Яструб-перепелятник: опис, характеристика, фото

Яструб-перепелятник — хижий птах з яструбиного сімейства, поширена практично на всій території євразійського континенту.

Яструб-перепелятник

Географічне поширення

Ще кілька десятиліть тому популяція яструбів-перепелятников скорочувалася внаслідок активного запровадження в діяльність людини сільськогосподарських отрутохімікатів і полювання на цих птахів. Однак сьогодні при повсюдному заборону застосування пестицидів і виключення перепелятников з числа шкідливих для людини і господарства птахів з припиненням полювання на яструба-перепелятника їх чисельність на сьогодні поступово збільшується.

Місце проживання яструба-перепелятника — лісові масиви помірних і субтропічних зон, причому не глибинні місця, а відкриті зони. Вони воліють хвойні і листяні ліси, можуть селитися в горах на висоті до 2,5 км над рівнем моря.

Під час міграції з холодного європейського клімату яструби-перепелятники переміщуються в південно-східному напрямку Азії або в північну частину Африки. У Росії перепелятников можна побачити в долині річки Урал.

Все сімейство перепелятников налічує 6 підвидів, кожен з яких мешкає в різних регіонах.

  1. Частково птиці першого виду (nisus) поширені на європейській території аж від азіатського заходу до сибірських країв і в галузі Ірану. Ці північні представники на зимівлю мігрують на береги Середземного моря, в північно-східному напрямку до Африки, а також у бік Пакистану та Саудівської Аравії.
  2. Другий підвид (nisosimilis) спостерігається, починаючи від сибірських центральних і східних регіонів аж до Камчатки і охоплюючи японську територію. Він поширюється у напрямку з півдня в бік півночі китайської площі. Міграція цих яструбів-перепелятников здійснюється у східному напрямку в Азію, Корею і Японію. Деякі особини відлітають в африканські країни.
  3. Третій підвид (melaschistos) фіксується в гірській області Афганістану і Гімалаїв, на півдні Тибету і на заході Китаю.
  4. Четвертий підвид (wolterstorffi) поширений на Корсиці і зустрічається в районах Сардинії.
  5. Представники п’ятого підвиду (granti) спостерігаються на Канарах і в стороні острова Мадейра.
  6. Шостий вид (punicus) вибрав для себе в якості місця проживання африканський північний захід і північну частину Сахари.
Дивіться також:  Клітки для курей для перепелів своїми руками

Типові ознаки

Малий яструб є вдвічі зменшеною копією звичайного великого яструбиного представника, і його опис схоже з ним і за кольором оперення, і по поведінці. Маленькі хижаки, як самці, так і самки, пофарбовані в темний сірий колір, але у деяких особин колір оперення нерідко набуває блакитний відтінок. Знизу тулуб птахів прикрашене блідими сірими смужками і відтінено червоним кольором, який створює оманливе зовнішнє враження рудого забарвлення оперення.

Опис яструбів-перепелятников вказує на їх невеликі розміри. Дорослі птахи-самці досягають довжини в межах від 30 до 35 см з розмахом крил у 60-65 див.

Самки яструбів-перепелятников за розмірами перевищують самців вдвічі, нерідко перевищуючи показники довжини на 25%.

Самки перепелятников виростають в межах від 35 до 41 см, а розмах крил довжина становить до 80 див. Середні показники ваги цих птахів — 185-345 р.

Короткі і широкі крила разом з довгим хвостом допомагають птахам здійснювати маневри між лісовими деревами.

Як у молодого покоління, так і у дорослої птиці нерідко в області потилиці можна побачити біла плямка різноманітних форм.

Дивіться також:  Пташиний грип у курей: опис, симптоми

Не переплутати з фото яструба-перепелятника з тетерев’ятником, на якого він зовні дуже схожий, дозволяє вигляд хвоста: у перепелятника він більшої довжини, у підстави вузький, а на кінці прямо обрізаний, без заокруглень.

Поведінкові особливості

Як такого голосу від яструба-перепелятника не почути. Він здатний видавати лише швидкі звуки на зразок триразово повторюваних «кік», що робить вкрай рідко, нерідко голос чути лише при виникненні небезпеки для самої птиці або її пташенят.

Серед основної видобутку для полювання у яструбів-перепелятников — невеликі та середні за розміром пташки, серед яких є і комахоїдні. Досить багато в кормовому харчуванні у них синиць, дроздів, жайворонків. Серед найбільш великої здобичі для них — голуби. Крім птахів яструби здатні при полюванні ловити і харчуватися дрібними звірками.

Здобиччю перепелятников, які проживають у межах міської риси частіше стають звичайні горобці, тому їх нерідко називають воробьятниками.

У орнітологів яструб відрізняється своєю здатністю відчайдушно захищати свої гнізда і пташенят від багатьох хижаків розмірами побільше, ніж вони самі. При цьому при появі поряд з лотком з пташеням людини самка здатна кидатися на порушника спокою, облітаючи навколо і ззаду нападаючи, клюя прямо в потилицю. При цьому її атаки будуть безперервними до тих пір, поки небезпечний для неї прибулець не покине місце розташування гнізда.

У швидкому та маневреному польоті яструби-перепелятники чергують помахи і ковзання, а до ширяння в польоті в повітрі вдаються вкрай рідко.

Дивіться також:  Мікоплазмоз у курей: опис, симптоми і лікування

Принципи гніздування і розмноження

Яструби-перепелятники відносяться до перелітних представникам пташиного сімейства. Процес гніздування ці птахи починають досить пізно, приблизно в травні, іноді трохи пізніше.

Будують вони гніздо в гілках хвойних або листяних дерев на висоті приблизно 2-10 м від поверхні землі. При цьому виходить воно пухко і безладно складене, тонке і просвечивающее, але достатнє глибоке, діаметром близько 38-40 см і аналогічної заввишки.

Якщо перепелятника не турбувати, то його гніздо на наступний рік гніздування можна знайти в тому ж самому місці або не далі ніж за 100-200 м від нього. Однак воно буде абсолютно новим.

Матеріалом для гнізда служать хвойні гілки, іноді використовуються кора дерев і висушені травины без використання свіжих гілок, що відрізняє цих птахів від інших яструбиних видів.

Гніздо яструба-перепелятника легко виявити по залишених ними частинкам спожитої видобутку — останкам птахів, які вони їли самі та годували пташенят.

Виводок самки нараховує за кількістю 3-4 пташеня, буває до 6. Яйця з матовою шкаралупою білого кольору, покритої різних розмірів і форми плямами кольору охри або бурими. Розмір кожного яйця варіюється в межах 3,7-4,3/3,0-3,3 див.

Інкубаційний період у яструбів-перепелятников триває протягом близько 30-32 днів, і до кінця червня або початку липня з’являються пташенята, які до другої половини серпня стають на крило.