Бобер (бобер) – опис, види, фото, чим харчується, де мешкає

Бобри (лат. Castor) – це єдиний сучасний рід тварин родини Боброві, загону Гризуни, класу Ссавці.

Морський, або камчатський бобер – це калан (морська видра), а болотний бобер – це нутрія. Ніякого зв’язку з сімейством Бобрових вони не мають.

Міжнародне наукове назва: Castor Linnaeus, 1820

Синоніми:

  • Fiber Dumeril, 1806
  • Mamcastorus Herrera, 1899

Чому тварина має таку назву?

Слово «бобер» існує, мабуть, стільки ж століть, скільки і російську мову. Слова, споріднені давньоруського бобръ, зустрічаються в багатьох мовах світу. У литовців бобер – bebras, у німців – Biber, у англійців – beaver. Лінгвісти вважають, що початковим значенням його імені було «бурий, коричневий звір». Латинська назва роду Castor має давньогрецькі корені: κάστωρ – «бобер», κάστον – «деревина».

Як правильно – бобер чи бобер?

Цікавий факт: джерела середини ХХ століття вказують, що слово «бобер» повинно було означати сама тварина, а слово «бобер» – його хутро. Однак у розмовній мові це синоніми.

Автор фото: Mammalwatcher, CC0

Бобер (бобер): опис та фото. Як виглядає тварина?

Після південноамериканських капібар бобри – найбільші представники загону гризунів. Довжина тіла дорослих особин коливається від 80 до 130 см при зростанні в холці до 35 див. Їх хвіст варіює від 25 см до 37 див. Середня вага дорослого бобра становить 20-30 кг, при цьому деякі старі жирні самці можуть важити до 45,5 кг

Статевий диморфізм ссавців розвинений слабо і зовні виражений тільки розмірами: самки трохи більші за самців.

Будова тіла бобра ідеально пристосоване до полуводному способу життя. Голова у звірків велика, уплощенная зверху, з вузькою мордою, розширюється до скул. Шия коротка, товста, без помітного перехоплення переходить у тулуб.

Автор фото: Vissi Power, CC BY-SA 3.0

Очі бобра невеликі, закриваються прозорими мигательными плівками, третім століттям, захищає їх від пошкодження плаваючим сміттям. Користуючись таким покривом, бобер може плавати під водою з відкритими очима і добре бачити.

У гризунів прекрасно розвинені чутливі волоски (вібриси). Вони розташовані над губами, над очима, а також між оком і носом.

Автор фото: David J. Stang, CC BY-SA 4.0

Губи бобра м’ясисті і дуже рухливі, зовні покриті волоссям. Роздвоєна верхня губа і обома половинами обхоплює виступаючі вперед величезні дугоподібні різці. Позаду різців обидві половини верхньої губи змикаються, притискаючись до нижньої губи. Це змикання утворює перешкоду для води. Завдяки такій будові бобер може гризти дерево під водою без ризику захлинутися.

Всього у бобра 20 зубів:

  • по 2 різця верхньої і нижньої щелепи;
  • 16 корінних;
  • іклів немає, на їх місці знаходяться великі діастеми.

Діастеми – це проміжки або щербини, розділяють два сусідніх зуба.

Спереду видаються чотири різці – два зверху і два знизу. Вони ростуть все життя і постійно заточуються по мірі стирання. Різці оранжевого кольору, верхні довжиною 20-25 мм, нижнє – 35-40 мм, шириною близько 8-10 мм.

Автор фото: Sylvain Haye, CC BY-SA 3.0

Вуха у бобри ледь помітні, вони маленькі, короткі, вкриті хутром, але при цьому звір відмінно чує. Навіть самий тихий звук, наприклад, пролетівша вночі сова, змушує обережна тварина припинити роботу і довго прислухатися.

Під водою вушні отвори замикаються за допомогою призначених для цього м’язів. До того ж густі пухнаті волосся всередині вушної раковини відіграють роль водонепроникного шару, чому сприяють повітря, що утримується між волосками. Особливими круговими запирательными м’язами мають і ніздрі бобра, які щільно змикаються в момент пірнання.

Автор фото: Jiří Bernard, CC BY-SA 3.0

Приблизно чверть довжини звіра становить широкий веслообразный хвіст, службовець їм кермом під водою і опорою на суші. Завдяки хвосту при першому погляді на бобра його легко можна відрізнити від інших ссавців.

Його уплощенная лопата розташована в горизонтальній площині, розмір – 0,3 м в довжину і 0,1-0,13 м в ширину. Біля основи хвоста майже круглий, порослий хутром, а далі він покритий своєрідною «лускою» – великими роговими шестикутними щитками, між якими ростуть ріденькі жорсткі волоски. По середній лінії верхньої поверхні хвоста проходить поздовжній «кіль». Хвіст бобра також є сигнальним пристроєм і органом терморегуляції.

