Мангуст – опис, види, фото, чим харчується, де мешкає

Мангустовые (лат. Herpestidae) – це сімейство тварин підряду Кошкообразные, загону Хижі, инфракласса Плацентарні, класу Ссавці, або Звірі, підтипу Хребетних, типу Хордових. Воно було виділено з сімейства Виверровых (лат. Viverridae) і стало самостійним.

Від своїх «колишніх родичів» мангуста відрізняються морфологічними, генетичними та екологічними характеристиками, наприклад, відсутністю або редукцією перетинки між пальцями, невтяжнимі кігтями, невеликими закругленими вушними раковинами, переважно денним і наземним способом життя.

Автор фото: Ruben Undheim, CC BY-SA 2.0

Як виглядає мангуст: опис та фото тварини

Мангустовые відносяться до дрібних хижаків. У них струнке витягнутий тулуб, маленька голова і довгий хвіст. Довжина їх тіла без хвоста коливається від 16 до 71 див.

Хвіст звіра конусоподібний (товстий у підстави і звужується до кінця), довжиною 19-47 див. Як правило, хвіст мангуста становить дві третини довжини його тіла.

Смугастий мангуст. Автор фото: Joachim Huber, CC BY-SA 2.0

Важать звірки від 210 г до 7 кг (рідко до 9 кг). Азіатські види зазвичай крупніше африканських.

Найменший у родині – карликовий мангуст (лат. Helogale parvula), з тілом у 16-23 см, хвостом у 14-19 см, вагою – від 210 до 420 р.

Найважчий – єгипетський мангуст, або іхневмон (лат. Herpestes ichneumon). Дорослий іхневмон важить 7-9 кг.

Мангуст-крабоєд (лат. Herpestes urva) – найдовший в сімействі. Його розмір разом з хвостом досягає 85 див.

Але найбільшим вважається білохвостий мангуст (лат. Ichneumia albicauda): довжина його тіла з головою становить 47-71 см, довжина хвоста – 35,5-47 см, висота в плечах – близько 25 см, маса досягає 1,8-5,2 кг

Карликовий мангуст. Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Єгипетський мангуст (іхневмон). Автор фото: Anna Liflyand, CC BY-SA 3.0

Мангуст-крабоєд. Автор фото: Rohit Naniwadekar, CC BY-SA 4.0

Білохвостий мангуст. Автор фото: MCSchaeffer, CC BY-SA 3.0

Мордочка мангуста маленька, подовжена, вуха невеликі і округлі.

Очі тварин світло-медові з горизонтальними, вузькими, рідше круглими зіницями. Горизонтальна форма зіниць характерна для рослиноїдних тварин.

У представників цього сімейства може бути від 32 до 40 зубів, їх кількість залежить від виду.

Жовтий мангуст. Автор фото: Tony Hisgett, CC BY 2.0

Сурикат. Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Ноги звіра короткі, п’ятипалі, з невтяжнимі, довгими, злегка зігнутими і тупими кігтями. З допомогою кігтів мангуст риє підземні ходи, захищається від ворогів, зрідка може підійматися на дерева.

Всі мангусти ходять на пальцях (пальцеходящие), перетинка між якими редукована або відсутня. Більшість мангустів стають на задні лапи, як ховрахи і повністю випрямляють спину для кращого огляду.

Скелет суриката. Автор фото: Chris Dodds, CC BY-SA 2.0

Шерсть мангуста грубувата, складається з пуху і жорсткої довжиною ості. Найчастіше вона пофарбована в сірий або бурий кольори, рідше буває коричневою, жовтуватою, чорної або червоної.

Крім того, вона буває однотонною, смугастою, з сивиною або крапками. Зустрічаються особини з кільцевими візерунками на хвості. Смуги зазвичай розташовані на плечах.

Шерсть смугастого мангуста. Автор фото: 4028mdk09, CC BY-SA 3.0

Забарвлення тіла нерідко відрізняється від забарвлення кінцівок, хвоста або його кінчика. Так, у двох видів мистецтв мангустів є поздовжні смуги на спині, а у третього – смугастий хвіст. У смугастого мангуста (лат. Herpestes vitticollis) згідно з його назвою на спині розташовані темні поперечні лінії.

Можливі внутрішньовидові варіації забарвлення. Наприклад, стрункий мангуст (лат. Galerella sanguinea), як правило, сірий або жовто-коричневий, а в пустелі Калахарі у нього руда забарвлення, зустрічаються особини чорного кольору. В Індії, на островах Ява і Суматра живе карликовий мангуст з шерстю чорного кольору з дрібним жовтим крапом.

Сурикат. Автор фото: Roland Fischer, Zürich (Switzerland), CC BY-SA 3.0

У мангустовых, на відміну від виверровых, анальні, а не прианальные пахучі залози. У багатьох видів вони являють собою великий мішок, як мінімум з двома отворами. Самці і самки залишають пахучі мітки з анальних і щічних залоз.

У тварин відмінний зір, нюх і слух. У водяного мангуста (лат. Atilax paludinosus) досконало розвинене ще і дотик. Чудова реакція звірків дозволяє легко управляти сильним, гнучким тілом і робити блискавичні кидки.

