Найбільші мавпи в світі: топ-10 найбільш великих порід

Мавпи – абсолютно особливі істоти. Вони вважаються одними з самих розвинених представників тваринного світу. Звичайно, не всі мавпи однакові, серед них багато примітивних маленьких створінь, які так і норовлять зробити яку-небудь капость. Але з людиноподібними видами справи йдуть зовсім інакше.

Людей здавна заворожував і цікавив інтелект мавп. Але не тільки це ставало предметом вивчення, а також плодом фантазій деяких фантастів. Розмір. Хто не знає величезного Кінг Конга, короля джунглів?

Але нема чого звертатися до кіно і літературі, адже в природі повно своїх гігантів. Нехай вони не настільки значні, як Кінг Конг (їх же всіх ще й прогодувати в природі треба), але в нашому рейтингу знайшлося місце для десяти найбільших порід мавп у світі.

10. Східний хулок

Зростання – 60-80 см, вага – 6-9 кг.

Раніше ця мила мавпа з вічно здивованими білими бровами ставилася до гиббонам, але в 2005 році після молекулярних досліджень була виділена в два виду: західний і східний хулок. І східний-то як раз відноситься до найбільш великих приматів.

Самці більші і чорного кольору, самки чорно-коричневі і замість білих дуг у них світлі кільця навколо очей, ніби маска. Мешкає хулок в південному Китаї, М’янмі та крайньому сході Індії.

Живе в основному в тропічних, іноді в широколистяних лісах. Воліє займати верхні яруси, не любить воду і харчується фруктами. Хулок утворює дуже міцну пару зі своєю самкою, а дитинчата народжуються білявими, і лише з часом їх шерстка чорніє.

9. Японський макак

Зростання – 80-95 см, вага – 12-14 кг

Японські макаки мешкають на острові Якусіма і мають ряд характерних особливостей, тому їх виділяють в окремий вид. Вони відрізняються більш короткою шерстю, а також культурною поведінкою.

Макаки живуть групами від 10 до 100 особин, у зграю входять як самці, так і самки. Ареал проживання цих мавп самий північний з усіх, вони живуть у субтропічних, так і в змішаних лісах і навіть у горах.

На півночі, де температури опускаються нижче нуля, японські макаки рятуються в гарячих джерелах. Ці джерела можуть стати справжньою пасткою: вилазячи, мавпи замерзають ще сильніше. Тому у них налагоджена система постачання товаришів по групі «сухими» макаками, поки інші гріються у джерелах.

Дивіться також:  Вулкан Везувій - історія, виверження, фото

8. Бонобо

Зростання – 110-120 см, вага – 40-61 кг.

Бонобо ще називають карликових шимпанзе, власне, вони належать до одного роду і в окремий вид їх виділили відносно недавно. Бонобо не поступаються в зростанні найближчим родичам, але вони менш жилаві та широкоплечі. У них невеликі вуха, високий лоб і волосся, розділені на проділ.

Бонобо придбали свою популярність завдяки незвичайному для тваринного світу поведінки. Вони відомі як самі велелюбні примати. Вирішують конфлікти, уникають їх, миряться, виражають емоції, переживають радість і тривогу вони найчастіше одним способом: спаровуючись. Однак на приріст популяції це мало впливає.

На відміну від шимпанзе, бонобо не так агресивні, у них не прийнята спільна полювання, самці терпимі до дитинчатам і підліткам, а на чолі зграї варто самка.

7. Шимпанзе звичайний

Зростання – 130-160 см, вага – 40-80 кг

Шимпанзе живуть в Африці, в тропічних вологих лісах і саванах. Їх тіло покриває темно-коричнева шерсть, безволосими залишаються обличчя, пальці рук і підошви ніг.

Шимпанзе живуть довго, до 50-60 років, вигодовують дитинчат до трьох років, і ті ще деякий час залишаються при матері. Шимпанзе відносяться до всеїдних приматів, але воліють фрукти, листя, горіхи, комах і дрібних безхребетних. Вони пересуваються як по деревах, так і по землі, спираються в основному на чотири кінцівки, але можуть ходити на невеликі відстані на двох ногах.

На ніч вони споруджують на деревах гнізда, в яких ночують, кожен раз нове. Цьому навику навчаються у старшого покоління, щоб уникнути небезпеки, і шимпанзе в неволі практично ніколи не будують гнізд.

Основою їх спілкування служать різноманітні звуки, величезне значення мають жести, міміка, емоції, їх взаємодія різнобічне і досить складне.

6. Калимантанский орангутанг

Зростання – 100-150 см, вага – 40-90 кг.

