Рецензія на фільм Бивень (2014)

Чи бачили ви щось прекрасне, істинно зачаровує? Чи вдалося вам хоч раз відчути справжній дикий жах, відчути, як волосся буквально ворушаться у вас на голові, а зуби починають мимовільно вибивати дзвінку дріб? Чи хотілося вам зупинити те, що відбувається на екрані, втекти в іншу кімнату, щоб просто гарненько віддихатися, а потім повернутися і подивитися, чим закінчиться весь цей кошмар? Якщо щось подібне вам вдалося відчути хоча б один раз, то хороші фільми жахів все ще хтось знімає.

У 2014 році в прокат виходить дійсно страшний фільм жахів, дуже запам’ятовується, вражає. Фільм Бивень, напевно, єдиний, який змушує глядача замислитися про цінність людського життя.

Його часто ставлять в один ряд з гучною людської многоножкой і, зізнатися, в цьому є розумне зерно.

Здавалося б, кому може прийти в голову думка зробити з людини моржа? Напевно, тільки зовсім съехавшему з котушок маніякові. Власне, Бивень саме про такому маніяка і оповідає.

За сюжетом фільму молодий журналіст Уоллес їде в Канаду, щоб зустрітися з майбутнім героєм свого комедійного шоу. Але шляхи Господні несповідимі, і хлопець, який повинен був давати Воллеса інтерв’ю, вмирає. Журналіст, звичайно ж, розбудовується, але тут на горизонті з’являється новий потенційний герой для його передачі — старий моряк, самотньо живе у величезному готичному особняку. Уоллес їде до старого, щоб записати кілька його історій.

Чорт візьми, краще б в дорозі у нього зламалася машина. Але нескладно здогадатися, що Уоллес добирається до місця без особливих пригод. Інакше фільм жахів знімати було б просто нема про що.

Бувалий моряк може розповісти багато захоплюючих історій. А ще він може виявитися маніяком, виношує дивну нав’язливу ідею. Старий морський вовк мріє повернути до життя свого єдиного друга, моржа, який врятував йому життя. І Уоллес, мирно попивающий чайок в зручному кріслі, навіть не підозрює, що йому належить стати тією самою заготівлею, з якою маніяк планує власноруч створити моторошного моржа.

Дивіться також:  Найдовші річки Північної Америки і Канади: топ-10

Після перегляду Бивня залишаються змішані почуття. З одного боку, розумієш, що все, що відбувається на екрані — немислима вигадка, жахлива і трагічна. А з іншого боку, в глибині душі ти усвідомлюєш, що божевілля не виникає саме по собі, до божевілля завжди веде переживання чогось жахливого. Історія моряка страшна і трагічна. Він був на волосок від смерті, але все ж таки врятувався. І після всього, що сталося, він поклав на себе величезний тягар відповідальності за те, що свого часу відібрав чуже життя. І він продовжив вбивати.

Бивень заснований на реальних подіях. Коли дізнаєшся про це, уява мимоволі малює в голові страшного монстра з величезними іклами, ще зберіг дещицю людяності. Але насправді нічого подібного не відбувалося: маніяка, який перетворює своїх жертв в моржів, ніколи не існувало. В основу сценарію фільму лягло жартівливе оголошення, знайдене режисером Кевіном Смітом на просторах інтернету. В цьому оголошенні власник будинку пропонував комусь пожити у нього безкоштовно при одній лише умові: претендент повинен був носити костюм моржа замість піжами. Воістину, творчі люди іноді черпають натхнення з неймовірних джерел.

Бивень вражає. У цьому фільмі органічно переплітаються грубий чорний гумор і глибокий філософський підтекст, явна абсурдність деяких сцен і відмінна акторська гра. Цей фільм навряд чи можна порадити широкого кола телеглядачів, але любителям нестандартного кіно він явно припаде до душі.

Записи не знайдені