Мангусти дуже «балакучі», вони видають різні звуки: вищання, гарчання, кудкудакання, гавкіт, муркотіння, уривчасті високі вигуки. Кожен з них має своє значення. Звуками, схожими на кудкудакання, мангуст попереджає нападника: «не чіпай мене – гірше буде», майже собачий гавкіт – сигнал загальної тривоги, уривчасті високі крики – позивні для відсталих дитинчат.

Вчені зі Швейцарії з’ясували, що «розмова» смугастих мангустів (лат. Herpestes vitticollis) дуже схожий на мову людини в стадії його становлення. В їх «промови» є голосні і приголосні звуки, а їх поєднання несе певне смислове навантаження. Першим вони вимовляють приголосний звук, службовець ідентифікацією того, хто говорить, другим – гласний, повідомляє нагальну інформацію родичам.

Сурикат. Автор фото: Fir0002, GFDL 1.2

Чим харчується мангуст в природі?

Мангустовые у своїй більшості – хижаки, хоча є серед них і всеїдні види. З легкої руки Редьярда Кіплінга широко поширена помилка, що мангусти харчуються, в основному, зміями. Однак змії зовсім не є їх основною їжею. Хоча деякі види (особливо роду Herpestes) вбивають і їдять отруйних змій.

Мангуст і кобра – найлютіші вороги, так як звір живиться яйцями рептилії. Тому бійки між ними найчастіше бувають спровоковані змією, ніж мангустом. Так вона намагається захистити своє потомство.

В результаті тривалої еволюції мангуст навчився боротися проти кобри. Він знає характер її випадів і блискавично відповідає на них. Наприклад, індійський мангуст сміливо бореться з королівськими кобрами. У нього немає імунітету до їх отрути, він перемагає за рахунок швидкості реакції. Звір встигає помітити початок атаки змії і ухилитися від її кидка. Стрибок мангуста швидше його погляду і випаду лап. Але так легко звірятка можуть впоратися з усіма зміями. Вони часто програють плазуном Нового Світу, так як реакція цих рептилій швидше.

У більшості випадків мангусти їдять комах та інших наземних безхребетних, полюють на дрібних хребетних, люблять пташині яйця, охоче ласують птицею або гризуном, на морському узбережжі можуть зловити краба, не відмовляться від риби, іноді їдять фрукти та іншу рослинну їжу. Рідше ловлять зайців, ласок, морських свинок, щенят, ягнят, кошенят, курей і качок.

Єгипетський мангуст їсть сома на березі рибного ставка в рибному господарстві Мааян Цві в Ізраїлі. Автор фото: Вих Пыхманн, CC BY-SA 3.0

Водяні мангусти добувають корм в струмках, болоті, біля кромки океану, витягуючи своїми кігтиками з мулу крабів, рачків, земноводних. У пошуках їжі тварини обнюхують землю, і, знайшовши видобуток, викопують її. Єгипетський мангуст знищує яйця крокодилів. За це в Древньому Єгипті його дуже поважали і шанували.

Звірята розбивають яйця цікавим чином. Одні витягуються високо на задніх лапах, передні піднімають вгору і кидають яйця з висоти, щоб вони розбилися. Після вдалого кидка звірятко лиже білок і жовток. Інші захоплюють яйця задніми ногами і, задкуючи, б’ють їх об камінь або дерево.

Перш ніж напасти на тварину, деякі мангусти, наприклад, смугасті, чесно попереджають про це. Вони згинають тіло дугою, взъерошивают шерсть і пронизливо кричать. Ссавець робить вигляд, що біжить на ворога, а саме старанно тупцяє на місці (помилкова атака). Таким оригінальним способом мангусти часто відлякують хижих птахів.

Звір, що поїдає змію. Автор фото: Amvter86, CC BY-SA 4.0

Де живуть мангусти?

Мангусти водяться на великій території від Південно-Східної Азії до Західної Африки, зустрічаються вони і в Південній Європі, а представники роду Galidiinae – ендеміки Мадагаскару. Деякі види акліматизовані на Гавайських островах, у Вест-Індії і на острові Фіджі.

Стрункий мангуст на водопої. Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Місцями проживання мангустів можуть бути вологі джунглі, савани, лісисті гори, квітучі луки, пустелі і напівпустелі (за винятком Сахари), узбережжя моря і навіть міста. У містах мангусти можуть оселитися в канаві, стічній трубі, в парку, в дуплі дерева або трухлявом стовбурі. Деякі види віддають перевагу селитися недалеко від води, на берегах боліт, водойм, поблизу річкових лиманів.

Мангусти здебільшого ведуть наземний спосіб життя, займаючи кинуті нори або розщілини скель, але певні різновиди (наприклад, стрункий мангуст) можуть оселитися і в дуплах дерев.

