Ворон – опис птиці, фото, види, скільки і де живуть, їжа

Ворони (лат. Corvus) – це рід широко поширених птахів сімейства Воронових, підряду Співочих горобиних, ряду Горобцеподібних. Він включає таких відомих пернатих, як круки, ворони, галки і граки і становить 1/3 частину всіх видів сімейства.

Є й інші птахи зі схожою назвою, що не належать до цього роду: Чагарниковий ворон (лат. Zavattariornis stresemanni), рід Рогаті ворони (лат. Bucorvus). Про них буде розказано в інших статтях.

Що означає слово ворон?

За однією версією, появи цієї назви птиці зобов’язані переважаючому кольору свого оперення. У слов’янських мовах прикметник вороний, утворене від основи ворон, означало чорну масть. В індоєвропейських діалектах споріднене слово означало «палити», «спалювати», «обгорати», «робитися чорним». Інша версія говорить про походження слова від звуконаслідування «ворк», яке присутнє і в назві горобця.

Автор фото: TagaSanPedroAko, CC0

Ворони: фото і опис. Як виглядають ці птахи?

До складу роду включені найбільші птахи ряду Горобцеподібних. Самці трохи крупніше самок. Розмір тіла воронов без урахування хвоста коливається від 33 до 70 см, довжина хвоста – до 19,4 см, вага – від 150 м до 1,6 кг (за деякими даними до 2 кг), дзьоб до 6,7 см, розмах крил до 1,5 м. найменший представник роду – даурська галка (лат. Coloeus dauuricus) з довжиною тіла до 32 см, найбільший – звичайний ворон (лат. Corvus corax) довжиною 60-70 см, вагою від 0,8 до 1,6 кг (а то і 2 кг).

Голова велика ворона, з масивним, гострим, прямим або трохи зігнутим дзьобом конічної форми, часто з опуклим коником наддзьобка, з ніздрями, прикритими щетінковідний пір’ям.

У більшої частини представників роду дзьоб чорний, у дорослих граків він з білим підставою.

Автор фото: Francesco Schiavone, CC BY 4.0

Очі воронов великі, з майже круглим розрізом. Вони розташовані на голові так, що створюють можливість кругового огляду.

Зір у птахів чудове, сотня метрів для них – добре переглядається дистанція. Рогівка захищена третім століттям, яке при миганні затягує очей у вигляді білої плівки.

Автор фото: Martin Kraft, CC BY-SA 3.0

Для воронов характерно щільне тіло і великі сильні ноги, до плюсни вкриті пір’ям. Плесно зверху захищена суцільний платівкою або великими, добре відокремлюються один від одного щитками. На лапах птахів по 4 пальці з гострими кігтями, 3 з яких звернені вперед, 1 назад.

Хвіст прямий або ступінчастий, середньої довжини з усіченим або округлим краєм.

Автор фото: Franco Folini, CC BY-SA 2.0

Крила птахів довгі або короткі, але завжди широкі із загостреною вершиною. У повітрі пір’я крил характерно розкриваються віялом.

Політ ворона неспішний, машущий, з періодичними підйомами і опусканиями крил або ширяючий. Максимальна швидкість воронов становить 50 км/ч.

Автор фото: Myburgh, CC BY-SA 3.0

Зустрічаються повністю чорні ворони або з невеликою кількістю сірих і білих пір’їн, з синім, зеленим або фіолетовим металевим відливом. Є контрастно пофарбовані види, в оперенні яких частина пір’я білі, частина – чорні. Пір’я зобу ланцетоподібні, завжди підняті (скуйовджене).

Статевих відмінностей в забарвленні воронов немає, але молоді птахи більш тьмяно тоновані. Линяють пернаті один раз в рік на початку осені. Їх пір’я змінюються не хаотично, а в певному порядку. У період линьки птахи їдять більше тваринної їжі, так як вона містить повноцінні білки, необхідні для правильного формування покривів.

Ворони-альбіноси не дарма стали причиною для появи фразеологізму «біла ворона». Як і відрізняються людей в суспільстві, їх не терплять в зграї, а задзьобують і виганяють з неї.