Автор фото: Gerhard Schwab, All rights reserved

Автор фото: Groucho M, Public Domain

У бобрів короткий, мішкувате, і товсте незграбне тіло на чотирьох коротких ногах. Передні кінцівки мають 5 пальців, з яких перший значно коротше інших, довше інших третій палець. Між 2, 3 і 4 пальцями є погано розвинена плавальна перетинка. Пальці озброєні дуже щільними, товстими, сплощеним, злегка викривленими сіро-коричневими кігтями. Передні кінцівки використовуються для ходьби, і також бобри риють ними землю, переносять будівельний матеріал, утримують гілки та інше корм під час прийому їжі.

Задні ноги бобра теж п’ятипалі і забезпечені повноцінними плавальними перетинками. Пальці помітно довші, ніж на передніх ногах, причому кіготь на другому пальці роздвоєний у вигляді вилки. Їм бобер розчісує своє хутро, витягує з нього паразитичних дрібних кліщів, змащує для непроникності хутро секретом мускусної залози, розташованої біля основи хвоста («бобровий струмінь»). Крім цієї залози, в анальної області розташовуються жировики. Запах «бобрової струменя» служить для маркування території, а секрет жировиків продовжує її дію.

Автор фото: Gerhard Schwab, All rights reserved

Автор фото: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Хутро бобра складається з жорстких остьового і направляючих волосся, а також густого м’якого підшерстя (подпуши). Коли бобер пірнає, остьові волосся тиском води притискаються до підшерску так щільно, що укладений між ними повітря не витісняється. Варто тварині вийти на сушу і здригнутися, як його хутро стає майже сухим.

Бобер постійно піклується про стан своєї шуби, подовгу розчісує її, змащує маслянистою рідиною. Чим старше бобер, тим густіше його волосяний покрив, густота хутра залежить і від сезону: взимку хутро в 2-2,5 рази густіше. У різних особин на 1 см2 шкіри припадає від 12 до 23 тисяч волосся. Остьові волосся довжиною 70 мм, направляючі – 40 мм, а жіночі – до 25 мм.

Основний колір шерсті бобров коричневе з різними відтінками, від світлого, майже пісочного до чорно-бурого, деякі звірі бувають чисто білими (альбіноси) або чорними (меланісти). Хутро бобра дуже носке, добре виробляються, красивий, вважається одним з найбільш цінних видів хутра.

Автор фото: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0

Бобри – чудові плавці, розвивають у воді швидкість до 10 км/ч. Плаваючи, ссавець відштовхується широкими задніми лапами, а передні тримає затисненими в кулачки, прибираючи ними всякі перешкоди на шляху.

Пірнувши, бобер може не з’являтися на поверхні до 15 хвилин, пропливши за цей час до 700 метрів. Приблизно на такий же проміжок часу під воду занурюється тюлень. Так що бобер – видатний підводний плавець.

Автор фото: Philipp Blank, CC BY-SA 3.0

Довгий час вважалося, що дорослі бобри не видають звуків, але в даний час встановлено, що це не так. Тваринки здатні «розмовляти» в низькочастотному діапазоні. Так, бобер відлякує ворога гучним звуком трубним, що супроводжується шипінням і бурчанням, схожим на поєднання «фзсш». Взагалі їх шипіння – це вираз недружелюбності, невдоволення.

При залицянні бобри стогнуть, тоді їх звуки стають схожими на проголошувані у ніс «ыыы» або «тов». Так само звучить їх призов або прохання, наприклад, поклик дитинча матір’ю, крик, коли вони налякані або розгублені, опинилися в незнайомому місці і не можуть знайти дорогу до дому. Іноді вони скиглять, нагадуючи цуценят. Ну і, звичайно, найвідоміший «бобровий» звук – це гучний ляпас хвостом по воді. Так звір попереджає родичів про небезпеку.

Дитинчата бобра видають більш високочастотні, ніж дорослі особини, жалібні сумні звуки. Ними вони кличуть матір, особливо якщо мерзнуть, а також кричать при зустрічі з іншими бобрами. Голос однорічного малюка канадського бобра звучить в діапазоні 0,36-0,45 кГц, до двох-трьох років він зміщується до 0,25-0,31 кГц, а для бобра старше чотирьох років характерний звуковий діапазон 0,16-0,18 кГц.

Автор фото: Daiju Azuma, CC BY-SA 4.0

Чим живляться бобри в природі?