Деякі громадські мангусти потребують відповідних сховищах. Так, жителі трав’янистих рівнин Африки охоче селяться у вентиляційних шахтах термітників. Тварини також вміють споруджувати розгалужені підземні тунелі. Сурікати риють нори до глибини в 2 метри, їх горизонтальні розходяться на площі від 80 до 800 м2. У місцях, де притулків достатньо, лісовий, скелястій місцевості або в районах з пухким і м’яким ґрунтом звірятка можуть стати найбільш поширеними і численними хижаками.

Смугастий мангуст біля входу в нору. Автор фото: Alistair Ian Spearing Ortiz, CC BY-SA 4.0

Спосіб життя мангустів в дикій природі

Серед представників родини є тварини, що ведуть тільки наземний спосіб життя, деревно-наземний і навіть напівводний. Всі види мангустів вміють плавати і часто рятуються «водою».

Подібно більшості інших хижаків, мангусти, в основному, одинаки. Однак якщо у самок є маленькі, які не досягли самостійності дитинчата, вони можуть об’єднуватися в групи. В якості прикладу розглянемо соціальну організацію єгипетського мангуста, жителя лісів і саван. У кожної самки є власна територія, яку вона захищає від сторонніх. Самці теж володіють індивідуальними ділянками, які більше за площею, ніж у самок, причому ділянки самців перетинаються з ділянками декількох самок. Поза сезоном розмноження самці і самки зустрічаються рідко. Про потомство самці єгипетського мангуста не дбають.

Сурікати в зоопарку. Автор фото: Scott Wylie, CC BY 2.0

І все ж деякі види мангустів пристосувалися до життя в колективі. Так, карликовий мангуст не в змозі постояти за себе сам, він повинен уважно стежити за тим, що відбувається як на землі, так і в повітрі. Коли звір шукає жуків і їх личинки, свою основну їжу, йому необхідно мати більше однієї пари очей. Вихід карликові мангусти знайшли в груповому способі життя. В групи об’єднуються від 2 до 21, а найчастіше 9 дорослих особин.

Крім карликових, смугастий мангуст і сурикат теж ведуть суспільний спосіб життя. Справа в тому, що на них часто нападають хижі птахи і ссавці. Під час годування групи один з сурикатів виконує роль спостерігача, забираючись на височину і виглядаючи хижаків. У разі небезпеки часовий видає гучний сигнал тривоги.

Карликові мангусти. Автор фото: Alandmanson, CC BY-SA 4.0

Цікаво, що громадські види мангустів можуть повідомити родичам, звідки їм загрожує небезпека з повітря або з землі. Для цього існують спеціальні звукові сигнали. Якщо біда загрожує з повітря, мангусти мчать без оглядки до найближчої норі; якщо ж нападає наземний хижак, вони тікають не так стрімко. Справа в тому, що пернаті хижаки нападають зі швидкістю, що значно вищою, ніж можуть бігти мангусти, і постійно тримають жертву в полі зору. Шансів врятуватися у такій ситуації трохи, і залишається тільки спробувати сховатися у найближчій норі. Від наземного хижака є шанси втекти, і тому мангусти встигають вибрати безпечні шляхи відступу.

Всі громадські види мангустів ведуть денний спосіб життя, поїдають переважно комах, що мешкають на відкритих просторах. Поодинокі види більш великі, населяють ліси, проявляють активність у сутінках, а то і вночі. Харчуються вони в основному мишами, дрібними птахами, а оскільки вони зустрічаються рідше, ніж комахи, звірі вигідніше шукати їжу самотужки.

Самий великий представник сімейства, білохвостий мангуст, веде виключно нічний спосіб життя, тому його важко побачити навіть у місцях, де він поширений. Білохвостий мангуст є поодиноким з точки зору харчування (харчується він, в основному, термітами), але соціальним у використанні простору. Так, на заході Серенгеті зафіксовані випадки, коли кілька самок використовували і захищали одну і ту ж територію.

Сурикати. Автор фото: Charles J Sharp, CC BY-SA 4.0

Класифікація родини Мангустовых (лат. Herpestidae)

У сімействі Мангустовых виділено 2 підродини, 14 родів і 35 видів.

Підродина Herpestinae

  • Рід Водяні мангусти (лат. Atilax)
    • Atilax paludinosus – Водяний мангуст
  • Рід Черноногие мангусти (лат. Bdeogale)
    • Bdeogale crassicauda – Пушистохвостый мангуст
    • Bdeogale jacksoni – Мангуст Джексона
    • Bdeogale nigripes – Черноногий мангуст
  • Рід Африканські мангусти (лат. Galerella)
    • Galerella flavescens – Рудуватий мангуст
    • Galerella ochracea – Сомалійський мангуст
    • Galerella pulverulenta – Південноафриканський мангуст
    • Galerella sanguinea – Стрункий мангуст
    • Galerella nigrata – Чорний мангуст
  • Рід Мангусти (лат. Herpestes)
    • Herpestes auropunctatus – Малий мангуст
    • Herpestes brachyurus – Короткохвостий мангуст
    • Herpestes edwardsii – Звичайний мангуст, або індійський сірий мунго
    • Herpestes fuscus – Бурий мангуст
    • Herpestes ichneumon – Єгипетський мангуст, або фараонового щур
    • Herpestes javanicus – Яванський мангуст
    • Herpestes naso – Довгоносий мангуст
    • Herpestes semitorquatus – Комірцевий мангуст
    • Herpestes smithii – Індійський мангуст
    • Herpestes urva – Мангуст-крабоєд
    • Herpestes vitticollis – Полосатошейный мангуст
  • Рід Білохвості мангусти (лат. Ichneumia)
    • Ichneumia albicauda – Білохвостий мангуст
  • Рід Умби (лат. Rhynchogale)
    • Rhynchogale melleri – Умби

