Фенек (лисиця) – опис, фото, чим харчується, утримання будинку

Фенек (лат. Vulpes zerda) – це невелика тварина з роду Лисиць, сімейства Псових, загону Хижих, класу Ссавців. Раніше цей вид мав дещо інше систематичне положення, його виділяли в окремий рід Фенеки (лат. Fennecus) з єдиним видом Fennecus zerda, однак згодом схожість з іншими лисицями було визнано більш сильним, ніж відмінності, і роду об’єднали.

Міжнародне наукове назва: Vulpes zerda (Zimmermann, 1780)

Синоніми:

Canis cerdo Gmelin, 1788

Canis fennecus Lesson, 1827

Fennecus arabicus Desmarest, 1804

Fennecus brucei Desmarest, 1820

Fennecus zerda (Zimmermann, 1780)

Megalotis Cerda Illiger, 1811

Viverra aurita F. A. A. Meyer, 1793

Vulpes denhamii Boitard, 1842

Vulpes saarensis Skjoldebrand, 1777

Vulpes zaarensis Gray 1843

Англійська назва: Fennec fox.

Німецька назва: Fennec, Wüstenfuchs.

Охоронний статус: В Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи (версія 3.1) фенек занесений як вид, що викликає найменші побоювання. Ця лисиця досить широко поширена, проте її точна чисельність невідома.

Етимологія назви

Назва «фенек» прийшло в європейські мови від арабів: fanak на одному з діалектів арабської означає попросту «лисиця». Цікавіше розібратися, звідки з’явилося видова назва zerda. За однією версією, це слово походить від грецького xeros, що означає «сухий» – натяк на те, що фенек живе в пустелі. За іншою версією, це слово також прийшло з арабської мови берберів. Брем пише: «Маври називають його «церда», а араби – «фенек»». Арабське zerdāwa, в свою чергу, могло прийти з фарсі або одного з африканських мов. Цим словом позначається жовтувата масть звірка.

Автор фото: Georges Seguin (Okki), CC BY-SA 4.0

Фенек: опис та фото. Як виглядає ця лисиця?

Фенек – найменший представник сімейства. Розміри звіра вивчені досить докладно, і вони дещо відрізняються в різних частинах ареалу. У середньому, ріст в холці дорослої тварини – до 22 см, довжина тіла становить 30-41 см, довжина хвоста може досягати 30 см, тобто розміри хвоста фенека лише трохи поступаються розмірам його тіла.

Автор фото: tanakawho, CC BY 2.0

У Західній і Північній Африці середня довжина тіла маленької лисички з урахуванням голови становить 36,2 см (від 33,3 до 39,5 см), довжина хвоста – 16,9 см (12,5 – 18,7 см); розмір вуха – 9,1 см (8,6 – 9,7 см).

В Єгипті фенеки трохи більше: довжина тіла і голови становить 36,8 см (33,7–38,7); довжина хвоста – 20,6 см (18,6–23,0); розміри вуха – 9,6 см (8,8–10,4).

Самець і самка, які з’явилися від батьків, спійманих на півночі Африки, мають такі розміри: довжина тіла становить 40,2 і 39,0 см, відповідно; довжина хвоста – і 21,4 20,2 см; розміри вуха – 11,0 і 9,2 див.

Автор фото: ChrisStubbs, CC BY-SA 3.0

Вага фенека не перевищує півтора кілограмів – ця маленька лиса поступається розмірами навіть кішці. Вага африканських фенеков з Єгипту, в середньому, складає 1,05 кг (від 0,8 до 1,15).

Але головна відмітна особливість фенека аж ніяк не мініатюрні розміри і довгий пухнастий хвіст. Його «візитна картка» – величезні вуха, які дозволяють вловлювати найменші звукові коливання, які виробляються комахами і дрібними тваринами, його основною здобиччю. В довжину вони можуть бути більше 10 см – для такого маленького звірка це значний розмір! По відносній величині вух до ширини голови фенеки займають перше місце серед усіх представників ряду Хижі. Крім того, що вуха у фенека – високочутливі локатори, вони мають неабияке значення в терморегуляції, дозволяючи охолоджувати організм навіть в умовах Сахари.

Автор фото: Kitty Terwolbeck, CC BY 2.0

Інші риси цієї мініатюрної лисиці більш стандартні. У фенеков коротка загострена морда і великі очі. Зіниця-круглий, оточений коричневою райдужкою.

