Найбільші вовки в світі: топ-10 найбільш великих хижаків

Вовки — це дивовижні хижі тварини, які належать до класу псових. У цьому сімействі вони вважаються найбільшими. Вчені давно довели той факт, що саме вовк — пращур собаки. Імовірно, раніше вони були одомашнені людьми. Живуть абсолютно на різних територіях. Особливо їх багато в Євразії, Америці.

В даний час чисельність цих тварин сильно скоротилася внаслідок масового винищення. А в деяких регіонах їх і зовсім не зустрінеш. Полювання на них заборонено і карається законом.

Волков вбивають через загибелі худоби. Він може напасти і на людину, якщо буде необхідність. Але в природі приносять велику користь. Завдяки їм генофонд постійно оздоровлюється.

У цій статті ми розглянемо, що собою представляють самі великі вовки в світі.

10. Сибірський тундровий вовк

Кілька підвидів тундрового вовка живе навіть у Росії. Вперше охарактеризував їх Артур Керр в 1872 році. Вважаються досить великими з-за свого об’ємного хутра, який створює враження, ніби тварина має великі розміри.

Проживають такі вовки в суворих арктичних умовах. Наприклад, в Західному Сибіру, Якутії. Можна зустріти на відкритих територіях. Але в більшості випадків це залежить від розміщення корму для них.

Тундрові вовки живуть зграями. Самець — лідер всієї групи. Більш старі особини взимку виглядають набагато темніше, а навесні вицвітають і стають світліше. Живиться тваринами середньої величини — песцами, зайцями, лисицями, гризунами.

9. Кавказький вовк

Кавказький вовк має темне забарвлення, найчастіше буває середнього розміру. Варто відзначити, що саме ці тварини цінують сувору ієрархію. Вони агресивні по відношенню до інших підвидів.

Тільки сильні і здорові особини тримаються групою. Вовчиця разом з самцем доглядає за своїми вовченятами. Вони навчають їх життя. При цьому можуть, як заохотити за щось, так і покарати.

В даний час кавказький вовк на межі вимирання. Здобиччю служать різні парнокопитні тварини, наприклад, олені, кабани, барани. Але спокійно в їжу використовують дрібних гризунів і білок.

Дивіться також:  Найглибше місце в світі

8. Рудий вовк

Рудий вовк вважається окремим підвидом сірого вовка. Але іноді його відносять і до самостійного виду. Деякі вчені стверджують, що виник в результаті гібридизації сірого вовка і простого койота. Але навіть зараз з цього приводу точаться суперечки. Якщо це і так, то сталося близько кількох тисяч років тому.

Проживають в США, Пенсільванії. У 20 столітті почалося їх масове винищення, тому вовки виявилися на межі життя і смерті. Їх ареал проживання також помітно скоротився.
Пізніше було виявлено, що всі види вимерли, крім тих, хто знаходиться в розплідниках і зоопарках. Але з 1988 року вчені проводили роботи з повернення їх у природу.

Вважається, що рудий вовк досить стрункий, але вуха і ноги набагато довше, ніж у інших видів цих тварин. Забарвлення хутра різна — від коричневого до сірого і навіть чорного.

Рудим він буває в основному взимку. Дуже часто їх бачили в лісах, але в основному ведуть нічний спосіб життя. Тримаються невеликими зграями. Не проявляють один до одного ніякої агресії.

В їжу потрапляють у більшості випадків дрібні гризуни, а також кролики і єноти. Дуже рідко можуть напасти на оленя чи кабана. Харчуються ягодами і падаллю. Варто відзначити, що саме цей вид часто стає кормом для інших вовків.

В даний час занесений в Червону Книгу. Деякий час винищували через зникнення худоби. Після відновлення популяризації, на волі з’явилися в Північній Кароліні.

7. Канадський чорний вовк

Канадський вовк вважається одним з великих. Вага його становить близько 105 кг. Дуже часто називають «чорним або білим вовком».

Він досить спритний і дуже витривалий. Може без праці переслідувати свою жертву по глибокому снігу. Володіє густим хутром, який захищає навіть у найлютіші морози (-40).