Підродина Mungotinae

  • Рід Кузиманзы (лат. Crossarchus)
    • Crossarchus alexandri – Заїрський кузиманзе (кузиманза)
    • Crossarchus ansorgei – Ангольський кузиманзе
    • Crossarchus obscurus – Довгоносий кузиманзе
    • Crossarchus platycephalus
  • Рід Жовті мангусти (лат. Cynictis)
    • Cynictis penicillata – Жовтий мангуст
  • Рід Dologale
    • Dologale dybowskii – Мангуст Дибовського
  • Рід Карликові мангусти (лат. Helogale)
    • Helogale hirtula – Крихітний мангуст
    • Helogale parvula – Карликовий мангуст
  • Рід Ліберійський мангуст (лат. Liberiictis)
    • Liberiictis kuhni – Ліберійський мангуст
  • Рід Смугасті мангусти (лат. Mungos)
    • Mungos gambianus – Гамбийский мангуст
    • Mungos mungo – Смугастий мангуст, або мунго
  • Рід Сірі мангусти (лат. Paracynictis)
    • Paracynictis selousi – Сірий мангуст
  • Рід Сурікати (лат. Suricata)
    • Suricata suricatta – Суриката, або сурикат

Чорний мангуст. Автор фото: Sfbergo, CC BY-SA 3.0

Види мангустів, назви й фото

Нижче наведено опис деяких різновидів мангустів.

  • Умби (лат. Rhynchogale melleri)

У перекладі з латинської – мангуст меллера, названий на честь ботаніка Чарльза Джеймса Меллера. Тварина мешкає в Південно-Східній Африці. Зустрічається в Танзанії, Малаві, Свазіленді, Демократичній Республіці Конго, Замбії, Зімбабве і Мозамбіку, Південно-Африканській Республіці, а також імовірно в Ботсвані. Живе в лісистих саванах, у порослих травою болотистих місцях, на відкритих пасовищах, де є термітники. Веде поодинокий нічний спосіб життя.

Довжина тіла умби становить 44-48,5 см, довжина хвоста – 30-40 см, вага дорівнює 1,7-3 кг. Шерсть мангуста біла, сіра або світло-бура, на черевній стороні світліше, ніж на спинний, ноги темні. Від носа до верхньої губи умби проходить смужка голої шкіри.

Живиться мангуст термітами, фруктами та дрібними хребетними тваринами.

Автор фото: Marc Faucher, All rights reserved

  • Суриката, або сурикат (лат. Suricata suricatta)

Звірята живуть у пустелях (головним чином в Калахарі і Наміб), саванах, чагарникових і трав’янистих степах спільнотах Анголи, ПАР, Намібії, Ботсвани.

Розміри сурикатів: довжина тіла – 29 см, довжина хвоста – 19 см, вага – 700-750 р. На спинній стороні шерсть довга, а на черевній і грудній – коротка. Колір її – від жовто-коричневого до сірого з переривчастими коричневими смугами на боках і спині. Голова і горло сірувато-білі, кільця навколо очей, кінчик хвоста і вуха чорні.

Сурікати живуть колоніями, в які об’єднуються 2-3 сім’ї. У цілому В групі може бути до 30 і більше особин. Головна в сім’ї самка, а життя членів колонії строго організована. Тварини активні вдень, встають рано вранці, розчищають вхід в нору, йдуть на пошуки їжі. У спеку сімейство сурикатів відпочиває в тіні, за годину до настання темряви повертається до оселі. Вони активно «розмовляють» один з одним, видаючи масу різних звуків.

Життя сурикатів сповнена небезпек, так як на них полюють багато тварин. Для охорони «дозорці» сурікати можуть іноді підійматися на дерева. У взаємовигідній відношенні з ними знаходиться птах траурний дронго (лат. Dicrurus adsimilis). «Один сурикатів» попереджає звірків криками про наближення ворогів, а сам ловить комах, потривожених ссавцями.

Їдять сурікати здебільшого комах, меншу частку в їх харчуванні становлять дрібні тварини (скорпіони, ящірки, змії, багатоніжки, павуки), а також рослини. Сурікати можуть подовгу стояти на задніх лапах, випрямивши спину, приймати химерні пози, при цьому виглядають звірята дуже забавно. За цю здатність називають человекоподобыми (антропоморфними) тваринами. Вони добре приручаються, тому їх тримають у домашніх умовах.