Блискучий ворон альбінос (зліва) (лат. Corvus splendens). Автор фото: Bjørn Christian Tørrissen, CC BY-SA 3.0

За винятком гніздового періоду, ворони живуть зграями. Вони постійно спілкуються з членами своєї групи і реагують на голоси інших птахів. Ворони сприймають і вміють відтворювати найтонші звуки. Тому їх легко можна навчити імітації людської мови. В воронячої мови існують малопомітні, але суттєві відмінності, нам здається, що ворони просто каркають, але їх інтонації відрізняються у різних популяцій як мови у різних народів.

Новозеландські вчені зробили висновок, що птахи цього роду мають 250-300 окремих сигналів. Але багато звуки ворона просто не помітні для людського вуха. Вони ж стверджують, що у воронов є діалекти і популяції, що живуть віддалено не розуміють сигналів один одного.

Зграя граків. Автор фото: Jerzystrzelecki, CC BY 3.0

Де живуть ворони?

Представники роду Corvus спочатку еволюціонували з Центральної Азії. Звідти вони потрапили в Північну Америку, Європу, Африку, Австралію та на деякі острови. У Росії живе 7 видів роду ворон. У Північну Америку вони були завезені під час колонізації материка європейцями. Їх кількість збільшувалася по мірі розвитку сільського господарства, так як ворони – частково антропозависимые птиці. Вони часто живуть у містах і в селах поруч з людиною. Взимку вони збираються у великі зграї, в яких налічується до 200 особин, і шукають їжу на смітниках або поблизу торгових центрів. Тільки в Південній Америці і в Антарктиді немає представників цього роду.

Ворони зустрічаються від тропіків до полярного кола. Більша частина видів живе в південних широтах. На півночі Євразії та Північної Америки живе тільки звичайний ворон. Пернаті займають різноманітні місця перебування: болотисті луки, густі ліси, високогірні місцевості, пустелі та культурні ландшафти.

Автор фото: Neo,Mr.Anderson, CC BY-SA 4.0

Спосіб життя воронов в дикій природі

Ворони ведуть денний спосіб життя. Літати вони починають ще до світанку. До полудня тварини активно розшукують їжу, вартують мишей у їх нір, розоряють пташині гнізда, збирають недоїдки на смітниках. До полудня вони збираються на деревах, щоб відпочити і обмінятися «враженнями». Потім знову полюють і їдять. Ночують на деревах у парках і садах, часто утворюючи великі скупчення.

Після вильоту і відділення від батьків молоді птахи спочатку тримаються поодиноко. У жовтні вони збираються в зграї і починають запам’ятовувати голоси один одного. Для цього у групі проходить «перекличка», тоді одна птах кричить, а інші мовчать і запам’ятовують її голос.

Автор фото: Masa Sakano, CC BY-SA 2.0

Всі ворони знають і вміють розрізняти один одного, у них є ієрархічний поділ. Про присутність у цих птахів високого інтелекту свідчить їх здатність до ігор. Наприклад, улюблена гра ворон «естафета з паличкою»: один птах скаче, затиснувши в дзьобі гілку, інша її наздоганяє і забирає предмет, приймаючи естафету. Перша птах при цьому не чинить опору, але відразу кидається навздогін за другою. Ворони «танцюють», кидаються камінчиками, прикидаються пораненими, щоб подражнити собак, і роблять багато інших речей, не потрібні безпосередньо для виживання. Колективно вони відбирають корм у собак і кішок. Одна ворона вистачає ссавець за хвіст, а інша в цей час забирає ласі шматочки подалі. У парі вони крадуть яйця у птахів, тоді одна зганяє квочку з гнізда, а інша тягне яйця.

Представники роду – осілі, зимуючі, рідше кочують або перелітні птахи. Вони добре пристосовуються до змін зовнішніх умов. Звичайні ворони здебільшого оседлы, сіра ворона відкочовує на південь від основного ареалу, грач відлітає на зимівлю в теплі райони. У помірній зоні сіра ворона присутній у всі пори року, але це різні популяції. Взимку сюди прилітають зграї з північних територій, а особини, що гніздяться тут влітку, кочують у більш низькі широти.