Зуби невеликі, навіть ікла не особливо виділяються своїми розмірами. На мордочці стирчать довгі вуса, допомагають звірку орієнтуватися в просторі.

Автор фото: eman, Public Domain

Тулуб фенека струнка, трохи видовжене, ноги тонкі лапи опушені. Хутро густий, жовтувато-рудуватого забарвлення, що дозволяє зачаїтися в пісках. Живіт фенека білий, хвіст з чорним кінчиком.

Надхвостовая залоза покрита темними волоссям. Молоді тварини спочатку дуже світлого, майже білого кольору, і лише потім темніють. Дорослі і літні фенеки знову починають світлішати.

Автор фото: Drew Avery, CC BY 2.0

Фенека досить просто відрізнити від інших видів лисиць, що мешкають в цих місцях:

  • порівняно з піщаної лисицею (V. rueppelli) він менш великий, хутро фенека не такий яскравий, довгий і густий, хвіст коротший, а кінчик хвоста не білий, а чорний;
  • африканська лисиця (V. pallida)теж більші, ніж фенек, а хутро на спині і боках з чорнуватим відтінком;
  • з афганської лисицею (V. cana) фенек не живе на одній території; хвіст у афганській лисиці довше, вуха коротше, сама вона крупніше.

Фенек – дуже рухлива і моторна лисичка, що дозволяє їй полювати на птахів, комах і вертких ящірок. Допомагає їй і вміння стрибати високо – до 70 див Завдяки величезним вухам фенеки мають дуже чуйний слух, яким, в основному, і керуються під час полювання. Також у них добре розвинений нюх і нічний зір.

Фенеки видають різноманітні звуки, включаючи гавкіт і скиглення, загрозливе гарчання і муркотання, схоже на ті, які видає кішка. Брем пише, що фенеки видають «тихий вереск, який важко описати», а Акимушкин «крик у нього не звірячий, а яка-то жаб’яча суха тріскотня».

Автор фото: Ericj, CC BY-SA 3.0

Чим живиться лисиця фенек?

Фенек – хижак, який не гребує ніякою здобиччю. Великі вуха і чуйний слух допомагають йому полювати на різноманітних комах (сарану, жуків, бабок), так і на більш великих тварин (ящірок, тушканчиків, піщанок і кролів).

Охоче фенек видобуває і птахів (степового жайворонка, рябка), їх пташенят і яйця. Їсть лисиця також і падаль.

Автор фото: Tim Parkinson, CC BY 2.0

Не гребує фенек і рослинною їжею. Мініатюрні лисиці навідуються до финиковым пальм, щоб поласувати плодами, їдять кавуни, ягоди, коріння рослин.

На полювання фенек виходить ввечері, коли сонце сідає, і в пустелі стає прохолодніше. Полює і харчується карликова лисиця поодинці – так простіше зловити невелику здобич. Чуйні вуха допомагають їй почути рух комах навіть під землею. Якщо видобуток знаходиться близько до поверхні, вона дуже швидко розкопує грунт. Почувши ж ледь помітні звуки, які видають тушканчики, ящірки або степові жайворонки, фенек підкрадається до них, потім стрибок – і тремтяча жертва у нього в зубах.

«Мышкования» (характерний стрибок вгору), звичайної для інших лисиць, у фенека не відзначено. Ці представники роду Vulpes здатні вбивати здобич більшого розміру, ніж вони самі, а є її починають з голови. Несъеденное ховається (зазвичай закопується) і може бути з’їдено потім, коли полювання буде невдалою.

Якщо поблизу від нори є водопій, фенек відвідує регулярно. Але звір може обходитися без води досить тривалий час, задовольняючись тією рідиною, яка надходить з соками плодів і тваринною їжею. Його нирки добре пристосовані до того, щоб економити воду, і виділяють дуже концентровану сечу. Випаровування води також знижено: на шкірі лисиці відсутні потові залози, а температура тіла регулюється таким чином, щоб втрата вологи була мінімальною.

Автор фото: lonewolf6738

До речі, фенек – єдиний представник ряду Хижі, який здатний постійно жити далеко від водопою.

Де мешкає фенек?