Бобри – строгі вегетаріанці. У природі вони їдять тільки деревну кору або рослинні пагони. Всупереч помилкам, рибу бобри не їдять.

Довжина кишечника бобра перевищує довжину його тіла у 12 разів. Добре розвинений сліпий відділ кишечника, заселений мікроорганізмами, сприяє перетравленню грубих кормів. Крім того, в пілоричному відділі його шлунка розташована синусний заліза, яка починає функціонувати відразу ж, як тільки підросла бобренок приступає до самостійного харчування. Вона теж допомагає розщеплювати рослинну клітковину. Крім представників цього роду, тільки коала, вомбат і можуть похвалитися наявністю синусної залози. У шлунку створюється кисле середовище, що допомагає звірку перетравлювати навіть деревину, яка складає значну частину його раціону взимку.

У літній час тварина ласує молодими пагонами дерев і корою. Бобер їсть тополю, осику, вербу, а також березу. Менш важливі для нього: в’яз, черемха, липа, ліщина, а дуб і вільху він, як правило, взагалі не їсть, проте використовує для будівель. А ось жолуді бобер їсть з задоволенням.

Автор фото: Kissmykumbaya, CC BY 4.0

Деревину гризун їсть неохоче. Влітку він валить великі дерева, тільки щоб дістатися до їх крони, адже в межах досяжності тваринного гілок розташовано дуже небагато. Влітку харчування бобра складається, в основному, з трав’янистих рослин-очерету, рогозу, латаття, ірисів та інших.

Восени він переходить на кору і гілки листяних дерев, але їсть і хвою і кору хвойних, зокрема, сосни, ялини, кедра та ялиці. Також в осінній період бобер готує запаси деревного корми на зиму. Зберігаються вони у воді, ця своєрідна консервація дозволяє довго зберігати поживні властивості «зимових заготовок» господарських звірків. Причому свої, дуже немаленькі запаси продовольства бобри підтоплюють нижче рівня води, тому вони не вмерзают в лід і доступні всю зиму. На сім’ю бобри можуть готувати до 70 кубометрів кормів, адже вага одноденного раціону тварини повинен становити п’яту частину його власної ваги, тобто в середньому 3-5 кг

Взагалі бобри їдять до 200 видів різних рослин, але конкретна популяція живиться кількома з них, адже для переходу на новий тип живлення необхідно адаптувати кишечник до нової дієті.

Автор фото: Hangsna, CC BY-SA 4.0

Де живуть бобри?

Бобри живуть на материках Північна Америка та Євразія. Є вони на Скандинавському півострові (особливо багато їх у Фінляндії), населяє басейни річок Вісли, Ельби і пониззя Рони.

Звичайні річкові бобри поширені в лісовій і лісостеповій зоні Росії від Мурманської області на півночі до Архангельська на півдні і від західних кордонів до Прибайкалля і Монголії. А в Примор’ї і на Камчатці водяться канадські бобри, які самостійно в середині ХХ століття з’явилися в Ленінградській області і Карелії. Проникли вони з Фінляндії і в 70-е рр. були інтродуковані в басейні Амура і на Камчатці. Але Сибір і Далекий Схід не є суцільним ареалом проживання бобра. Звірята живуть розрізнено в Кемеровській області, Алтайському краї, у верхів’ях Єнісею, в Томській, Курганської, Омській областях, в Хабаровському краї. Річкові бобри водяться також на території Північно-Західного Китаю і Монголії.

Батьківщина канадського бобра – Північна Америка. Там він живе на Алясці, в Канаді, в США практично повсюдно, виключаючи Флориду, Каліфорнії і Невади. Зустрічається на півночі Мексики. За чисельністю канадський бобер набагато обігнав європейського – сьогодні число його особин одно більше 15 млн., говорять навіть про «нашестя канадських бобрів» на Європу і Азію.

Взагалі бобер невибагливий, він зустрічається і в Заполяр’ї, і в субтропіках. Якщо звірків не турбувати, вони можуть жити поруч з людьми, практично в населеному пункті. Головне, щоб був водойма і рослини, придатні в їжу.

Автор фото: Marcin Klapczynski, CC BY-SA 3.0

Чисельність бобрів у світі

В історичному минулому ці гризуни водилися в Європі і Азії практично повсюдно, але до початку ХХ століття завдяки інтенсивній полювання на бобра з-за м’яса, хутра та «бобрової струменя» на більшій частині колишнього ареалу вони були винищені. Так, канадського бобра вибили практично повністю, особливо на сході США. В Європі і Азії вціліло близько 1000-1200 тварин – декілька реліктових популяцій у Росії, Франції, Німеччини, Монголії, Китаї, Україні, Норвегії та Білорусі.