Дивіться також:  Кращі фото Світлани Лободи

Спочатку люди бачили їх в США, на сході, північному сході. Але ближче до тридцятих років, вони були повністю знищені. Залишилися лише незначно на території Аляски.

Деякі зараз знаходяться в національному парку під охороною держави. Зграї їх у природі зовсім невеликі. Восени і взимку збираються для полювання на великих тварин — оленів, кабанів. Спокійно можуть впоратися з ослабленими койотами, ведмедями.

6. Полярний арктичний вовк

Полярний арктичний вовк названий так тому, що середовище її проживання знаходиться за Полярним колом. Ці хижаки мають добре розвинені лапи і щелепи.

З-за вовняного покриву деякі стають об’єктом промислу. Зовні більше схожий на просту собаку, ніж на вовка. Забарвлення найчастіше білий з невеликим сріблястим відтінком. Вуха маленькі, але при цьому гострі.

Ноги досить великі і м’язисті. Спокійно провалюються в сніг, але виконують функцію снігоступів. В даний час можна побачити на Алясці, а також в північних областях Росії.

Харчується зайцями, птахами, жабами, лісовим мохом, а також оленями, комахами, різними ягодами. Взимку переслідують тільки оленів. Буквально йдуть за ними по п’ятах.
Багато видів зараз проживають в зоопарках. Там створюють необхідні умови для життя та розмноження.

5. Червоний вовк

Червоний вовк вважається досить рідкісним представником хижих тварин. В даний час — це вимираючий вид.
Багато разів знаходили в центральній і Південно-східній Азії. Достовірних даних про їх походження немає. Але імовірно, предок — куниця. Відрізняє від інших — яскраво-червоний колір шерсті.

Дорослі особини мають більш яскравий відтінок, а літні — блідий. Можна побачити в національних зоопарках. Прекрасно живуть на скелях і в печерах. Харчуються дрібними гризунами, зайцями, єнотами, кабанами, оленями.

Дивіться також:  Як прибрати живіт і боки - поради та вправи

4. Гривистий вовк

Гривистий вовк — один з великих представників псових. Мешкає в Південній Америці. Має досить унікальну і незвичайну зовнішність. Схожий на лисицю, тіло коротке, а от ноги високі.

Шерсть м’яка, жовтувато-рудуватого кольору. Віддає перевагу відкриті трав’янисті рівнини, де є можливість спостерігати. Виходить зазвичай до ночі. Полює на невеликих тварин — кроликів, рептилій, жаб, комах.

Вовки видають трохи незвичайний виття, який можна почути тільки після заходу сонця. В даний час знаходиться під загрозою вимирання.

3. Тасманійський сумчастий вовк

Першими, хто побачив сумчастого вовка стали народи Австралії. Вважаються досить древнім видом. Багатьох винищували люди, а деякі гинули від хвороб.

Харчувався різної дичиною, іноді розоряв пташині гнізда. Найчастіше волів перебувати в лісах і горах. Побачити це дивовижне тварина можна було тільки вночі, вдень вони ховалися або спали. Збиралися завжди в невеликі зграї.

В 1999 році вчені вирішили клонувати цей вид волков. При експерименті взяли ДНК цуценя, який зберігався в музеї. Але зразки виявилися непридатними для роботи.

2. Мелвильский острівної вовк

Острівний мельвильский вовк живе в Північній Америці. Полюють тільки зграями. Воліють оленів і вівцебиків. Але можуть з’їсти зайців і дрібних гризунів.

Під час сильних морозів ховаються в уступах печер і скель. Мешкає там, де менше всього можна побачити людину, саме тому і не вважається вимерлим.

1. Сірий вовк

Сірий вовк — найбільший представник роду псових. Це дуже красиве і сильне тварина. При цьому дуже розумне.
В даний час можна побачити в Північній Америці, Азії.

Спокійно проживають недалеко від людей. Харчуються оленями, зайцями, мишами, ховрахами, лисицями і іноді домашньою худобою.

Воліють виходити тільки по ночах. Видають гучний виття, завдяки якому його можна почути навіть на великих відстанях.