Большеухая лисиця живе на африканському континенті, широко зустрічається в піщаних пустелях і напівпустелях Північної Африки і Синая; поширена по всій пустелі Сахара. На півдні зустрічі з нею реєстрували до 14° с. ш. Цю мініатюрну лисицю можна знайти в Алжирі, Республіці Чад, Єгипті, Лівії, Малі, Мавританії, Марокко (включаючи Південну Цукру), Нігерії, Судані та Тунісі. У Росії фенека можна зустріти тільки в неволі – наш клімат для нього дуже прохолодний.

Фенек – типово пустельна і степова лисиця. Його середовище проживання – зона пустель, напівпустель і степів. Це великі простори, покриті піском і камінцями, з мізерною рослинністю і рідкісними скупими опадами (від 100 до 300 мм в рік). Ідеальний ландшафт для світло-рудого фенека – піщані дюни, де звірята є єдиними псовыми.

Переважають трав’яні рослини в таких місцях – триостренница (Aristida spp), сить (Cyperus spp), чагарники – Ephedra alata або Сornulaca monacanth. У невеликих піщаних дюнах вони можуть жити серед такої рослинності, як пшениця гладка (Tríticum turgidum) і парнолистников (Zygophyllum spp), а також рідкісних акацій, зустрічаючись там зрідка з такими псовыми, як піщана лисиця і звичайний шакал. Фенек – осіле тварина, і зі зміною часів року він не змінює свого місця проживання.

Автор фото: Tim Parkinson, CC BY 2.0

Чисельність фенеков в дикій природі

Статус тварини в Червоній Книзі МСОП (ред. 3.1) – викликає найменші побоювання. Його чисельність ніколи точно не оцінювалася. Судячи по частоті зустрічальності звіра і кількістю отлавливаемых місцевими жителями тварин, їх кількість значно, а популяція знаходиться в стабільному стані. Близько 300 фенеков міститься в зоопарках світу.

Серйозних приводів для можливого зниження чисельності в даний час немає – не в останню чергу тому, що фенеки живуть в малодоступних і непривабливих для освоєння районах Африки. Проте простору навколо Сахари і інші посушливі райони починають освоюватися людиною. Будівництво нових доріг і нових населених пунктів збільшують ризики для деяких популяцій цих лисиць.

Додатковий прес створюють геологорозвідувальні роботи, розробка нафтових родовищ і розвиток комерційного транспорту. Так, в районі чотирьох нових населених пунктів на півдні Марокко фенеки зникли.

Прямі ризики створює також розвинена дорожня мережа. На фенеков ведеться полювання заради хутра, мініатюрних лис ловлять місцеві жителі для продажу.

Автор фото: Rufus46, CC BY-SA 3.0

Спосіб життя фенека

Фенек веде переважно нічний спосіб життя. Живе, як і інші представники роду Vulpes, в норах. Великі притулку з глибокими ходами фенек риє самостійно, швидко і вправно. За ніч звірок може вирити хід довжиною 5-6 м. Житло для сімейної групи в результаті являє собою систему ходів і камер з декількома виходами на поверхню, які дозволяють сховатися від небезпеки.

Крім основної нори великого розміру, фенеки іноді риють невеликі підземні сховища на своїй ділянці. Вдень фенек сидить у гніздовій камері, яка вислана сухою травою, пір’ям і шерстю. Коли наступають сутінки, він вибирається на поверхню, йде на водопій або починає полювання. Нічний спосіб життя – це пристосування фенека до середовища проживання.

Автор фото: Wildfeuer, CC BY-SA 3.0

Фенеки – не одинаки, вони живуть великими сімейними групами, в яких зазвичай до 10 особин. Як правило, це пара-засновник (самець і самка) і їх потомство.

Цуценята з попередніх приплодів можуть залишатися з батьками і брати участь у вирощуванні молодших лисенят. Така розширена сім’я зустрічається у представників роду Vulpes. Іноді поблизу знаходяться нори декількох сімей, та їх представники часто перегукуються один з одним.

«Словник» фенека досить різноманітний: у нього входять різні види звуків, які звірятко використовує при комунікації.

У фенеков розвинене ігрове поведінка, навіть дорослі особини охоче грають з цуценятами і між собою. Відпочивають вони часто в контакті один з одним.

Автор фото: Anass ERRIHANI, CC BY-SA 4.0

Доброзичливі соціальні демонстрації зазвичай являють собою виляння хвостом, припадание до землі, валяння, вищання. Деяку агресивність і підвищену маркувальну активність можуть показувати самці під час эструса (тічки) самок. Незважаючи на таку товариськість, полювати фенеки воліють поодинці: ймовірно, так ефективніше видобувати дрібних тварин і птахів.