В даний час завдяки роботі по реінтродукції і розселення цих тварин, яка активно ведеться з першої половини ХХ століття, ареал бобра розширився, а чисельність тварин зросла. Згідно з даними від 2015 року, тільки в Росії налічується 700 тис. особин. Західносибірський підвид звичайного бобра Castor fiber pohlei занесений до Червоного списку МСОП.

Як живуть бобри?

Бобри ведуть осілий спосіб життя. Вони охоче селяться на берегах повільно поточних річок, ставків і озер, кар’єрів і зрошувальних каналів. Влітку вони проявляють активність у сутінках, виходячи з житла на заході, працюють до ранку. Восени, в період заготівлі запасів корму на зиму, робочий день бобров становить 10, а то і 12 годин. Зимують бобри тут же, вони не впадають в сплячку. Взимку їх активність зміщується на світлий час доби, хоча на поверхні вони майже не показуються, а при морозах нижче 20°С вони взагалі не виходять з житла. До запасів кормів тварини добираються, використовуючи порожнечі під льодом або роблячи під снігом тунелі. Ймовірно, вони вміють прогризати лунки по льоду. При наявності незамерзаючої ополонки на ділянці життя бобрів протікає більш активно.

На суші бобер незграбний і повільний, ходить перевальцем, спирається при цьому на короткі передні і більш довгі задні лапи. Але якщо помітить небезпеку, галопом мчить до рятівної води.

Автор фото: Bohuš Číčel, CC BY-SA 3.0

Бобри дуже охайні. Їх житла, а також канали, по яких вони доставляють запаси деревини, вільні як від залишків їжі, так і від екскрементів.

Спілкуються тварини за допомогою звуків, особливих пахучих міток, а в разі небезпеки голосно б’ють хвостом по воді. Це сигнал тривоги, по якому всі родичі ховаються під водою.

Бобри живуть як поодинці, так і сім’ями, що включають до 8 особин. Сім’я бобра – це батьківська пара і діти, народжені за останні два роки. Тварини моногамні, а їхні батьківські пари довговічні. Відносини ієрархії в колонії складаються за віковою і статевою принципом, доросла самка домінує.

Б’ються звірі рідко, тільки в щільних популяціях деякі самці відзначені шрамами на хвостах – такі результати сутичок з чужинцями за територію. Сімейний ділянка може переходити з покоління в покоління.

Від берега бобри не видаляються більш, ніж на 200 м, а довжина ділянки вздовж берегової лінії може становити від 300-400 м до 3 км, залежно від кількості корму. Якщо їжі багато, їх ділянки можуть стикатися, а також перетинатися.

Автор фото: finchlake2000, CC BY 2.0

Хатки і нори бобрів

У кінці серпня сімейні пари починають будувати нове житло. Боброве житло – це нора або хатка. Для поселення тварини вибирають берега повільно поточних річок, озер, ставків, водосховищ. Якщо береги круті і високі, звірята риють нори з підводними входами, щоб убезпечити себе від вторгнення хижаків. Нора бобра – це своєрідний лабіринт з 4-5 входами, який разом з віднорками може затягтися на десятки метрів.

Нора всередині старанно облаштовується, стіни і стеля бобри вирівнюють, підлогу утрамбовують. Житлова камера, як правило, заглиблена на 1 м, ширина її становить близько метра при висоті 0,4-0,5 м. Підлогу неодмінно піднятий над рівнем води приблизно на 20 див.

Якщо рівень води в річці підвищиться, бобри соскребут землю зі стелі і утрамбуют її, піднявши підлогу. Якщо ж сильний паводок все-таки підтопить житло, вони спорудять на кущах своєрідні гамаки-лежання з гілок, а для підстилки натаскают сухої трави. Іноді стелю нори руйнується, тоді замість нього влаштовується настил із хмизу і гілок, який перетворює нору в полухатку.

Автор фото: Ciacho5, CC BY-SA 3.0

У разі, коли нору викопати не виходить, бобри будують у воді хатку. Як правило, споруджують у неглибокій частині водойми. Хатка бобра має конусоподібну форму і досить великі розміри – до 2,5 м у висоту і до 12 м в поперечнику, і це означає, що вік її складає десятки років. Найчастіше вона набагато менше – 1,5 м заввишки і близько 3 м у діаметрі. Однак над водою найбільша хатка піднімається всього на 1-3 м. Як і в нору, вхід у хатку розташований під водою. При будівництві такого типу житла бобри приносять глинистий грунт, використовуючи його в якості фундаменту, встановлюють кілька великих колод, зводять стіни й дах з хмизу, скріплюючи його глиною і мулом, а стіни ретельно обмазують.