Автор фото: Dirk Vorderstraße, CC BY 2.0

Автор фото: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0

  • Смугастий мангуст, мунго, або зеброва мангуст (лат. Mungos mungo)

Довжина тіла мангуста – 340-450 мм, довжина хвоста – 220-290 мм, середня вага – 1,8 кг, максимальний – 2,25 кг Тіло вкрите твердою шерстю, короткою у голови і удлиняющейся до хвоста. Забарвлення шерсті на тілі коричнево-сіра з поперечними темно-коричневими смугами на спині, які нагадують смужки зебри. На ногах – від темно-коричневого до чорного, кінчик хвоста чорний.

Мешкає мангуст в Африці південніше Сахари, зустрічається в таких країнах, як Ангола, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камерун, ЦАР, Чад, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-Д’івуар, Еритрея, Ефіопія, Габон, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Кенія, Малаві, Малі, Мозамбік, Намібія, Нігерія, Руанда, Сенегал, Сомалі, ПАР, Судан, Свазіленд, Танзанія, Уганда, Замбія, Зімбабве.

Активний звірятко вдень, живе в саванах по берегах річок і в хащах колючих чагарників. Часто тримається невеликими групами, в яких немає суворої ієрархії. Сам не риє нір, користується вже готовими притулками, наприклад, термитниками та ущелинами в скелях. Притулку змінює кожні 2-3 дні.

Живиться комахами, многоножками, равликами, яйцями птахів, зміями, ящірками, дрібними гризунами, дикими фруктами.

Автор фото: JP, CC BY-SA 3.0

  • Довгоноса кузиманза, або довгоносий кузиманзе (лат. Crossarchus obscurus)

Тварина мешкає в Західній Африці від Сьєрра-Леоне до Камеруну. Ареал проживання охоплює такі країни, як Кот-Д’івуар, Гана, Гвінейська Республіка, Ліберія, Сьєрра-Леоне.

Довжина його тіла дорівнює 300-370 мм, хвоста – 150-210 мм, вага – до 1 кг. Забарвлення шерсті змінюється від темно-коричневого до сірої або чорної. Мордочка і вуха більш світлі, ноги темно-коричневі. Ніс кузиманзы подовжений і рухливий. Кігті на передніх лапах довші, ніж на задніх.

Зустрічається мангуст в густому підліску вологих джунглів, у заплавних лісах, саванах і в горах до висоти 1500 м над рівнем моря. Більшість длинноносых кузиманз веде денний спосіб життя, але є відомості про їх активності вночі. Живуть звірі групами з 3 моногамних сімей, в яких в цілому налічується від 20 особин і більше. Тварини не мають постійних жител, ховаються в густій рослинності, в ущелинах стовбурів дерев, в заглибинах грунту.

Харчуються равликами, дощовими черв’яками, мокрицами, комахами, жабами, зміями, крабами, ящірками, птахами та їх яйцями, ягодами і фруктами.

Автор фото: Cliff, CC BY 2.0

  • Жовтий мангуст, або лисицевидный мангуст (лат. Cynictis penicillata)

Зустрічається в Південній Африці: у Намібії, Анголі, ПАР, Зімбабве і Ботсвані. Живе парами або сімейними групами, часто в співтоваристві сурикатів.

Це дуже гарний мангуст, забарвлення його часто рудо-жовта з сірими цятками, підборіддя і кінчик хвоста білі. Вуха досить великі, морда загострена, а хвіст пухнастий, що робить мангуста схожим на лисицю. В залежності від ареалу колір особин може змінюватися – від червонувато-жовтого до жовто-сірого. Забарвлення змінюється і по сезонах: влітку вона червонувата, зими сіра. Розмір тіла становить 27-38 см, довжина хвоста – 18-28 см, вага – від 440г до 1 кг.

Жовті мангусти добре вміють копати самі, але воліють займати нори, вириті долгоногами (лат. Pedetes capensis) або ховрахами (лат. Spermophilus, або Citellus). Іноді селяться в одному помешканні разом з ховрахами. Активні звірята днем, живуть сімейними групами від 4 до 8 особин.

Їдять здебільшого різноманітних комах, рідше полюють на гризунів, птахів, ласують і пташиними яйцями.

Автор фото: Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0

  • Єгипетський мангуст (фараонового щур, іхневмон) (лат. Herpestes ichneumon)

Вид поширений на більшій частині Африки, за винятком Сахари і екваторіальних лісів, зустрічається в країнах Азії (Йорданія, Ізраїль, Ліван, Сирія, Туреччина), мешкає на півдні Європи: в Іспанії та Португалії. Це священна тварина стародавніх єгиптян, шановане за здатність розоряти гнізда крокодилів і поїдати їх яйця.

Довжина тіла – 48-60 см, хвіст довжиною до 50 см, вага – 3,6-7 (9) кг. Забарвлення сіре з сивиною, з пучком чорних волосся на кінчику хвоста у вигляді пензлика. Пальці на ногах іхневмона майже до половини з’єднані короткої перетинкою.

Мешкає він на рівнинах або у лісах, але найчастіше заселяє береги річок, зарослі очеретом та іншою прибережною рослинністю.

Вдень мангуст поїдає комах, птахів, яйця, ящірок, ловить змій, охоче їсть фрукти. Живе поодиноко, рідше невеликими групами. Звуки видає тільки тоді, коли поранений, весь інший час проводить мовчки.