Автор фото: Estormiz, CC0

Чим живляться птахи?

Ворони – всеїдні птахи, їх раціон дуже різноманітний. Вони їдять майже все, включаючи інших птахів, молюсків, крабів, дощових черв’яків, дрібних ссавців і земноводних аж до зайців і жаб. Поїдають падаль, горіхи, фрукти, яйця, насіння злаків, хвойних дерев, польових трав (пташиної гречки, в’юнка польового). Рибні ворони підбирають біля берегів викинуту або втрачену рибалками рибу, крабів і креветок. Найбільші види роду здебільшого їдять падло, часто добивають поранених тварин, можуть навіть вбивати слабких ягнят.

Новозеландський ворон видобуває з-під кори личинок жуків за допомогою гілки дерева, попередньо відколотою і очищеної від зайвої кори. Він не просто користується знаряддям, але й перетворює його. Багато птахи годуються личинками комах зі спини великої рогатої худоби.

Сіра ворона має звичку ховати надлишки їжі про запас. Вона приховує їх в квіткові горщики, в трубах водопроводу, в пухкій землі під кущами.

Граки – в основному, комахоїдні птахи. Їдять вони і рослинні корми.

Автор фото: GerifalteDelSabana, CC BY-SA 4.0

Класифікація роду Ворони (Corvus)

Згідно з базою даних datazone.birdlife.org (дані від 10.01.2019), до складу роду Corvus входить 44 збережених виду (наведений нижче) і 17 раніше вимерлих.

  • Corvus albus – Рябий ворон
  • Corvus albicollis – Белощекий ворон
  • Corvus bennetti – Беннетів ворон
  • Corvus brachyrhynchos – Американський ворон
  • Corvus capensis – Капській ворон
  • Corvus dauuricus – Даурська галка
  • Corvus caurinus – Північно-західний ворон
  • Corvus corone – Чорна ворона
  • Corvus corax – Звичайний ворон
  • Corvus coronoides – Австралійська ворона
  • Corvus crassirostris – Бронзова ворона
  • Corvus cryptoleucus – Белошейная ворона
  • Corvus edithae – Карликовий ворон, ворон сомалійський
  • Corvus enca – Малий ворон
  • Corvus florensis – Флоресский ворон
  • Corvus frugilegus – Грач
  • Corvus fuscicapillus – Гігантський ворон
  • Corvus hawaiiensis – Гавайський ворон
  • Corvus imparatus – Мексиканський ворон
  • Corvus insularis
  • Corvus jamaicensis – Ямайський ворон
  • Corvus kubaryi – Гуамский ворон
  • Corvus leucognaphalus – Антільський ворон
  • Corvus macrorhynchos – Большеклювая ворона
  • Corvus meeki
  • Corvus mellori – Южноавстралийская ворона
  • Corvus monedula – Галка
  • Corvus moneduloides – Новокаледонский ворон
  • Corvus nasicus – Кубинський ворон
  • Corvus orru – Австралійський ворон
  • Corvus ossifragus – Рибний ворон
  • Corvus palmarum – Пальмовий ворон
  • Corvus pectoralis
  • Corvus rhipidurus – Щетиниста ворона
  • Corvus ruficollis – Пустельний ворон буроголовый
  • Corvus sinaloae – Синалойский ворон
  • Corvus splendens – Блискучий ворон
  • Corvus tasmanicus – Тасманійський ворон
  • Corvus tristis – Сірий ворон
  • Corvus typicus – Сулавесский ворон
  • Corvus unicolor – Бангайская ворона
  • Corvus validus – Молуккську ворон
  • Corvus violaceus
  • Corvus woodfordi – Белоклювый ворон

Автор фото: ZankaM, CC BY-SA 4.0

Види воронов, назви й фото

Нижче наведено опис декількох різновидів птахів з роду воронов.