В даху хатки залишають отвір для доступу повітря. Житлова платформа всередині розташована вище рівня води. Зсередини житло упорядковується – бобри об’їдять стирчать зі стін гілки, конопатять щілини мохом і замазують мулом. З настанням холодів будівництво утеплюють, завдаючи додатковий шар глини. Це дозволяє підтримувати всередині хатки плюсову температуру навіть в сильний мороз, так що взимку над нею клубочиться пара, бо тепле повітря виходить через отвір у даху.

Хатка бобра діаметром приблизно 6,1 м. Автор фото: Bridesmill, CC BY-SA 3.0

Навіщо і як бобри будують дамби?

Свої житла сімейка бобров будує в цілях захисту від наземних хижаків. Але це не звільняє звірків від необхідності виходити на берег у пошуках їжі. Щоб застрахувати себе від можливих проблем, ссавці риють кормові канали. Вони допомагають тваринам дістатися від водойми до їжі, не виходячи на сушу. А щоб в літній період через зниження рівня води входи не оголилися, бобри будують дамби на річках і каналах. Крім підвищення рівня води, будівництво греблі збільшує площа водної поверхні, а отже, розширюється середовище проживання бобра. Крім того, береги часто заболочуються і стають недоступними для ворогів – великих хижаків. Також гребля бобров використовується для зберігання запасів корму.

Греблю, як і хатку, бобри будують з хмизу, гілок і стовбурів дерев, скріплених мулом, глиною, використовують і камені вагою до 15-18 кг Тварини майстерно валять дерева: так, на спилювання стовбура діаметром до 7 см боброві потрібно не більше 5 хвилин, а дерево діаметром до 40 см бобер гризе цілу ніч.

Опорним каркасом для греблі може послужити впало дерево, а при його відсутності бобри спочатку встромляють в дно стовбури вертикально, а потім, зміцнивши проміжки між колодами за допомогою гілок, використовують ті ж мул, глину та каміння. Якщо гілки в греблі пускають корені, це сприяє зміцненню споруди.

Автор фото: Rufus46, CC BY-SA 3.0

Середня «дамба» зводиться 2-3 тижні, має розміри в довжину – близько 30 м, у висоту – 2 м і завширшки від 5-6 м у підстави до 1 м у гребеня. Гребля, побудована бобрами, дуже міцна. Людина може вільно ходити по ній. В результаті діяльності бобрів місцевість перетворюється в так званий «бобровий ландшафт» – ліс підтоплюється, стежки перетворюються в канали.

Рекордсмени по будівництву – канадські бобри – зводять греблі до 1 км і більше. Так, у США в штаті Нью-Гемпшир була зафіксована гребля довжиною 1,2 км

Побудувавши греблю, бобри містять її в робочому стані, регулюючи рівень води. Помітивши з допомогою слуху чуйного, що звук течії змінився, а отже, гребля порушила свою цілісність, бобри негайно приступають до ремонту. Відомий експеримент, коли неподалік від греблі був залишений включений магнітофон, відтворює шум поточної води. Почувши його, звірята негайно замазали «протік» глиною!

Автор фото: Elke Wetzig, CC BY-SA 4.0

Види бобрів, назви й фото

Рід бобри включає 2 сучасних реліктових виду: Канадський бобер і Звичайний бобер.

  • Звичайний бобер, річковий бобер, або євразійський річковий бобер (лат. Castor fiber)

До цього виду відносяться самі великі бобри, розмір їх тіла доходить до 1,3 м при висоті до 35 см, середня маса до 30-32 кг, довжина хвоста 25-37 см, ширина – 10-13 см, довжина вуха – 3-3,5 см. Від канадського бобра він відрізняється більш довгим і відносно вузьким хвостом, невеликий вушною раковиною, видовженими носовими кістками. Колір хутра варіює від світло-коричневого до майже чорного. Живиться річковий бобер рослинами.

Звичайні бобри живуть у Білорусі, Китаї, Франції, Німеччині, Казахстані, Люксембурзі, Монголії, Норвегії. У Росії річковий бобер заселяє всю європейську частину країни, живе окремими групами в Сибіру і на Далекому Сході.

Автор фото: Klaudiusz Muchowski, CC BY-SA 3.0

  • Канадський бобер (лат. Castor canadensis)

Від звичайного бобра відрізняється менш витягнутим тулубом, широкою грудьми, короткою головою з більш великими темними вухами і близько розташованими, опуклими очима. Хвіст широкий: його ширина значно більше половини довжини. Довжина тіла звіра дорівнює 80-120 см, хвіст 25-50 см, маса від 11 до 30 кг. Хутро – від жовто-бурого до майже чорного, найчастіше він червонувато-бурий. Густий підшерсток, темно-сірої забарвлення. Канадський бобер має більш довгий кишечник, тому може поїдати корм грубіше, ніж звичайний бобер.

