12 апостолів Христа: імена, покликання і благі діяння

Апостол Іоанн, син Заведея

Як вже говорилося, в іменах 12 апостолів Христа згадуються два весь час разом: Яків поруч з Іваном. Братів Ісус часто називав «Воанегрес», що по-арамейському «сини грому». Вони брали участь у спорах учнів про те, хто з них головний, а між собою обидва бажали зайняти почесне місце поруч з Ісусом у Царстві. Іоанн, швидше за все, був молодший Якова, так як його ім’я весь час пишеться другим, але вірив у Вчителя не менше. Він добре знав Єврейські Писання, так як разом з Андрієм привселюдно підтвердив, що Ісус є Месія.

Після ведення на Вечорі, Ісус доручив Іванові піклуватися про свою матір, що означало особливу честь. Він першим побачив Ісуса після воскресіння: обігнавши Петра, Іван першим опинився біля склепу, а потім бачив його ще не раз. У своєму Євангелії себе по імені не називає, але говорить про себе як про улюбленого учня Месії, і це не позбавлене підстав. Він пережив всіх апостолів, як пророкував Ісус, і у віці 70 років був засланий на острів Патмос. Там він побачив Одкровення, а після звільнення написав три листи. За характером він був енергійним і сміливою людиною, що проявилося, коли він обігнав Петра у склепу і виступав перед Синедріоном. В Євангелії багато писав про важливість любові, але безвольним за це Іоанна назвати важко.

Дивіться також:  Глашатаї – це... Роль глашатаїв у суспільстві