  • Corvus corone (Linnaeus, 1758) – Чорна ворона

Це чорна птиця з металевим і пурпуровим блиском на верхній стороні тіла. Довжина тіла дорослих самок – 50-54 см, самців – 54,5-56,5 див. Розмах крил 97-105 см, довжина крила 31-37,5 см, вага 600-690 р. Чорну ворону часто плутають з грачем. У ворони дзьоб товстий, але короткий, ніздрі на ньому прикриті пір’ям. І кричить вона голосніше грача, чітко вимовляючи звук «р».

Живе чорна ворона в Центральній і Західній Європі, у Східній і Середній Азії, в Північній Африці і Північній Америці. У Росії вона зустрічається здебільшого у Східній Сибіру і на Далекому Сході. Селиться на узліссях лісів, у парках і садах, чагарниках річкових долин, в гаях, рідше на схилах берегових обривів і на скелях.

Автор фото: Judy Gallagher, CC BY 2.0

  • Corvus corone cornix, Corvus cornix (Linnaeus, 1758) – Сіра ворона

Є підвидом чорної, хоча деякі класифікації виділяють її у самостійний вид. Це попелясто-сіра птах з чорними перами на хвості, голові (капюшон), горлі, зобу (манишка) і крилах. На хвості та крилах перо ворони з металевим відливом. Дзьоб і ноги птахи чорні. Молоді особини відрізняються присутністю буруватого відтінку в сірої забарвленням і загальної м’якістю пера.

Хвіст сірої ворони закруглений, в польоті розкривається «віялом». Довжина крила 30,5-34 см, розмах близько 1 м, тіло без урахування хвоста довжиною 48-52 см, хвіст – 17,5-18,5 см, середня вага – 510 р. Дзьоб ворони довжиною 4-5 см кілька зігнутий по коньку. У дорослих птахів радужина темно-бура, у молодих мутно-синювата. Летить ворона повільно і важко, зі швидкістю 50 км/год. Голос ворони добре пізнаваний – це гучне «краа» або «карр».

Сіра ворона мешкає в Передній і Середній Азії, в Північній, Східній і Західній Європі (Ірландії, Шотландії, Скандинавії, Польщі, Угорщини, Німеччини, Італії, Великобританії, Данії). У Росії вона живе в європейській частині скрізь, крім тундри, і в Західному Сибіру аж до озера Байкал. Веде осілий і кочовий спосіб життя. Північні види на зиму відкочовує на південь. Вона населяє долини річок, околиці лісів різних типів, поселення людини. Взимку селиться в селах і містах.

Автор фото: Marta Boroń, CC BY 2.0

  • Corvus corax (Linnaeus, 1758) – Ворон, або звичайний ворон

Повністю чорний ворон, з синюватим або бузковим металевим відливом на верхній стороні тіла і з зеленуватим – на нижній. Птах з масивним дзьобом і видовженими пір’ям шиї – «бородою». Це найбільший представник роду, його маса сягає 1-1,6 кг, довжина тіла варіює від 60 до 70 см, розмах крил 120-150 див. Радужина очей темно-бура. Від чорної ворони відрізняється масивним дзьобом, щільним статурою і осілим способом життя..

Ворон живе на материках Євразія і Північна Америка, мешкає і в Північній Африці, Гренландії, Ісландії. Легше назвати регіони і частини материків Північної півкулі, де він не живе: на Таймирі, Ямалі, островах Північного Льодовитого океану, в пустелях Казахстану і Середньої Азії, у центральних та східних штатах США, рідкісний в Західній і Центральній Європі.

Біля північних меж свого поширення ворони гніздяться на виступах скель, зазвичай на обривах, по берегах річок чи моря, в каньйонах невеликих потічків, а в рівнинній місцевості – на кущах і деревах.

Птахи живляться гризунами, переслідують молодих і ослаблених зайцев, розоряють пташині гнізда, ловлять рибу в обмілілих водоймах, клюють різні ягоди. Але перевагу віддають падали.