Населяє бобер більшу частину Канади, Аляски і основної території США, крім Флориди, Невади і більшої частини Каліфорнії, на півдні зустрічається до північній частині Мексики. Акліматизований в Польщі, Австрії, Німеччини, Фінляндії, Росії і на півострові Корея. У Росії він є в Карелії, Ленінградській області. З метою акліматизації завезений в Хабаровський край, на Камчатку і Сахалін.

Спосіб життя канадського бобра в цілому схожий на спосіб життя звичайного бобра, але є і відмінності. Так, канадський бобер набагато рідше селиться в норах, воліючи хатки. Греблі, побудовані ним, можуть бути набагато більше гребель його близького родича.

Автор фото: Minette Layne, CC BY-SA 2.0

Як розмножуються бобри?

Бобри – моногамні тварини, причому самка в сім’ї домінує над самцем. Статевої зрілості тварини досягають до 2-5 років. Пари зберігаються багато років, нерідко розпадаючись лише зі смертю одного з партнерів. Шлюбний період триває з середини січня до кінця лютого. Складні шлюбні ігри для бобрів не характерні. Процес спаровування тварин відбувається прямо воді.

Після вагітності, що триває 105-107 днів, народжується, як правило, від 2 до 5 (частіше 3) дитинчат. Їх кількість залежить від віку матері: молоді особини приносять 1-2 бобрят, а старі – 3-4, рідко 5 малюків. Канадський бобер більш плідний: в його посліді до восьми дитинчат, хоча в середньому у виводку, як і у звичайного бобра, два-три бобренка.

Бобри добре піклуються про своє потомство. Бобрята покриті шерстю, зрячі, важать близько 0,5 кг і через один-два дні вже можуть плавати. До трьох-чотирьох тижнів дитинчата бобра їдять тільки молоко матері, потім потроху пробують додавати в свій раціон м’яку траву і листочки, принесені батьками, але мати продовжує годувати їх молоком до 3 місяців. Боброве молоко дуже калорійне: воно в 4 рази жирніше, ніж коров’яче.

У місячному віці діти виходять із гнізда і навчаються харчуватися самостійно. Поки діти підростають, бобер-батько старанно захищає сімейний ділянку. Він мітить межі території, патрулює їх, а мати піклується про дитинчат, годує їх. Молоді бобри живуть з батьками протягом 2 років, ростуть вони швидко, але їм треба багато часу, щоб оволодіти складними способами добування їжі і будівництва.

Підростаюче покоління включається у трудові справи сім’ї, ремонтує разом з батьками хатку, греблю, заготовлює корм на зиму. На другий-третій рік, по досягненні статевої зрілості, молодняк залишає батьківський дім і вирушає на пошуки пари.

Скільки живуть бобри?

Звичайний бобер в дикій природі може прожити 17-18 років, канадський – до 20. Однак у середньому вони, як правило, живуть близько 10 років. В неволі ж максимальний вік бобра досягав 35 років.

Автор фото: Ivo Kruusamägi, CC BY-SA 4.0

Вороги бобра в дикій природі

Життя бобра в природі небезпечна. Незважаючи на порівняно великі розміри, незграбність звірка на суші робить його відносно легкою здобиччю для хижаків. Ведмеді, вовки, койоти – ось основні природні вороги бобрів. Росомаха, лисиця, видра, єнотовидний собака, рідше рись також представляють для них небезпеку. Розтерзати бобра може зграя бродячих собак. Молоді або слабкі тварини стають жертвами філіна, скопи, орлана-білохвоста, великої щуки або тайменя. Але головним ворогом бобра був і залишається людина.

Бобри домашні тварини

Спроби розведення бобрів відомі з XIX століття. Продукти, одержувані від них, продавати було вигідно. Сьогодні їх утримують на фермах, в домашніх умовах цю «ходячу катастрофу» винести важко. Природні звички бобра змінити неможливо. Беруть звірків у заводчиків, а не з природи, вони швидше адаптуються до нових умов.

Для тварин будують вольєри на бетонній підлозі, закриті металевими прутами або сіткою. Розміщують їх у теплих приміщеннях, які можна опалювати взимку. Якщо в якості підлоги потрібно використовувати землю, то в неї вкопують залізні перепони, так як бобри добре риють нори і можуть втекти.

Вольєри облаштовують гніздом і місцем для вигулу. Обов’язково обладнують його і басейном, без нього у бобрів не буде потомства. Воду в ньому міняють раз в 2 дні і не використовують сильно хлорованої рідини. Прибирають і дезінфікують вольєр регулярно.

