медицині його застосовують як з лікувальною, наприклад, для лікування запорів, так і профілактичною метою.

Опис послуги

Гліцерин – це солодка на смак рідина в’язкої консистенції, не має запаху і кольору. Речовина поширене в природі:

  • входить до складу більшості жирів, які містяться в рослинних і тваринних тканинах;
  • бере участь в обмінних процесах, що відбуваються в організмі тварини.

Виробничий гліцерин отримують шляхом синтезу з тваринного або рослинного сировини, або штучним способом. На його якість впливає технологічний процес. Речовина, яке здійснено без хлору, вважається найбільш чистим, не надає подразнюючої дії на дерму, краще працює при невисокій вологості. Розрізняють гліцерин:

  • Рослинний – джерелом служить масло меліси, а також пальмова і кокосова. Широко використовується в косметичній індустрії.
  • Тваринний – отримують з свинячого жиру, використовують досить рідко.
  • Синтетичний – синтезують з пропілену з 1938 року, використовуючи різні способи перетворення пропілену в гліцерин. Таким способом проводиться велика частина цієї речовини.
  • Розчин «Гліцерину»: інструкція по застосуванню

    Діючою речовиною є гліцерол, якого міститься 25 або 40 г у флаконі. Його водний розчин має пом’якшувальну дію на слизові оболонки і дерму. Застосовується засіб зовнішньо, їм змазують уражені ділянки. При тривалому використанні можливо поява небажаних явищ у вигляді почервоніння шкіри. Гліцерин, насичуючи дерму вологою, витягує її з повітря, тому на ній утворюється плівка. Однак поглинати її речовина може тільки при достатній вологості (45-65%). В іншому випадку воно черпає її з глибинних шарів шкіри.

    Зберігається розчин гліцерину при температурі не вище двадцяти п’яти градусів. Має термін придатності п’ять років, після закінчення якого його використання заборонено. Відпускаються з аптечних закладів без рецепта лікаря.

    Характеристики та фізичні властивості

    Гліцерин – це органічна речовина у вигляді трехатомного спирту з температурою кипіння 290 і плавлення 18 градусів. Являє собою солодкий безбарвний сироп, який добре змішується з водою, розчиняється в спирті. Його фізичні властивості залежать від температури:

    • в’язкість знижується при нагріванні з 20 до 120 градусів;
    • щільність – при аналогічному нагріванні вона зменшується лише на шість відсотків;
    • питома теплоємність – при нагріванні збільшується.

    Хімічні властивості

    Неорганічні луги, солі, моно — і дисахариди чудово розчиняються у самому гліцерині, що дозволяє його широко використовувати. На відміну від одноатомних спиртів, він реагує не тільки з лужними металами, але і із підставами. Гліцерин, вступаючи з галогеноводородами в реакції, утворює різні ефіри. Крім того, має практичне значення реакція нітрування, за підсумками якої виходить тринитроглицерин.

    Якісними реакціями на багатоатомні спирти є реакція гліцерину:

    • з гідроксидом міді, в результаті якої виходить міді гліцерат, що має яскраво-синє фарбування;
    • з калію перманганатом, її називають вулканом Шеєле.

    Застосування

    Гліцерин використовують у багатьох галузях:

  • Харчовий – при виробництві кондитерських виробів для збільшення об’єму хліба і поліпшення його консистенції, запобігання просідання шоколаду. Для виготовлення екстрактів імбиру, чаю, кави та інших рослинних речовин, які попередньо подрібнюють, а далі обробляють розчином гліцерину. Готовий екстракт містить приблизно тридцять відсотків цієї речовини. Присутність в хлібобулочних виробах гліцерину дозволяє довше зберегти їх м’якими, а додавання його в макарони знижує клейкість.
  • Тютюнової – завдяки високій гігроскопічності його застосовують для усунення неприємного смаку і збереження вологості листя при заготівлі тютюну.
  • Лакофарбової – є одним з інгредієнтів полірувальних складів, в основному лаків, які застосовують для остаточної обробки.
  • Медичної – для підвищення в’язкості медикаментів, запобігання від висихання препаратів, що мають мазевую основу. Застосовуючи згідно інструкції гліцерин у якості розчинника, отримують висококонцентровані лікувальні розчини.
  • Сільськогосподарської – кору дерев і чагарників захищає від негоди. Насіння, оброблені гліцерином, краще сходить.
  • Текстильній – для виробництва синтетичної вовни, шовку, розчинників та отримання анілінових фарб. Використання його у фарбуванні і прядінні надає тканинам еластичність і м’якість.
  • Косметичної – пом’якшує дерму і надає їй білизну. Завдяки гліцерину живильні речовини краще проникають в глибокі шкірні шари.
  • Паперовій – для виготовлення паперових рушників, серветок, цигаркового і жаронепроницаемой паперу, кальки і пергаменту. Пакувальний матеріал, просочений розчином желатину, бури, фосфату амонію і гліцерину, стає вогнестійким.
  • Шкіряної – входить до складу воскових емульсій для дублення шкіри.
  • Радіотехнічної – для виготовлення алкідних смол, електролітичних конденсаторів, при обробці алюмінію та його сплавів,
  • А також при виробництві пластмас та пакувального матеріалу, миючих засобів.