Автор фото: Frank Schulenburg, CC BY-SA 4.0

  • Corvus tristis Lesson & Garnot, 1827 – Сірий ворон

Від чорної ворони і гігантського ворона він відрізняється відносно довгими пір’ям хвоста і короткими ногами. Розмірами можна порівняти з чорною вороною. Серед чорного оперення дорослої птиці можуть зустрічатися білі вкраплення на хвості та крилах. У молодих особин сірі тіло, рожевий дзьоб і ноги.

Ареал сірого ворона – Нова Гвінея і дрібні прилеглі острови. Він займає лісу всіх типів, піднімається в гори до 1350 м над рівнем моря.

Взято з сайту: www.enciclopedino.it, CC BY-SA 3.0

  • Corvus frugilegus Linnaeus, 1758 – Грач

Птах з чорним блискучим оперенням. У підстави дзьоба дорослих особин є ділянка світлої шкіри, позбавлений пера. На відміну від ворон, граки більш стрункі, у них загострені довгі крила і гострий дзьоб, радужина темно-бура, а ноги чорні. Довжина крила грача 28-34 см, розмах 80-100 см, довжина дзьоба 5,4-6,3 см, довжина тіла 45-47 см, вага 300-500 р. Граки всеїдні, але здебільшого харчуються хробаками, комахами та їх личинками.

Звичайний грач широко поширений в Європі, за винятком крайньої Півночі, куди теж іноді залітає. Є він на півдні Сибіру і Далекого Сходу Росії, в Середній Азії і на півночі Єгипту. У північних регіонах – це перелітний птах, зимує у Великобританії, в Південній Європі, на Кавказі, в Малій, Середньої, Східної та Південно-Східної Азії. В південних районах свого ареалу грач веде осілий спосіб життя. Населяє околиці листяних і мішаних лісів, лісосмуги, гаї поблизу житла людини, в горах зустрічається до висоти 1600 м.

Автор фото: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5

  • Corvus typicus (Bonaparte, 1853) – Сулавесский ворон

Довжина тіла ворона дорівнює 35-40 см, вага 175 р. Хвіст птаха короткий, дзьоб тонкий, оперення чорно-біле. Нижня сторона тіла і кільце на шиї білі, інша частина тіла, ноги і дзьоб – чорні.

Цей вид – ендемік островів Сулавесі, Муна і Бутунг з Зондського архіпелагу. Мешкає ворон у високогірних тропічних лісах до 1600 м над рівнем моря, в низинах і на пагорбах.

Автор фото: Kama Jaya Shagir, All rights reserved

  • Corvus caurinus (Baird, 1858)

Найменший ворон з довжиною тіла від 33 до 41 см, з відносно короткими ногами і тонким дзьобом. Оперення птаха чорне з металевим відливом, дзьоб і чорні лапи. Від американського ворона (лат. Corvus brachyrhynchos) вид відрізняється тільки розміром, тому розрізнити птахів може тільки фахівець.

Мешкає на північному заході Північної Америки, в Канаді і США. Живе біля берегів Аляски, штату Вашингтон у США і Британської Колумбії в Канаді. Заселяє і прилеглі острови. Живиться комахами, їхніми личинками, а також рослинами, наприклад інжиром.

Автор фото: Ianaré Sévi, CC BY-SA 3.0

  • Corvus ossifragus Wilson, 1812 – Рибний ворон

Зовні мало відрізняється від американського ворона, хіба що за подовженим пір’ям шиї і стегон або за більш м’якому і шелковистому оперенню. Правда трохи менше за розміром. Довжина його тіла 36-41 див. Верхня сторона з синьо-зеленим відблиском, нижня з більш зеленим металевим відтінком. Очі темно-карі.

Зустрічається на сході і півдні США, оселяючись біля узбережжя океанів, на берегах річок, озер, боліт.

Рибний ворон всеїдний, але воліє крабів, креветок, рибу, яйця і пташенят, горіхи і зерна, недоїдки продуктів харчування людини.