Годують бобров один раз на добу ввечері. Дають їм моркву, ячмінь, кормовий буряк, комбікорми, рослинну їжу.

Захворювання бобрів

Так як основні вороги бобра – вовки та лисиці, часто хворіють сказом, то і у гризуна теж зустрічається ця вірусна інфекція. Відсоток заражених особин невелика, але 1-2 бобра в рік, уражені сказ, зустрічаються в природі регулярно. Крім того, бобри гинуть від таких хвороб, як паратиф, пастерельоз, туберкульоз.

З паразитичних черв’яків в тілі бобров виявлені печінкова двуустка, стихорхис і травассосиус. Вони можуть виступати переносниками токсоплазмозу, туляремії, сальмонельозу.

М’ясо бобра: користь і шкоду для людини

Люди здавна використовують у своїх цілях м’ясо, жир і хутро бобрів. З красивого і міцного хутра шиють шуби. Бобриная струмінь використовується в медицині і парфумерної промисловості. Жир бобра, як і борсуковий жир, застосовують для лікування захворювань дихальних шляхів, у тому числі і туберкульозу легенів. При цьому змішують мед, бобровий жир і сік алое. Цю суміш приймають до їжі. Жиром змащують і шкіру в області бронхів і легенів.

М’ясо бобра є можна. Раніше католицька церква відносила його до риб з-за лускатого хвоста і вважала бобрятину пісної, допускаючи її вживання по п’ятницях, а також під час посту. Печінка бобра не поступається за властивостями гусячої, а хвіст звіра завжди цінується гурманами.

На смак м’ясо бобра нагадує гусятину або яловичину, але має специфічний запах осики, видаляється спеціальною кулінарною обробкою або копченням. Оскільки бобри харчуються виключно рослинною їжею, м’ясо нежирне, багате мінеральними речовинами і вітамінами. З нього готують котлети, шашлики, гуляші, рагу. Бобрятину запікають, коптять і тушкують. При цьому важливо пам’ятати, що м’ясо бобра може бути джерелом сальмонельозу, а значить вимагає ретельної кулінарної обробки.

Автор фото: Daderot, CC0

«Струмінь бобра»: користь і шкоду для людини

«Бобровий струмінь» (мускус бобра, кастореум) виробляється залозами як самців, так і самок. Це складна речовина, що складається із сотні компонентів, включаючи:

  • спирти;
  • феноли;
  • салицилальдегид;
  • касторамин;
  • смолисті речовини;
  • холестерин.

Ще в V – IV ст. до н. е. Геродот і Гіппократ говорили, що «струмінь бобра» лікує хвороби матки. Гален і Пліній Старший згадують її як засіб від судоми і спазми внутрішніх органів. Сучасні дослідники говорять про її подібність з аспірином. В даний час В медицині бобровий струмінь не використовується, але визнається як адаптогену. Продовжує застосовуватися в гомеопатії та парфумерії. Тепер для добування секрету «бобрової струменя» тварин перестали вбивати, його збирають у живих бобрів на спеціальних фермах.

Адаптогени – штучні або природні препарати, що сприяють підвищенню можливості організму до опору впливів різної природи (хімічної, біологічної або фізичної).

В народній медицині «струмінь бобра» має свої лікувальні властивості і протипоказання. Препарати з нього застосовують при:

  • онкології;
  • перевтомі;
  • депресіях;
  • зниження потенції у чоловіків;
  • гінекологічних захворюваннях у жінок;
  • травмах;
  • артрозі і артриті;
  • патології серця і судин;
  • хворобах ШКТ.

При необхідності такого лікування потрібно звернути увагу:

  • що будь-які спиртові настоянки можна пити в необмеженій кількості, так як вони можуть бути причиною хвороб печінки та інших органів;
  • краще не вживати їх під час вагітності та годування груддю;
  • не потрібно давати їх дітям до 14 років.

Автор фото: Szeder László, CC BY-SA 4.0

Користь і шкода бобрів

Бобри – корисні тварини. Необхідно захищати цих звірків, контролюючи їх чисельність. Хоча кількість представників роду регулюється в природі самостійно, їм все одно не вистачає місця для життя з-за надмірного поширення на Землі іншої тварини – людини, яка вирішила, що все на цій планеті призначено винятково для нього. Йому бобер підтоплює поля, дороги й городи, знищує його особисті дерева.

Розглянемо ступінь впливу звірка на навколишні його біотопи.