Автор фото: מינוזיג, CC BY-SA 4.0

  • Карликовий мангуст (лат. Helogale parvula)

Має великий ареал проживання: зустрічається від південної частини Сомалі та Ефіопії до ПАР, на захід від Північної Намібії, Південно-Західній та Центральній Анголи і південно-східній частині Конго. Зазвичай мангуст селиться на висотах близько 2000 м над рівнем моря. Мешкає в лісистих саванах і на сухих луках. Особливо чисельний у місцях, де є термітники – улюблені спальні місця.

Це найменший вид з сімейства Мангустовых. Довжина його тіла складає 16-23 см, хвіст – 14-19 см, вага – від 210 до 420 р. Забарвлення – від сірувато-жовто-коричневого до темно-коричневого з тонкою сивиною. Зустрічаються і зовсім чорні карликові мангусти.

Це виключно соціальні тварини, у групі яких може бути від 2 до 30 особин. Вночі вони сплять в термитниках, серед купи каміння, у порожнинах дерев.

Вдень полюють на комах (жуків, термітів, коників, цвіркунів) та їх личинок, павуків, скорпіонів, дрібних ящірок, змій, невеликих птахів і гризунів. Доповнюють свій раціон ягодами.

Автор фото: Miika Silfverberg (MiikaS), CC BY-SA 2.0

  • Індійський мангуст (лат. Herpestes smithii)

Звірка також називають мангустом сміта, рум’яним мангустою, червоним мангустом. Ендемік Індії і острова Шрі-Ланка, помічений в Непалі. Веде поодинокий, сутінковий спосіб життя. Зрідка піднімається на дерева, але більшу частину життя проводить на землі. Віддає перевагу затишні місця: зарості чагарнику, рідколісся і ліси, рідше зустрічається у відкритих ландшафтах і на висоті 2200 м над рівнем моря. Близько до житла людини не наближається, але в Індії часто гине на жвавих автомобільних трасах.

Індійський мангуст має тіло довжиною до 45 см, хвіст довжиною 40 см, середня вага 1,9 кг Забарвлення його варіює від світлого коричнево-сірої до чорної, з білими і рудими пестринами. Кінцівки темно-коричневі, куприкова частина хвоста чорна.

Основу раціону складають миші, птахи, змії, щури, ящірки і їх яйця. Також індійські мангусти можуть їсти падло.

Автор фото: Kalyanvarma, CC BY-SA 3.0

  • Звичайний мангуст, або індійський сірий мунго (лат. Herpestes edwardsii)

Шерсть мангуста сіра або сріблясто-сіра, на ногах коричнева. Волосся грубіші, ніж у інших видів сімейства. У сірого мунго присутні і руді ділянки навколо очей і морди, а також на кінчику хвоста.

Географічні популяції виду відрізняються за кольором. Є групи тварин з кільцеподібним візерунком на тілі, з шерстю молочно-білого або чорного кольору. Довжина хвоста звичайного мангуста дорівнює довжині тіла. Розміри мангуста без хвоста – 36-45 см, хвіст – 45 див. Маса звірка варіює від 0,9 до 1,7 кг Самці крупніше самок. Індійські сірі мангусти цікаві тим, що можуть розрізняти 4 кольори, а це більше, ніж інші ссавці.

Живуть звичайні мангусти в Західній Азії, на півострові Індостан. Країни проживання: Афганістан, Бахрейн, Бангладеш, Бутан, Індія, Іран, Кувейт, Непал, Пакистан, Саудівська Аравія, Шрі-Ланка, Туреччина, ОАЕ. Зустрічаються тварини в світлих лісах, серед чагарників, на оброблюваних полях, часто близько від житла людей. Живуть у норах або ховаються серед дерев, кущів, каменів, іноді в копицях сіна. Зрідка вони харчуються яйцями гавіала.

Автор фото: J. M. Garg, CC BY-SA 3.0

  • Водяний мангуст (лат. Atilax paludinosus)

Досить великий мангуст, його тіло від голови до основи хвоста одно 44-62 см, хвіст завдовжки 25-36 см, важить тварина від 2 до 5,5 кг. У нього довгий, густий темно-коричневе хутро, а кінчики остьового волосся чорні. Зустрічаються рудуваті або майже чорні особини. Від інших мангустів водяній мангуст відрізняється впізнаваною витягнутою мордою і наявністю плавальних перетинок між пальцями. Його кігті короткі тупі, використовуються для копання. Товстий хвіст сильно звужується до кінчика.

Водяний мангуст зустрічається по всій території Африки на південь від Сахари. Живе поряд з прісними водоймами, оточений густою рослинністю. Мешкає також у боліт, лиманів, в очеретяних заростях. Але був зафіксований і в горбистих місцевостях з відсутністю водойм.

Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

Скільки живуть мангусти?

Тривалість життя мангустів в природних умовах складає 10-15 років, в неволі – до 19 років. Причому життя самки триває на 3-4 роки довше, ніж самці. Сурікати в природі живуть не довго, всього 3-5 років, в домашніх умовах вони доживають до 10 років.