Автор фото: Katka Nemčoková, CC BY-SA 3.0

  • Corvus monedula Linnaeus, 1858 – Галка

Деякі класифікації відносять цю птицю до окремого роду Coloeus. База даних datazone.birdlife.org (від 10.01.2019) зараховує птицю до роду воронов (лат. Corvus).

Птах менших, ніж ворони, розмірів, з щільним оперенням і коротким дзьобом. Довжина її тіла з урахуванням хвоста дорівнює 34-39 см, розмах крил 65-74 см, вага – 136-265 р. Крила, хвіст і верх голови галки чорні з синім або пурпурним відтінком. Інша частина її оперення шиферно-сірий.

Гніздовий період галки проводять в Європі, Північній Африці та Західній Азії. У Росії межа їх поширення збігається з південною околицею тайги. Зимують вони в Центральній Азії, Південній Європі і Північній Африці. Деякі популяції ведуть осілий спосіб життя.

Автор фото: MatthiasKabel, CC BY-SA 3.0

Гібриди птахів роду воронов

Сіру і чорну ворон багато систематики відносять до одного виду, але різних географічних рас або підвиду. На користь їх близького споріднення свідчить і поява життєздатних гібридів. Пізніше вчені знайшли відмінності між ними в наборі генів у складі однієї хромосоми, тому деякі класифікації визначають цих птахів як 2 різних види.

Птахи, які народилися при схрещуванні цих різновидів ворон, за тривалістю життя не відрізняються від своїх батьків, але в цілому їх життєздатність кілька знижена. В їх забарвленні переважає чорний колір, сірі пір’я утворюють комір різної конфігурації та розмірів або сіру спинку з чорними пестринами. Черевце часто буває сірим.

З’являється потомство і у сірих ворон і воронів, але їх гібриди не здатні до розмноження. Вони мають темно-сіре забарвлення з чорними головою, крилами і хвостом.

Воронячі гнізда на деревах. Автор фото: Dominicus Johannes Bergsma, CC BY-SA 4.0

Чим відрізняється чорна ворона від звичайного ворона?

Цих абсолютно чорних птахів важко розрізнити з першого погляду. Але придивившись краще, можна помітити, що:

  • дзьоб ворона товщі, ніж у ворони;
  • ворони в цілому крупніше, довжина їх тіла досягає 60-70 см, тоді як тіло ворон не перевищує 50 см;
  • у старих воронов пір’я зобу характерно стовбурчаться;
  • ворони рідко збираються в групи, вони віддають перевагу самотність або життя парою, тоді як ворони збираються у зграї;
  • ворон «говорить в ніс», вимовляючи звуки нагадують поєднання «ка», може клацати; ворона видає гортанні крики «ка» або «кра».

Зліва чорна ворона, автор фото: Dan Davison, CC BY 2.0. Праворуч звичайний ворон, автор фото: Diliff, CC BY-SA 3.0

Відмінності грача і ворона

  • Дзьоб ворона чорний і товстий, у грача він більш тонкий, його підстава світле, а навколо дзьоба відсутня оперення.
  • Грач менш масивний, його вага дорівнює 300-500 г, ворон важить до 1,5 кг.
  • В польоті видно, що хвіст ворона клиновидний, а у грача – з прямим краєм.
  • Крила ворона загострені, у грача прямі.
  • Пересувається по землі ворон широкими кроками, але ніколи не стрибає, як це часто робить грач.
  • Ворони воліють харчуватися падлом, граки – комахами і насінням.

Зліва грач, автор фото: nottsexminer, CC BY-SA 2.0. Праворуч звичайний ворон, автор фото: Wolfgang Krause, CC BY-SA 3.0

Розмноження воронов

Самці досягають статевої зрілості у віці 5 років, самки стають статевозрілими, доживши до 3 років. Сезон їхнього розмноження настає в кінці зими. В цей час ворони самці показують клас «вищого пілотажу», вони роблять різкі розвороти в польоті, злітають вертикально вгору і перевертаються в повітрі. У період залицяння партнери демонструють один одному пір’я на горлі.