    Використання в косметології

    Гліцерин – це одне з дешевих і доступних зволожуючих засобів, що активно використовують у косметології. Відомо кілька способів його застосування для збереження жіночої краси. Так, при додаванні кількох крапель у ванночку для ніг або рук дерма буде м’якою і свіжою. Дві краплі, введені в шампунь, забезпечать ефект ламінування, крем для ніг – вилікують тріщини на п’ятах.

    Корисні властивості гліцерину, що використовуються в індустрії краси, наступні:

  • Очищення – завдяки його проникнення у тканини дерми, у них прискорюються обмінні процеси, виводяться шкідливі речовини і очищаються пори.
  • Зволоження – забирає вологу з навколишнього середовища. Однак тривале перебування в жаркому і сухому приміщенні веде до зневоднення шкірного покриву.
  • Освітлення – застарілі рубці і пігментні плями світлішають.
  • Омолодження – освіжає обличчя, усуваючи мімічні зморшки.
  • Захист – створює тонкий шар на поверхні дерми, через яку не проходять ультрафіолетові промені.
  • Гліцерин можна сміливо додавати в різні креми, маски і лосьйони для обличчя та рук. Він підсилює дію інших компонентів, сприяючи проникненню активних речовин у глибокі шари дерми.

    В допомогу домогосподаркам

    Плями від вина, ягід, чорнила, кави, чаю і в’їдаються жирні, не страшні, якщо в будинку є гліцерин. Це просте засіб рятує від багатьох забруднень. Причому його можна використовувати і для світлих поверхонь. А також це стосується одягу, так як він не залишає слідів і легко змивається водою. Гліцерин, з’єднаний з розчином аміаку, впорається із застарілими жирними плямами. Головний секрет при видаленні плям – це підігрітий до сорока-п’ятдесяти градусів розчин.

    Після кожної чищення сумок, взуття, курток бажано обробити шкіряну поверхню гліцерином. В результаті вона зволожиться, вироби будуть м’якими і ніжними.

    Якщо натерти скляні і дзеркальні поверхні гліцерином, то вони стануть кришталево прозорими.

    При додаванні кількох ложок розчину у відро з водою при митті підлоги ламінат, паркет або лінолеум знайдуть блиск.

    Відгуки про гліцерині

    Споживачі залишають багато відгуків про цей засіб. Зустрічаються як негативні, так і позитивні. В першому випадку незадоволення викликають наступні моменти:

  • Володіє тимчасовим зволожуючим ефектом. Через невеликий проміжок часу дерма стає сухішою, ніж до використання гліцерину. Особливо це помітно при низькій вологості повітря.
  • Залишає на руках жирну плівку.
  • Не підходить для чутливої шкіри.
  • З плюсів зазначають:

    • доступність;
    • низьку ціну;
    • це добра добавка в маски для обличчя та волосся при приготуванні їх у домашніх умовах;
    • відбілює шкіру;
    • натуральний засіб;
    • розгладжує зморшки;
    • завдяки антисептичним властивостям допомагає в затягуванні порізів і ран;
    • допомагає стекол окулярів не пітніти.

    Таким чином, не можна однозначно сказати, що ця речовина — погане чи хороше. Його шкода, так само як і величезна користь, не доведений. Тим не менш вже протягом багатьох десятиліть його широко і успішно використовують.