Калимантанский орангунанг – велика людиноподібна мавпа, покрита густою червоно-коричневою шерстю. Мешкає на острові Калімантан, третім за величиною у світі. Віддає перевагу вологі тропічні ліси, але може жити і серед пальм. Харчуються в основному фруктами і рослинами, але можуть їсти і яйця, і комах.

Дивіться також:  Найбільші ведмеді в світі: топ-10 найбільш великих видів, їх фото та особливості

Ці орангутанги вважаються довгожителями серед приматів, відомі випадки, коли вік окремих особин перевищував 60 років. На відміну від шимпанзе, орангутанги не так агресивні, вони добре піддаються дресируванню. Тому їх дитинчата – об’єкт полювання браконьєрів, і калимантанский орангутанг знаходиться на межі вимирання.

5. Борнейский орангутанг

Зростання – 100-150 см, вага – 50-100 кг

Борнейский орангутанг живе на острові Борнео і все своє життя проводить в гілках місцевих тропічних лісів. Він практично не спускається на землю, навіть на водопій. У нього видатна вперед морда, довгі руки і шерсть, яка до старості так відростає, що нагадує свалявшиеся дреди.

У самців яскраво виражені потиличний і саггитальный гребені, м’ясисті нарости на обличчі. Живиться орангунанг в основному рослинною їжею, стиглими фруктами, корою і листям дерев, медом. Відмітна особливість цих тварин – одиночний спосіб життя, що нетипово для приматів. Лише самки в період вигодовування дитинчат можуть знаходитися в групі.

4. Суматранський орангутанг

Зростання – 100-150 см, вага – 50-100 кг

Суматранський орангунанг – третій вид однієї з найбільш великих мавп на планеті. Представники цього виду більш худорляві і високі, ніж їх родичі з острова Борнео. Проте і у них дуже сильні кінцівки і добре розвинена мускулатура. У них в основному коротка червоно-коричнева шерсть, довга на плечах. Ноги короткі, зате великий розмах рук, до 3 м.

Як і всі представники роду, орангутанги з Суматрана більшу частину життя проводять на деревах. Харчуються фруктами, медом, яйцями птахів, а іноді пташенятами і комахами. П’ють вони з дупел дерев, з широких листків, навіть облизують власну шерсть, тому що панічно бояться води, і якщо виявляться у водоймі, відразу потонуть.

3. Гірська горила

Зростання – 100-150 см, вага – до 180 кг.

Відкривають трійку лідерів, звичайно, представники роду горил – гірські горили. Вони мешкають на порівняно невеликій ділянці Великої рифтової долини, що в Центральній Африці, на висоті 2-4,3 тисячі метрів над рівнем моря.

Дивіться також:  Основні причини і наслідки повеней

Гірські горили володіють майже 30 відмінностями від інших видів, але найбільш очевидні – це більш густа шерсть, потужні потиличні гребені, куди кріпляться жувальні м’язи. Забарвлення їх чорний, вони мають карі очі з чорним обрамленням райдужки.

Мешкають переважно на землі, пересуваючись на чотирьох могутніх лапах, але здатні лазити по деревах, особливо підлітки. Харчуються рослинною їжею, причому більшу частину раціону складають листя, кора і трави. Дорослий самець здатний з’їсти за день 30 кг рослинності, тоді як апетит самок скромніше – до 20 кг.

2. Рівнинна горила

Зростання – 150-180 см, вага – 70-140 кг

Це досить поширений вид горили, який мешкає Анголі, Камеруні, Конго і на території деяких інших країн. Живе в гірських лісах, іноді болотистій місцевості.

Саме представники цього виду в більшості випадків мешкають у зоопарках, і єдина відома горила-альбінос теж належить до рівнинним побратимам.

Горили не ревно ставляться до кордонів своїх територій, часто перетинаються спільнотами. Група у них складається з самця і самок зі своїми дитинчатами, іноді до них приєднуються недоминантные самці. Чисельність рівнинних горил оцінюється в межах 200 тисяч особин.

1. Берегова горила

Зростання – 150-180 см, вага – 90-180 кг

Берегова горила живе в екваторіальній Африці, селиться в мангрових, гірських, деяких тропічних лісах. Це найбільша мавпа в світі, вага самця може досягати 180 кг, а самки не перевищує 100 кг. У них коричнево-чорна шерсть з рудим опушенням на лобі, яка задоволена помітна у самців. У них же є сріблясто-сіра смуга на спині.

У горил великі зуби і потужні щелепи, адже їм належить подрібнювати масу рослинної їжі, щоб підтримувати таке велике тіло.

Горили воліють перебувати на землі, але так як в деяких районах Африки багато плодових дерев, тривалі проміжки часу мавпи можуть проводити на гілках, харчуючись фруктами. Живуть горили в середньому 30-35 років, в неволі їх вік доходить до 50 років.