Ворони часто утворюють пари надовго чи на все життя, а молодь, яка залишилася з батьками з минулого року, допомагає їм охороняти гнізда і вигодовувати пташенят. Птахи будують гнізда на верхівках дерев, скелях, будівлях людей, опорах ліній електропередач. Роблять їх з сухих гілок, скріплених шматками кори, травою, дротом і вистилаючи пір’ям, шерстю або ганчірками. У будівництві беруть участь і самець, і самка. Споруда використовується парою кілька років поспіль. Іноді ворони можуть селитися в гніздах хижих птахів. Граки відкладають яйця не тільки в гніздах, але і в дуплах дерев, під дахами будинків, у норах, в ущелинах скель.

Автор фото: Vijayanrajapuram, CC BY-SA 4.0

Період гніздування воронов триває від 30 до 40 днів. Птахи відкладають від 3 до 9 зеленувато-блакитних яєць з бурими крапками.

Вага яйця становить 19 м, довжина 42 мм, діаметр 29 мм При втраті першої кладки птахи відкладають другу. Самка насиджує яйця протягом 19-22 днів. Самець годує її.

Автор фото: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Вилупилися воронята живуть у гнізді 6-10 тижнів. Мати і батько годують їх рептиліями, слимаками, гризунами, комахами, черв’яками, падлом, яйцями і пташенятами інших птахів, безжально руйнуючи гнізда і шпаківні.

Після вильоту вони ще довго залишаються під опікою батьків.

Автор фото: Reju.kaipreth, CC BY-SA 3.0

Ворони вміють захищати свої гнізда. На крик атакується пари прилітають всі сусідні птиці. Часто з ними поруч і у старих воронячих гніздах поселяються соколи. Таке сусідство рятує і їх потомство. Соколи теж у боргу не залишаються, почувши застережливий крик ворон, вони атакують болотних лунів, канюків і інших хижаків.

Автор фото: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Пташеняті на фотографії всього 10 днів від народження. Автор фото: Bugaga, Public Domain

Скільки років живуть ворони?

У природі ворон живе приблизно до 15-20 років, галка до 7,3 років. В неволі тривалість життя ворона досягає 40-70 років.

Вороги воронов у природі

Сіра ворона є вторинним господарем таких гніздових паразитів, як велика строката зозуля і європейська сорока. При цьому страждає власне потомство ворон. Крім того, найлютіший ворог особин роду Corvus – це пугач, він нападає на птахів вночі. Ворони злопам’ятні і довго мстять своєму кривдникові.

Також на круків і ворон полюють беркути, тетерев’ятники, орлани-білохвости, соколи-сапсани..

Ворони супроводжують великих хижаків (ведмедів, лисиць, песців, вовків) в надії розжитися залишками здобичі і при цьому трапляються в їх лапи.

Автор фото: Yellowstone National Park, Public Domain

Шкода воронов

При великому скупченні на одній території і при нестачі їжі сіра ворона розоряє гнізда куликів, качок і багатьох інших відкрито гніздових птахів. Але здебільшого в її шлунку знаходять залишки яєць горобців і голубів.

Навала зграї ворон на городи і сади теж не обіцяє нічого хорошого. У містах птахи розносять недоїдки зі звалищ, шумлять і забруднюють послідом пам’ятники.

Твердження, що ворони розносять заразу, є помилковим. А саме цим виправдовують свою жорстокість кроухантеры (любителі постріляти птахів). Ворони – падальщики, і в їх шлунку міститься велика кількість концентрованої кислоти, яка вбиває патогенну мікрофлору. Висока температура тіла і здатність протистояти інфекціям робить ворон дуже чистими тваринами. А поїдаючи мертві тушки птахів і гризунів, вони, навпаки, знищують заразу, очищаючи людські поселення.

Автор фото: PJeganathan, CC BY-SA 4.0

Користь воронов

У старих гніздах ворон часто селяться соколи, дербники, боривітри, вухаті сови. Сіра ворона – основний постачальник гнізд для цих пернатих.