Розмноження мангустів

У віці 9-12 місяців мангусти починають розмножуватися. Шлюбний сезон у видів настає в різний час, у мешканців саван і пустель він пов’язаний з приходом вологого сезону.

Вагітність самки зазвичай триває 60 днів, у малого мангуста – 42 дні. У самок народжуються 2-4 дитинчати (рідше до 6). Вони майже голі, сліпі і крихітні, важать близько 30 грам. Зір у малюків з’являється через 10-20 днів. Протягом 4-8 тижнів дитинча мангуста харчується молоком матері.

Сурикат з дитинчам. Автор фото: *Light Painting*, CC BY 2.0

У громадських мангустів самки годують не тільки того, кого безпосередньо народили, а будь-якого голодного малюка.

До кінця молочного періоду мати привчає дітвору є м’ясо та інші продукти. Вона носить їжу в роті навколо них і чекає, поки мангустята або сурикатята зроблять спробу вирвати її.

Дитинчата звичайного мангуста. Автор фото: Vinc3PaulS, CC BY-SA 3.0

Дитинчата суриката. Автор фото: Francis C. Franklin, CC BY-SA 3.0

Охоронний статус мангустів

Мангусти відносяться до однієї з процвітаючих, широко поширених груп ссавців. Зникнення не загрожує ні одному з видів. Однак різновиди, що населяють Мадагаскар, страждають від руйнування природних місць мешкання.

Людина винищував яванського і жовтого мангустів, а також сурикатів, але вони як і раніше численні. Справа в тому, що такі південноафриканські види, як жовтий мангуст і сурикат, вважалися переносниками сказу і піддавалися переслідуванням. Що ж стосується яванського мангуста, в кінці XIX століття він був завезений у Вест-Індії і на Гавайські острови. Передбачалося, що він стане боротися з щурами на плантаціях цукрової тростини, але мангуст став нападати і на інших представників місцевої фауни, так що в даний час місцеві жителі вважають його шкідником і переносником сказу.

Вороги мангустів у природі

Найбільшу небезпеку для звірів представляють хижі птахи: орли, яструби, канюки, луні. З наземних хижаків мангустів їдять шакали, лисиці, дикі коти, гієни, леопарди, каракалы, сервалы, змії, великі варани.

У соціальних видів є «дозорці», які криком сповіщають інших про наближення небезпеки. Кожен з звірків стає на охорону в свою чергу. Захищаються мангусти активно: від великих хижаків ховаються в притулку або рятуються втечею.

З дрібними грабіжниками представники сімейства намагаються боротися групою. Встають в коло і хором видають загрозливі вигуки. Якщо і це не допомагає, то мангусти активно використовують кігті і зуби, а також вистрілюють рідиною з анальних залоз. В крайньому випадку мангуст падає на землю і прикидається мертвим.

Існує думка, що мангусти не бояться змій. Насправді, у них немає імунітету від отрути рептилій, але вони менш сприйнятливі до нього завдяки мутації рецепторів, на які він діє. Бій змії і мангуста не завжди закінчується на користь останнього. Малайці стверджують, що якщо кобра все ж вкусить мангуста, він лікується коренем рослини мунго (лат. Vígna mungo). Але якщо з дрібними зміями, в тому числі і кобрами, звірята справляються за рахунок швидкості реакції, то пітона (лат. Pythonidae), гримучих змій (лат. Crotalinae), у тому числі звичайну жарараку (лат. Bothrops jararaca) і дорослу чорну мамбу (лат. Dendroaspis polylepis) здолати не можуть.

Взято з youtube –каналу: www.youtube.com/watch?v=MY1F7G_DFRk

Деякі види живуть у співпраці з іншими тваринами:

  • Наприклад, карликові мангусти і птахи-носороги – постійні супутники.
  • Жовті мангусти нав’язуються в «друзі» до капским земляним білків (лат. Xerus inauris), мешканців пустель півдня Африки. Білки добре відслідковують простір навколо себе і повідомляють про небезпеку.

Єгипетський мангуст дивиться на кота. Автор фото: מינוזיג, CC BY-SA 4.0

Користь і шкода мангустів

Мангусти важливі для здорових екологічних спільнот, бо вони знижують кількість шкідливих комах. Людина здавна використовував їх для боротьби з отруйними зміями і щурами. В Африці і Південній Азії ручних мангустів тримають як домашніх улюбленців, доручаючи їм боротьбу з гризунами та рептиліями. У минулому моряки брали мангустів в плавання для боротьби з корабельними пацюками. Саме метою знищення гризунів їх завезли в країни Нового Світу. Але замість боротьби з щурами мангусти почали знищувати інших представників місцевої фауни, наробивши чимало бід. На островах Карибського басейну вони полювали на поросят, цуценят, кошенят, ягнят, курей, качок, морських свинок і на рідкісних тварин – щелезубов. Завезені в 1883 році на Гаваї, вони зробили і там негативний вплив на місцеві види. В даний час мангустів заборонено ввозити в багато країн світу.