Фенеки – суворо територіальні тварини. У кожної сім’ї є окрема ділянка з внутрішньою структурою: є ядро, розташоване навколо нори, де тварини проводять велику кількість часу, є інші часто відвідувані місця, а є і ті, де лисиці з’являються рідше. Межі ділянки зазначаються запаховими мітками: це виділення спеціальних залоз, сеча, екскременти. Позначаються зазвичай виділяються об’єкти: купини, куртинки трави, кущики. Обходом території і мечением займається, як правило, головний самець, але й інші члени сім’ї групи вносять свій внесок в охорону кордонів.

Автор фото: Mark Dumont, CC BY 2.0

Класифікація

Фенек (Vulpes zerda) – монотипический вигляд. Підвидів в ньому не виділяють. Гібридів з іншими видами також не відзначено.

Розмноження

Статевої зрілості фенеки досягають приблизно 6-9 місяців, а перше парування відбувається у віці від 9 місяців до року. Фенеки моногамні пари постійні і зберігаються кілька сезонів розмноження.

Шлюбний період звірків починається в січні-лютому. Тічка (еструс) у самки дуже коротка: 1-2 дня, предтечковый період (проэструс), в основному, виражається в опуханні вульви (зовнішніх статевих органів) і також нетривалий. Активність сім’яників у самців синхронізується з циклом самок: їх продуктивність максимальна, коли самка перебуває в тічці, потім знижується.

Поведінка залицяння в шлюбний сезон у фенеков краще вивчено в неволі, так як спостереження в природних умовах (у пустелі в нічний час) вкрай складно організувати. Типовий ритуал, що передує спарювання, складається з гучних загравань і триває зазвичай від однієї до півтори доби. Спарювання триває більше години, іноді по декілька разів з проміжком у декілька годин.

Дані про схрещуванні різняться: одні джерела говорять, що воно відбувається досить рідко, інші – що воно часто зустрічається і може займати до 165 хвилин. У природі соціальні механізми попереджають інбридинг, проте в неволі фенеки обох статей можуть злучатися з власними нащадками.

Інбридинг – близькоспоріднені схрещування.

Вагітність у фенеков триває зазвичай 50-52 дня, хоча є дані із зоопарків про успішні пологи після 62 і 63-денних вагітностях. У дикій природі щенята зазвичай з’являються на світ у березні-квітні. В неволі парування, вагітність і пологи можуть відбуватися в будь-який час року.

© Florence Perroux/La Palmyre Zoo, France

Тим не менш, навіть в неволі більшість цуценят народжується між березнем і липнем. Фенеки приносять один виводок на рік, але, якщо він втрачений, самка може прийти в охоту і завагітніти знову. Таким чином, фенеков не можна назвати істинно моноэструсными тваринами.

Моноэструсные – тварини, які приходять в охоту один раз за сезон.

До, під час і після пологів самець захищає нору, але в гніздову камеру не заходить: самка в цей час агресивна і самовіддано захищає дитинчат. У самки зазвичай народжується від двох до п’яти сліпих, покритих хутром цуценят масою 40-45 г (втім, рідше бувають виводок і з одним, і з шістьма дитинчатами).

Довжина тіла і голови добового цуценя – 10-12 см, довжина хвоста – 4 см, вуха – 1см. Через 8-11 днів лисеня фенек відкриває очі, вага подвоюється через 11-12 днів. Через два тижні малюк вже здатний пересуватися, втім, з нори виходить не відразу.

© Florence Perroux/La Palmyre Zoo, France

Поки цуценятам не виповниться 4 тижні, самець активно захищає ділянку біля нори і приносить здобич. В цей час дитинчата фенека починають виходити з нори, спочатку ненадовго, потім на все більш тривалий час. До середини 3-го тижня назовні переноситься і годування молоком. У цей час у малюків прорізаються зуби, і вони вперше пробують дорослу їжу, яку приносить самець. Після 4-го тижня самець приносить все більше їжі цуценятам і самці, і м’ясо починає займати значне місце в раціоні маленьких фенеков, хоча годування молоком триває до 60-70 днів.

