Білка летяга – де живе, що їсть, зміст, цікаві факти

Білка летяга відома також як цукровий поссумов або летюча білка. Таким прізвиськом вона була винагороджена за здатність здійснювати перельоти між деревами, які стоять один від одного на певній відстані. Її можна зустріти в диких умовах Австралійського континенту, а також в Індонезії, Новій Гвінеї, Японії та Росії. Належить вона загону Двурезцових і сімейства Сумчастих. Оскільки подібні білки відрізняються кмітливістю, товариськістю, і звикають до господаря, на сьогоднішній день вони дуже популярні в якості екзотичних домашніх тварин.

Білка летяга – опис та характеристика

Парити між густими кронами білку дають змогу великі перетинки, які знаходяться безпосередньо між задніми і передніми лапами. Завдяки своїм перетинках (жорстким шкірних складок) тварина в буквальному сенсі зависає в повітрі, вміло переміщаючись, таким чином, з гілки на гілку або з одного дерева на інше. Наприклад, здійснюючи стрибок із реліктової сосни, що підноситься на кілька десятків метрів над землею, білка здатна добратися по повітрю до об’єкта, віддаленого більш ніж на 60 метрів.

Дивіться також:  Маранта квітка: види кімнатного рослини з фото і опис, що це таке

Сильний попутний вітер полегшує звірятам завдання перельоту з місця на місце, оскільки вони спритно лавірують між стовбурів, при необхідності змінюючи напрямок. Роль рульового елемента управління виконує і довгий пухнастий хвіст. За своїми габаритами летяга дещо поступається білку звичайної, і довжина тіла самця варіюється в межах 17-21 см, плоского хвоста – 9-12 див. Маса дорослої особини рідко перевищує 170 грам. Самки мають більш скромними, ніж самці, розмірами. Надзвичайно великі очі дозволяють тварині чудово орієнтуватися в будь-який час доби, а чіпкі пазурі – вільно переміщатися по крони і стовбура навіть «догори ногами».