Білі ночі короткий зміст повісті Достоєвського, опис сюжету, характеристика головного героя, аналіз, критика, історія створення

Головні герої і їх характеристика

У центрі уваги три героя і безліч другорядних персонажів.

Кожен з них розкривається читачеві виразно, показується у всьому прояві, тому скласти детальну характеристику нескладно:

1. Мрійник — діє герой твору. Точний вік, ім’я та конкретні відомості про освіту та роботу невідомі, але зрозуміло, що він є молодим петербуржцем, якому приблизно 30 років. Добре освічений, працює дрібним чиновником у якомусь державному установі. Має низьку платню і незначну посаду. Йому нічого не цікаво. Все існування побудовано на мріях. Він мріє про краще життя, де все наповнене сенсом, про кохання і друзів.
  2. Настуся — абсолютна протилежність мрійника. Вона сімнадцятирічна красуня, має веселий і жвавий характер. Дивиться на життя такий, яка вона є. Живе з бабусею, але бажає піти з домашнього полону, який їй вона влаштувала. Дівчина будує плани, цілі і стрімко рухається до них. Так, Настя зустрічає молодого хлопця, нового мешканця і закохується в нього. Всі сили спрямовує на те, щоб стати дружиною. Напір лякає хлопця і коли дівчина з’їжджає до нього сама, то втрачається і їде. Після такої дії героїня вирішується стати дружиною мрійника, проте любить не петербуржця.
  3. Новий мешканець — молодий чоловік, зовні приємний і інтелігентний. Живе під одним дахом з Настусею. Йому подобається дівчина, але мешканець намагається виглядати тактовним. Спочатку пропонує їй почитати, потім пару раз кличе Настю з бабусею на виставу. Після ненав’язливих залицянь, Настя переїжджає до нього без запрошення. Незабаром герой виявляє бажання відправитися у відрядження в столицю на рік і обіцяє зробити її своєю дружиною, якщо вона дочекається. Але після закінчення терміну очікування, не бажає відповідати на листи.
Дивіться також:  Короткий зміст роману Лермонтова «Герой нашого часу»: особливості композиції, сюжет, образ героя