У Пакистані і Індії звірків використовували в своїх шоу заклинателі змій. А на японському острові Окінава влаштовували бої мангустів зі зміями, заборонені лише після втручання захисників тварин. Але і сьогодні цей варварський звичай не зжитий, і в інтернеті з’являються жорстокі відео. Істоти, які називають себе людьми, люблять спостерігати за смертю нещасних тварин, яким вони не залишають вибору.

Деякі мангусти оселяються поблизу житла людини і здійснюють набіги на курники, є переносниками сказу. За це їх знищують місцеві жителі.

Багато видів в молодому віці легко приручаються і стають ручними тваринами.

Полосатошейный мангуст. Автор фото: Yathin sk, CC BY-SA 3.0

Зміст мангуста в домашніх умовах

Перш ніж завести мангуста, оцініть всі за і проти. Якщо ви збираєтеся тримати тварину в маленькій клітці, звірятко буде нудьгувати і може захворіти. Йому потрібно достатньо місця.

Клітка, а точніше вольєр для мангуста, повинна бути розмірами не менше 2*1*0,5 м, в ній потрібно розмістити невеликий будиночок, гілку на всю висоту вольєра, миску для їжі і поїлку. Для обігріву мангустів потрібна інфрачервона лампа.

Звірка слід обов’язково випускати з клітки побігати і пограти. Причому вам доведеться щодня виділяти час на гру з мангустою, так як залишати його без нагляду не можна. Він дуже цікавий, проказлив, може подряпати або погризти меблі, порвати що-небудь або взагалі втекти в погано причинені двері.

У мангуста дуже специфічний запах. За допомогою пахучих залоз, розташованих на морді і в анальному мішку, звірятко буде постійно мітити свою територію, і його аромат в квартирі буде досить відчутний. Слід також пам’ятати, що мангуст – це дика тварина, і пограти з ним, як з котом чи собакою, не вийде. Звірятко може сильно вкусити або подряпати, прийнявши вашу гру за прояв агресії. Домашні сурікати, якщо їх кілька, будуть ревно захищати територію і конфліктувати з кішками і собаками.

Якщо все це вам не страшно, підбирайте підходящого вам звірка і постарайтеся з ним подружитися. Однак пам’ятайте: ви назавжди у відповіді за тих, кого приручили!

Жовтий мангуст. Автор фото: chuffed88. Взято з сайту www.petforums.co.uk

Чим годувати мангустів в домашніх умовах?

У добовому раціоні мангуста повинно бути порівну білків і вуглеводів. Годувати вихованця потрібно кілька разів на день, розділяючи при цьому білкову та вуглеводну (овочі, фрукти) їжу.

Мангусту можна давати:

  • сиру рибу;
  • нежирне сире м’ясо (кролика, яловичину, курку);
  • фрукти і ягоди: яблука, банани, манго, хурму, кавун, полуницю, вишню і т. д.;
  • овочі будь – які, крім картоплі;
  • сухі корми та консерви для собак або кішок;
  • живий корм: цвіркунів, тарганів, зофобас, борошняних черв’яків;
  • потрухи;
  • равликів;
  • комах;
  • нежирний сир;
  • дрібних гризунів;
  • сирі та варені яйця.

Категорично забороняються: копчення, смажена їжа, соління, гриби, горіхи, молоко, картопля, чіпси, майонез, цибуля, часник.

Стрункий мангуст. Автор фото: Karelj, CC BY-SA 3.0

Цікаві факти про мангустов

  • Тільки мангуст, який убив змію, має право її їсти. Інші члени сім’ї не намагаються відібрати здобич.
  • Сутичка мангуста і кобри може закінчитися не на користь звіра. Вкушений мангуст помирає від отрути кобри швидше, ніж людина.
  • У деяких видів мангустів в генотипі самців і самок різну кількість хромосом.
  • У Центральній Індії мангустів вважають священними (тотемными) тваринами. Вони є символом постійності і швидкості. В індійському календарі є й рік Мангуста.
  • Сімейство Мангустовых поряд з Гиеновыми (лат. Hyaenidae) – одне з наймолодших у загоні Хижих.
  • На 3-4 місяці до кожного дитинчаті мангуста приставляється опікун, який вчить його полювати і стежить за ним.
  • Прототипом знаменитого Ріккі-Тіккі-Таві, ймовірно, був індійський сірий мунго (він же звичайний мангуст) (лат. Herpestes edwardsii). Це він завдяки своїй реакції легко справляється з королівської коброю.
  • Герой мультфільму студії У. Діснея «Король Лев» сурикат Тімон має прізвище Берковіц (в оригіналі – Timon Berkowitz).
  • У молодіжної лексики вираз «реакція мангуста» застосовується до безрозсудним, безглуздим і невдалим діям. Але в спорті це тварина цінується як виключно швидке і хитре. Премія «Золотий мангуст» вручається видатним спортсменам України.
  • В А. П. Чехова жив ручної мангуст по кличці Сволота. Він перегортав сторінки книги, занурював лапки в чорнило, переглядав кишені гостей і дуже любив людей.