Найпростіше мисливське поведінка з’являється приблизно через 7 тижнів після народження, у міру навчання воно стає все більш складним і майстерним, але до 13 тижнів самець приносить здобич до нори. Тільки у віці 3 місяців щенята починають відходити від нори, спочатку разом з батьками, а потім і поодинці. Статевий і фізіологічної зрілості фенеки досягають в 9-11 місяців.

Автор фото: Michele W, CC BY-ND 2.0

Скільки живуть фенеки в домашніх умовах і в природі?

Тривалість життя фенеков в дикій природі точно невідома, але передбачається, що вона становить 7-8 років. В неволі фенеки живуть 13-14 (до 20) років.

Вороги фенека в дикій природі

Фенек – дуже швидке і моторну тварина, тому підтверджень того, що якісь хижаки небезпечні для нього, трохи. Ареал його проживання перетинається з ареалами шакалів, смугастих гієн і піщаних лис, проте зазвичай вони не представляють для фенека небезпеки.

Більш успішно полює на фенека філін. Він літає практично безшумно, і може успішно схопити цуценя біля нори, навіть якщо батьки будуть поблизу.

До смерті тварин можуть призвести бійки самців за територію або самку, хвороби, а також різні паразити, наприклад, трематоди і нематоди. Швидше за все, фенек чутливий до тим же паразитам, що і домашні собаки, хоча дослідження на цю тему поки ще попереду.

Автор фото: Rufus46, CC BY-SA 3.0

Користь і шкода фенека для людини

Місцеві жителі, які полюють на цих лисиць з собаками особливої породи «салюк» (стародавня порода борзих собак), стверджують, що фенека дуже складно зловити. Тим не менш, полювання на них ведеться, але іншим способом. У сезон розмноження мисливці розривають нору і віднімають у самки маленьких цуценят. Якщо почати вигодовувати штучно дитинча молодше трьох тижнів, він швидко приручится і стане справжнім другом для свого господаря.

Людина – один з головних ворогів фенека. Місцеві жителі продають цуценят туристам, добувають фенека на шкури, в деяких місцях їдять м’ясо. Загрозою є і дороги, по яких рухаються автомобілі. Проте в районі проживання мініатюрної лисиці транспортна мережа розвинена не дуже добре, так що на даний момент зафіксовано лише один випадок загибелі фенека під колесами. Але це не виключає зростання ризику по мірі освоєння регіону.

Там, де фенеки живуть поблизу людських поселень, вони можуть красти домашню птицю. Але великої шкоди сільському господарству вони не завдають.

Як і багато інші ссавці, фенек здатний переносити сказ. Укус фенека небезпечний насамперед можливим зараженням. Людина, що отримав укус, потребує екстреної допомоги.

Зміст фенека в домашніх умовах

Пустельна вухата лисиця стає все більш популярним домашнім тваринам. Екзотичний вигляд цієї тварини і можливість його приручити приваблюють любителів незвичайних вихованців. Але незважаючи на доброзичливе ставлення до людини, фенек все одно залишається диким тваринам зі своїми потребами. Якщо їх не врахувати і поставитися до пустельної лисичці як до звичайної кішці або собаці, спільне життя людини і мініатюрного звірка не складеться. Зате якщо зрозуміти особливості змісту фенека і надати йому необхідні умови, що ця лисиця стане вам вірним другом.

Автор фото: Greg Goebel, CC BY-SA 2.0

Приручення

Для того, щоб домашній фенек був максимально орієнтований на людину, цуценят забирають від матері у віці близько трьох тижнів і вигодовують штучно. Цей метод сумнівний з етичної точки зору, але тільки так вихованці виходять дійсно ручними.

Цуценя потрібно годувати замінником материнського молока, частіше тримати на руках і купати. Коли маленький фенек підросте, чимало часу доведеться приділяти іграм з ним. Якщо докласти досить зусиль, то у вас буде грайливий відданий вихованець на довгі роки. В Росії, а саме в Москві, є розплідник фенеков, де можна взяти ручних лисичок.

Автор фото: Umberto Salvagnin, CC BY 2.0

Умови утримання

Яким би прирученим був фенек, вдома йому потрібно обладнати спеціальне місце для змісту. Краще всього, якщо у нього буде вольєр, в якому звірові належить проводити час вашої відсутності. Вольєр потрібно обладнати укриттям, ємністю з піском, лотком, мисками для їжі і води. Якщо залишати фенека одного поза вольєра, є ризик повернутися в розгромлену квартиру. Тут він покаже свій характер. Випускаючи фенека з вольєра, потрібно бути обережним. Крихкі предмети краще прибрати, дверці шаф і ящики щільно закрити, дроти приховати. Дуже важливо завжди закривати вікна і двері в приміщенні, де знаходиться фенек, щоб він не втік. Вислизнути він може легко, а впіймати його потім буде дуже складно, майже неможливо.

