Палаванская бородата свиня – опис, харчування, проживання, фото

Палаванская бородата свиня (лат. Sus ahoenobarbus) — це тварина, яка відноситься до инфраклассу плацентарні, ряду парнокопитні, подотряду нежуйні, сімейства свині і роду кабани. Спочатку її вважали підвидом бородатої свині (лат. Sus barbatus), але потім виділили в самостійний вид.

Палаванская бородата свиня – опис, будова, характеристика.

Тіло палаванской бородатої свині досить масивне, кінцівки довгі і відносно тонкі. Довжина тіла дорослої особини становить від 1 до 1,6 м, висота в холці близько 1 м, а вага може досягати 150 кг Самки дещо дрібніше самців.

Усіх бородатих свиней відрізняє витягнута форма черепа, але порівняно з іншими видами бородатих свиней морда палаванской бородатої свині більш коротка. На щоках і морді ростуть довгі білі волоски, обвиваючі рило тварини подібно кільцю. Чорне волосся, що покривають лоб, області навколо очей і біля п’ятачка, в поєднанні з білою бородою створюють враження, що морда свині покрита маскою.

Тіло бородатої свині покриває тонка щетина червонувато-коричневого, коричнево-чорного або чорного кольору. Крізь щетину пробиваються окремі, тонкі і рідкісні волоски. У дорослих особин від маківки до крупа проходить біла грива, утворена тонкими, довгими, світлими волосками.

На морді свині розташовані невеликі, але досить помітні бородавки, що, імовірно, захищає морду самця під час двобою з суперником.

У поросят, які не досягли статевої зрілості, відсутня борода і типовий для цих свиней білий волосяний покрив. Для молодих особин характерно наявність 3 смужок з рудого волосся, що проходять від шиї до крупа. Причому нижня смуга найширша, що покриває всю нижню частину боків порося.

Де мешкає палаванская бородата свиня?

Палаванская бородата свиня — ендемічний вид, типовий мешканець островів Палаван, Балабак і Каламианских островів, що належать Філіппінам.

Спосіб життя палаванских бородатих свиней.

Палаванские бородаті свині ведуть потайний спосіб життя і воліють місця, абсолютно не торкнуті людиною і цивілізацією: низовинні ландшафти, тропічні лісові масиви на схилах гір, що підносяться до 1,5 тис. метрів над рівнем моря. Іноді місцем проживання цієї свині стають прибережні мангрові і вапнякові лісу. У пошуках їжі тварини іноді заходять на оброблювані поля з культурними посадками.

За повідомленнями місцевих жителів, палаванские бородаті свині зазвичай проявляють активність після заходу сонця або рано вранці. У місцях, де полювання на цих свиней отримала найбільше поширення, тварини ведуть виключно нічний спосіб життя.

Чим харчуються палаванские бородаті свині?

Раціон харчування палаванской бородатої свині недостатньо вивчений, але за припущенням вчених ці свині всеїдні: вони харчуються корінням і зеленою масою рослин, фруктами, грибами, черв’яками та іншими безхребетними. Нерідко вживають дрібних хребетних тварин, не гребують падлом. Особливим харчовим перевагою свині є багаті ліпідами плоди родини букових (жолуді і горіхи) і диптерокарпових дерев.

Автор фото: Alex Kantorovich

Розмноження палаванских бородатих свиней.

Розмноження палаванских бородатих свиней майже не вивчено, але вчені припускають, що цей процес відбувається так само, як у інших бородатих свиней. Самки бородатих свиней і їх дитинчата живуть групами, іноді утворюють великі стада. Самці — одинаки і шукають пару лише на період розмноження. Статева зрілість бородатих свиней настає у віці 1,5 років, а шлюбний період зазвичай приурочений до масового утворення плодів на деревах. Вагітність свиней триває 3-4 місяці, за цей час самка з різної рослинності споруджує якусь подобу гнізда. На світ з’являється від 3 до 11 дитинчат, а вже через 7-10 днів самка з поросятами залишає гніздо. Перші 3 місяці молодняк харчується молоком, а потім поросята переходять на звичайне харчування, але весь перший рік життя продовжують залишатися з матір’ю.

Охоронний статус.

У 90-х роках ХХ століття на острові Палаван була повністю заборонена промислова вирубка лісів. Приплив емігрантів з інших частин Філіппін і, як наслідок, збільшення чисельності місцевого населення, а також низький рівень доходів змушують людей займатися землеробством, розширюючи сільськогосподарські угіддя за рахунок вирубки лісів. Крім землеробства та рибальства, місцеві жителі дуже активно практикують полювання на палаванских бородатих свиней з допомогою сили, гладкоствольної зброї, а також вибухівки. Полювання на диких свиней, а також активне вторгнення людини в звичні біотопи тварин неминуче призвело до неухильного скорочення популяції палаванских бородатих свиней.