Павук-оса – опис, види, фото, укус, чим харчується, де мешкає

Павук-оса, або аргиопа Брюнниха (лат. Argiope bruennichi) — це членистонога тварина, яка відноситься до класу павукоподібні, загону павуки, подотряду Opisthothelae, инфраотряду аранеоморфные павуки, надсемейству Araneoidea, сімейства павуки-кругопряди, підродини Argiopinae, роду Argiope.

Міжнародне наукове назва: Argiope bruennichi (Scopoli, 1772).

Видова назва павуку було присвоєно в честь Мортена Тране Брюнниха, зоолога з Данії. Завдяки застережним фарбуванні у чорно-жовту смужку цей представник павукоподібних часто зустрічається під ім’ям павук-оса, а в ряді країн його називають павук-тигр або павук-зебра. Деякі неправильно дають йому назву павук-бджола.

Автор фото: Ian Kirk

Павук-оса – опис, будова, характеристика.

Тіло павука-оси, як і в інших павуків, складається з головогрудей і черевця, які з’єднані тонким стеблинкою. Головогруди, в якій розташований мозок, отруйні залози і шлунок, покрита твердим панциром. Вусики у павука відсутні. 8 очей павука-оси розташовані в передній частині головогрудей.

Аргиопа Брюнниха — це павук з сильно вираженим статевим диморфизмом: самки і самці виду істотно розрізняються формою, величиною і забарвленням тіла. Розмір тулуба дорослих самок становить близько 1,1-2,5 см у довжину (з розпрямлення ногами до 4 см), тоді як самці ледь виростають до 5,5 мм (згідно з деякими джерелами до 7 мм). Черевце самки павука-оси відрізняється округло-довгастої форми, у самців черевце витягнуте і вузьке. Головогруди самок широка і плоска, світло-коричнева, з затемненій головний областю. Головогруди покрита маленькими, густими, біло-сріблястими волосками і тому здається срібною.

Автор фото: Elfodelbosque

Самки павука-оси пофарбовані дуже яскраво і тому добре помітні: спинний малюнок їх черевця являє собою інтенсивний жовтий фон з рядами поперечних смуг чорного кольору, дуже схожий на забарвлення черевця оси або бджоли. На четвертій від головогрудей смужці добре помітні два невеликих горбка.

Самка. Автор фото: Heston Benstead

Самець павука-оси непоказний, на осу зовсім не схожий і пофарбований у світло-бежевий колір, на якому ледь помітні 2 поздовжні темні смужки.

Самець. Автор фото: Lucarelli

У павука-оси 6 пар кінцівок: 4 пари ходильні ніг, 1 пара хелицер (щелеп) з рухомими кігтиками, якими смугастий павук хапає здобич, і 1 пара педипальп, що виконують функцію дотику. У особин обох статей ноги довгі і тонкі, коричневого кольору. Кінцівки самок прикрашені чергуванням яскравих темних і світлих кілець, дуже схожих на панчохи. У самців кільця на кінцівках бляклі і розмиті. На педипальпах самців павука-оси добре помітні великі бульбусы — їх репродуктивні органи.

Автор фото: Heston Benstead

Органи дихання павука-оси представлені парою легких і трахеями, що відкриваються одним дыхальцем перед павутинними бородавками.

Де живе павук-оса (аргиопа Брюнниха)?

Павук-оса — досить численний вид. Він широко поширений в країнах Північної Африки, Малої і Середньої Азії, в Індії, Китаї, Кореї, Японії та США. Він також є звичайним паукообразным в Центральній і Південній Європі, в Казахстані, Криму і на Кавказі. У Росії павука-осу помічали в декількох областях: Челябінської, Саратовської, Ульяновської, Тамбовська, Орловська, Липецької, Пензенській і Брянській. Ймовірно, у зв’язку з підвищенням середньорічної температури повітря аргиопу Брюнниха також стали помічати в Тульській, Рязанській областях і в Підмосков’ї. За останніми даними чорно-жовтий павук-оса став з’являтися в Калузькій області, а також в Новгородській області на території, що належить Рдейскому заповіднику.

Улюблені місця проживання павука-оси розташовуються на відкритих сонцю ділянках: полях, галявинах, уздовж узбіч доріг, на лісових галявинах і узліссях. Свої ловецькі мережі чорно-жовтий смугастий павук-оса має на різній невисокою рослинності, віддаючи особливу перевагу рослинам-ксерофилам, зростаючим особливо на сухих ділянках місцевості.

Унікальною особливістю всіх кругопрядов, в тому числі павука-оси, вважається їх здатність переміщатися на значні відстані завдяки своїм павутинним ниткам, подхватываемым висхідними повітряними потоками. Така манера розселення призвела до того, що деякі південні популяції часто опиняються на північних територіях.

Автор фото: EapClochydd

Павутина аргиопи Брюнниха.

Як і всі кругопряди, павук-оса досконало володіє мистецтвом плетіння павутини, а його спіральні ловчі мережі являють собою великі колесовидні тенета з двома вираженими стабилиментумами в середині.

Стабилиментум – це потовщений зигзагоподібний візерунок на павутині, який може мати різну форму: лінійну, кругову, хрестоподібну.