Не можна також не брати до уваги, що фенеки ведуть нічний спосіб життя. Ця мініатюрна декоративна лисиця може бути дуже гучною, причому впродовж всієї ночі. Адже крім усього іншого, фенеки дуже балакучі: їх репертуар включає в себе безліч звуків. Так що господареві цього звірка доведеться змиритися з неспокійними ночами. Вдень звірятко зазвичай спить, а з настанням сутінків починає вести себе більш активно. Фенека потрібно буде погодувати, пограти з ним, забезпечити йому моціон – від нестачі руху тварина може почати хворіти.

Автор фото: Citizen59, CC BY 3.0

При необхідності фенека можна купати й розчісувати, але спеціально доглядати за його шубкою не потрібно. Якщо привчити лисицю до цих процедур з дитинства, то вона буде спокійно їх сприймати.

До лотка з лисиці фенеки привчаються досить успішно, адже і в природі вони можуть вибирати для дефекації певні місця. Наповнювач можна купити той же, що і для кішок.

По досягненні статевої зрілості самці можуть почати мітити, а тварини обох статей – виділяти неприємний запах, властивий всім лисиця. Якщо від фенека не планується отримувати потомство, самця можна каструвати. Проблему мічення це вирішує в більшості випадків.

Фенек – тварина пустелі, тому йому потрібен тепле повітря (24-28 ºС). Якщо повітря в приміщенні буде занадто холодним, домашня лисиця може захворіти.

Розмноження у неволі

При розмноженні в неволі важливо дотримати кілька умов. Фенеки – соціальні тварини, і їй потрібно надати можливість бачити родичів, чути, відчувати його запах. Вона може не виходити з гніздового боксу, але повинна відчувати, що поруч є представники її сімейної групи (хоча б самець). Після пологів самок не можна турбувати, важлива тиша і безпека. Занепокоєння самок – одна з причин різкого зниження відсотка виживання потомства в неволі. Значимий ознака того, що їй некомфортно – частий перенесення потомства з місця на місце. Фенеки переносять цуценят, беручи їх за шию. Маленькі при цьому звиваються у пащі самки, а великі спокійно висять.

Автор фото: hradient

Чим годувати домашнього фенека?

Щоб удома фенек залишався здоровим, його харчування має бути різноманітним і повноцінним, відповідним того, що цей вид лисиць харчується в природі. В його раціон повинні входити:

  • нежирне м’ясо (найкраще курка або індичка);
  • кормові комахи (борошняні або шовковичні черв’яки, цвіркуни, сарана);
  • живий корм (дрібні гризуни, ящірки);
  • яйця;
  • свіжі овочі (броколі, помідори, огірки, морква);
  • фрукти (фініки, інжир, яблука. Радимо також давати фенекам вишню або журавлину – ці ягоди зменшують запах фекалій).

Не можна давати фенекам шоколад і виноград – цими продуктами живлення лисиці можуть отруїтися.

Щодо повного набору продуктів та їх процентного співвідношення краще проконсультуватися з ветеринарним лікарем. Можна годувати фенека і собачим кормом преміум-класу, але до нього обов’язково потрібно додавати овочі і фрукти.

Автор фото: Marco Almbauer, Public Domain

Цікаві факти про фенеках

  • Фенек – національне тварина Алжиру, а «Les Fennecs» («Фенеки») – неофіційне прізвисько алжирської збірної з футболу.
  • Пустельна лисичка зображена на алжирської монеті в 0,25 динара.
  • Фенек – кодова назва mozilla’s Firefox для мобільних пристроїв.
  • Лис по імені Финник – герой мультфільму «Зверополис» компанії «Дісней». Після виходу цього мультфільму популярність фенеков як домашніх тварин різко зросла.
  • Феннекин – стартовий покемон вогняного типу.
  • Фенек – символ екології Тунісу, тому його зображення в одязі білого і блакитного кольорів можна побачити практично в будь-якому місті цієї країни.

Автор фото: Zhuravlik, CC BY-SA 3.0