Ворони, харчуючись падаллю, є птахами-санітарами. У місцях вирощування злаків вони знищують гризунів. Значна їх роль і в регуляції чисельності комах. Наприклад, сіра ворона клює багато личинок дубової листовійки, травневого хруща, адже її харчування на 60 або 70% припадає на комах. Граки теж поїдають шкідливих комах: жуків-кузек, отруйних совок, довгоносиків, клопів-черепашок, гусениць лучного метелика.

Ворони люблять робити запаси. Запасаючи насіння рослин, вони ховають їх в різні щілини, ямки і часто забувають про це. А насіння проростають і дають початок новим фитоценозам. Виявляється, поширенню сосен і дубів ми здебільшого зобов’язані саме воронам і сойкам.

Автор фото: Rajatsharma10695, CC BY-SA 4.0

Зміст ворона в домашніх умовах

Сіру і чорну ворон, а також звичайного ворона, особливо взятих молодими, легко приручити. Це дуже розумні, але неспокійні, злодійкуваті і галасливі птахи. Якщо у господаря вистачить терпіння, їх можна навчити говорити і зробити ручними. Мовець ворон приваблює своєю екзотичністю. Але як містити таку птицю поруч з собою?

Домашній ворон повинен жити в просторому вольєрі або на присаде, фіксований ланцюгом. У будь-якому випадку йому потрібно щодня давати час для польоту і пересування по будинку. «Гуляти» ворон повинен не менше 1,5 годин. Птицю потрібно купати 1 раз в 2 доби, а також виносити на сонечко.

Годувати ворона в неволі можна:

  • сирим курячим і яловичим м’ясом;
  • вареною курятиною;
  • перепелами;
  • мишами;
  • добовими курчатами;
  • кроликами;
  • кашами (гречаної і вівсяної);
  • нежирним сиром;
  • морквою;
  • ягодами;
  • яблуками;
  • вареними курячими яйцями;
  • сухим собачим кормом (але не більше 1/3 всього раціону).

Не можна годувати ворона:

  • свинячим м’ясом;
  • солоними продуктами;
  • помідорами;
  • картоплею;
  • цитрусовими;
  • чорним хлібом;
  • молоком.

Їдять м’ясо воронов?

У Середні віки В країнах Європи граків їли, рятуючись від голоду. У Німеччині їх солили в діжках.

Автор фото: Мижаню, CC BY-SA 3.0

Цікаві факти про воронов

  • Ворони – одні з найрозумніших тварин, їх інтелект і емоційна сфера прирівнюються до таких у приматів і не поступаються дитині 3-4 років. Ворони користуються знаряддями праці, здатні запам’ятовувати зовнішність і голоси людей і птахів інших видів, можуть розрізняти предмети за кольором, формою і кількістю. Знайшовши алюмінієву кришку, вони катаються на ній взимку з даху, як на санках, кидають під колеса, що не можуть розколоти за допомогою дзьоба, розмочують сухі кірки хліба у воді, щоб ті стали м’якими. Відомі випадки, коли ворони відкривали блискавки на сумках і діставали з них речі.
  • Ворони впізнають себе у відображенні дзеркала і чепуряться перед ним. Новокаледонские ворони вміють користуватися дзеркалом для добування їжі. Знаходячи її відображення, вони розуміють, куди треба сунути дзьоб, щоб дістати їжу.
  • Вікінгам орієнтуватися у відкритому морі допомагали птиці, зокрема ворони. Випущені на волю, вони прямували до найближчої суші, вказуючи мореплавцям потрібний напрямок.
  • Хугин («мисляча») і Мунин («пам’ятає») – ворони Одіна, верховного бога скандинавської міфології. Вони літали по світу і розповідали йому про все, що відбувається. Жоден вікінг не наважився б кинути палицю в цю чорну птицю.
  • У греків ворон був священним птахом Аполлона. З приходом християнства він став вважатися поплічником диявола.
  • Ворон – одна з небагатьох птахів, здатних на швидкості якийсь час летіти верх ногами.

Автор фото: Mithunms06, CC BY-SA 4.0