Примітною особливістю мережі павука-оси є відразу два таких малюнка, які розходяться від середини і розташовуються навпроти один одного. Вчені з’ясували, що основною причиною такого художнього плетіння є здатність багатошарової вставки відображати ультрафіолетові промені, привертаючи тим самим комах.

Лінійний стабилиментум павука-оси. Автор фото: Аимаина хікарі

Павук-оса плете складну павутину з багатошарових ниток завдяки характерному для кругопрядов будові кінцівок. Остання пара ніг, оснащена трьома простими кігтиками і зубчастими щетинками, має особливий придаток у формі шипа, що дозволяє плести хитромудрі мережі з окремих ниток.

Самка, восседающая в центрі павутини (зазвичай вниз головою), нагадує собою літеру «Х», тому що її широко розставлені ноги першої і другої, а також третьої і четвертої пар поставлені дуже близько один до одного.

Павук-оса, як і більшість представників загону, плете свою павутину в сутінках, і весь процес триває не більше години. Зазвичай павутина розтягується між рослинами не вище 30 см від поверхні землі. У разі небезпеки потривожений павук-оса кидає ловчі мережі і намагається сховатися на землі.

Автор фото: Jana Majekova

Чим харчується павук-оса?

В міцні ловчі мережі павука-оси найчастіше трапляються представники загону прямокрилих: коники, цвіркуни та сарана. Здобиччю аргиопи Брюнниха також стають мухи, комарі і кобилки. Спосіб живлення павука аргиопи характерний для більшості павукоподібних: як тільки комаха-видобуток опиняється в тенетах, павук стрімко наближається і кусає жертву, впорскуючи в неї отруту. Потім він обплутує майбутній «обід» нитками своєї павутини і чекає, коли під впливом травних ферментів спіймана здобич стане придатною для споживання. Після цього він просто всмоктує рідку їжу, залишаючи лише хітинову оболонку комахи.

Автор фото: Aiwok

Розмноження павука-оси.

Злучається павук-оса після закінчення линьки, яка передує статевої зрілості самки. Її хелицеры ще недостатньо тверді, але під час акту копуляции самець втрачає один зі своїх бульбусов, стає особливо вразливим, і потім велика і сильна самка його просто з’їдає. Поки відбувається дозрівання яєць, самка павука-оси сплітає великий кокон, схожий на насіннєву коробочку деяких рослин, а потім відкладає в цей кокон яйця і ховає потомство неподалік від своєї павутини. Павук-оса — вельми плідне тварина, і кількість відкладених яєць зазвичай становить кілька сотень штук. Кокон павука-оси має поздовжні темно-зелені смужки на яскраво-жовтому фоні.

Автор фото: Dominicus Johannes Bergsma

В кінці літа і початку осені з кокона з’являються молоді павучки, які залишають рідне гніздо, перелітаючи по повітрю на своїх павутинках. Переліт здійснюється таким чином: павучки забираються на різні підвищення, піднімають кінець черевця, випускають довгу нитку павутини і несуться на ній, підхоплені потоком повітря. Так відбувається розселення молодого павука-оси з його природним биотопам, де молодь, подібно дорослим особинам, плете характерні ловчі мережі, а дорослішаючи, збільшує їх діаметр. Повний життєвий цикл павука-оси становить 1 рік.

Автор фото: Angros47

Вороги павука-оси в природі.

Природних ворогів у павука-оси практично немає: застережний яскраве забарвлення недвозначно дає зрозуміти птахам, що перед ними знаходиться отруйний об’єкт. У разі небезпеки павук починає трясти свою павутину, а відбите від ниток стабилиментума світло зливається в суцільне сяюче пляма, приводячи в замішання потенційного кривдника.

Укус і отрута павука-оси.

За даними дослідників павук-оса не боїться людей, і, хоча не є загрозою для людини, розлючений павук може вкусити, не замислюючись. Концентрація його отрути для організму людей мізерно мала, але укус павука-оси може викликати невеликий біль і незначне почервоніння шкіри. При відсутності алергії на укуси тварин і комах слід від укусу проходить через кілька годин. При необхідності до укусу можна прикласти лід.

Утримання павука-оси в домашніх умовах.

Любителі павуків тримають павука-осу будинку. Для утримання цього паукообразной в домашніх умовах можна використовувати акваріум, в якому кришка і одна із стінок будуть вкриті дрібною сіткою. Всередині можна розмістити сухі гілочки винограду. Тримати в акваріумі краще тільки одного павука, так як при спільному проживанні павуки-оси можуть нападати один на одного, що обов’язково приведе до загибелі одного з них.

Годувати павука-осу потрібно 1 раз на дві доби, в якості їжі підійдуть різні комахи, які продаються в зоомагазинах.

Автор фото: Heston Benstead

Цікаві факти про павука-осе:

  • Завдяки яскравій ефектною фарбуванні павука-осу нерідко містять в тераріумах, адже в неволі аргиопа Брюнниха відчуває себе чудово.
  • В інших мовах павука-осу також називають павуком-зеброю і павуком-тигром.