  • Боброві греблі на малих річках стабілізують хід води при дощових паводків, підвищують рівень грунтових вод, змінюють напрямок їх стоку, ускладнюючи рисунок річкової мережі. Ріки перетворюються в каскади водойм зі стоячою водою.
  • Діяльність бобра сприяє підтоплення ґрунтів, що впливає на зміну їх складу. У них збільшується вміст аморфного заліза і обмінного алюмінію, змінюється кислотний показник.
  • Поселяючись у водоймі, бобри швидко винищують прибережну осику, незалежно від її віку та розміру. Збільшується кількість хвойних і погано поїдаються тваринами видів дерев: їли, липи, берези. Створюються умови для розвитку водно-болотної рослинності.
  • На загачених бобрами ділянках річок змінюється видовий склад тварин. Збільшується кількість мікроскопічних водоростей і інших планктонних організмів, які призводять до зменшення кисню у воді. Стає менше видів риб, спільноти в цілому спрощуються і стають менш стабільними. У запрудах оселяються водоплавні птахи і люблять воду звірі (наприклад, хохулі).
  • Гребля бобра діє як очисна споруда, вона фільтрує воду в річці.
  • Дерева, повалені бобрами, залучають зайців і копитних ссавців, які їдять кору. Сік цих дерев є їжею для метеликів та мурашок, а ці комахи в свою чергу приваблюють птахів.

Для більшості поселень бобрів характерне чергування періодів існування (1-10 років) з періодами їх відсутності. Завдяки цьому досягається динамічна рівновага між порушенням росту рослин і швидкістю їх відновлення.

Як зловити бобра?

Бобров ловлять за допомогою пасток. Найбільш просто влаштована пастка для напівводних тварин має вигляд сітки. Верша – це циліндр з металевої сітки, заплетенный з одного боку, і з детышем (конусоподібної лійкою) з іншого. Детыш звернений вузькою стороною всередину циліндра. Таку пастку встановлюють біля входу в нору. Якщо потрібно зловити звірів живими, то до верше прилаштовують більше простору клітку, що піднімається над водою. Ловля бобра – небезпечне заняття. Перелякане тварина дуже сильно кусається.

Автор фото: Сергій Апполонов (Травовед), CC BY-SA 2.5

Як позбутися від бобра?

Якщо поруч з ділянкою на річці оселилися бобри, то добра не чекай. Вони будуть забиратися в сад і підгризати дерева, запрудят річку, і вода підтопить грунт в окрузі. Тут вже вибирати не доводиться: або бобри, або людина. Боротьби з бобрами – нелегке завдання. Ось кілька можливих способів вирішення проблеми.

  • Розібрати греблю бобрів, тоді можливо вони підуть на іншу ділянку річки. Але найчастіше тварини просто відновлюють свої споруди.
  • Відловлювати бобрів.
  • Очистити місце поруч з бобровим ділянкою на 200-300 м від рослинності, щоб там не було кормової бази для звірка. Тоді він піде сам.
  • Почекати кілька років. Коли бобри з’їдять всю підходящу для них рослинність в окрузі, то самі переселяться на нове місце.

Автор фото: Jacek Zięba, CC BY-SA 3.0

Цікаві факти про бобрів

  • Тільки бобер вміє будувати на струмках і річках справжні греблі, прокладати канали і, як справжній лісоруб, валити товсті дерева, а також споруджувати хатки для житла.
  • Старовинна приказка «Не вбити бобра – не бачити добра» сьогодні перетворилася на свою протилежність: «Вбити бобра – не бачити добра».
  • Такий же вплив на освоєння території, як соболь в Росії, зіграв і бобер в Північній Америці. У гонитві за бобровими шкурами на берегах Гудзонової затоки щорічно вбивали не менше 100 000 тварин. Із-за доступу до мисливських ділянок траплялися збройні конфлікти. Наприклад, війни між французами та індіанцями призвели до встановлення британського контролю над усією Північною Америкою.
  • У США в кінці 1940-х років 75 бобрів було скинуто на територію заповідника на парашутах в спеціальних ящиках, що відкриваються при ударі об землю.
  • Бобровий хутро з давніх часів був надзвичайно популярним. Однак більшість бобрових шкурок йшло зовсім не на шуби, а на жіночі капелюшки для верхової їзди, «наполеонівські» треуголки, різноманітні циліндри та інші атрибути повсякденного розкоші. Так звані касторовые капелюхи отримали свою назву від латинського імені бобра — сastor. Ця багаторічна мода вже в XVII ст. призвела до практично повного винищення бобрів.
  • Міжнародний День бобра відзначається 18 жовтня.
  • У 2006 році в білоруському місті Бобруйську був встановлений бронзовий пам’ятник бобру. Він став візитною карткою міста і придбав свої містичні здібності. Кажуть, якщо доторкнутися до його носа, то успіх і щастя вам будуть забезпечені.