Каракурт – чорна вдова

Каракурт – це отруйний павук. Каракурт має середні розміри. Самки цього виду досягають у довжину від 10 до 20 міліметрів, самці каракурта менше і виростають в довжину всього від 4 до 7 міліметрів. Як у самця, так і самки каракуртів тіло чорного кольору. Але є різні види отруйних павуків – як чисто чорного кольору, так і з червоними плямами на черевці і спині. Отрута каракурта сильніша за отруту гримучої змії в 15 разів і є одним з найнебезпечніших отрут на планеті. Друга назва каракурта – це «чорна вдова». Дане прізвисько павук отримав з-за того, що після спаровування самка з’їдає самця.

Де мешкає каракурт? Ареал проживання цих отруйних павуків великий. Їх можна зустріти в Росії, Азербайджані, Україні, Казахстані, Афганістані, Киргизії, Середній Азії, Південній Європі та Ірані. Ідеальне місце проживання – там, де жарке літо і тепла осінь. У каракуртів є вороги – це їжаки, оси, наїзники. У місцях, де отруйні павуки каракурти відкладають яйця, пасуть овець, і часто отари овець витоптують павукові кладки.

Отрута каракурта, чорної вдови, дуже небезпечний. На людей і тварин павук не нападає до тих пір, поки не відчує небезпеку або не вважатиме, що його потурбували. Симптоми після укусу каракурта проявляються максимум через півгодини. По всьому тілу прокочується пекуча і сильна біль, починається запаморочення, підвищене серцебиття, задишка, блювання, тремор, пітливість – все це ознаки того, що вас вкусив павук. Якщо людина помічає укус, але у нього немає симптомів, то це не значить, що вони не з’являться. У будь-якому випадку необхідна медична допомога. Як серед тварин, так і серед людей є випадки смерті через укуси цього павука.

Дивіться також:  10 шокуючих фактів про віруси

Періодично спостерігаються спалахи масового розмноження каракуртів, так як ці павуки дуже плідні. Самка чорної вдови будує житло з павутини в земних ущелинах, нірках гризунів і вентиляційних системах.

Яйця каракуртів зимують у коконах, підвішених у лігві. Молоді каракурти народжуються в квітні і розлітаються в різні місця з допомогою павутинок. Статевозрілими павуки будуть тільки до червня. Коли настає спека, каракурти мігрують у більш захищені місця, будують там тимчасові мережі з метою спарювання. Після спарювання Самки відправляються на пошуки іншого місця, що б зробити лігво і відкласти кокони. Після спарювання каракурт самка з’їдає свого партнера. Якщо до самці після спарювання підступиться ще один самець, його чекає та ж доля. Але не всі види чорних вдів проробляють це зі своїм партнером. Існує безліч випадків, коли каракурт самець залишався жити на павутині у самки, і вони не завдавали один одному незручностей.

Маленькі павуки спочатку мають світле забарвлення з білими плямами. І тільки в міру дорослішання отруйний павук каракурт чорніє, а білі плями червоніють, при цьому на плямах залишається лише невелика окантовка білого кольору.