Кенгуру — опис, фото, види, де живе, чим харчується

Кенгуру – це ссавець, яке відноситься до загону Двурезцовые сумчасті (лат. Diprotodontia), сімейству Кенгурові (лат. Macropodidae). Серед цих тварин багато зникаючих і рідкісних видів.

Термін «кенгуру» також застосовують до сімейства Кенгурових щурів, або потору (лат. Potoroidae), про особливості яких ми розповімо в іншій статті.

Етимологія слова «кенгуру»

Тлумачення (етимології) слів бувають науковими та народними, і дуже часто вони не збігаються. Випадок з походженням назви кенгуру – один їх найбільш характерних прикладів. Обидва тлумачення сходяться в тому, що це слово прийшло з мови аборигенів Австралії. Коли капітан Кук приплив на материк, він побачив дивовижних звірів і поцікавився у тубільців, як називаються ці незвичайні тварини. Аборигени відповіли: «гангару». Одні вчені вважають, що мовою тубільців «кенг» (або «ганг») означало «стрибати», а «роо» – «чотириноге». Інші дослідники перекладають відповідь місцевих мешканців, як «я не розумію».

Лінгвісти впевнені, що слово «kanguroo» або «gangurru» з’явилося в мові австралійського племені гуугу-йимитхирр, яке жило на узбережжі Ботанічного затоки Тасманова моря. Цим словом місцеві жителі називали чорних і сірих кенгуру. Коли експедиція Кука прибула на материк, так стали називати всіх представників сімейства кенгурових. Дослівно кенгуру перекладається як «великий стрибун» в противагу «маленькому стрибуну», якого аборигени називали «уолору». Зараз це слово змінилося до «валлабі» і присутній у видовій назві гірничого кенгуру. Воно ж стало збірним для всіх середніх за розміром представників родини кенгурових.

Автор фото: JJ Harrison, CC BY-SA 3.0

Як виглядає кенгуру? Опис і характеристика тваринного

У широкому розумінні термін «кенгуру» вживається стосовно всього сімейства Кенгурові, а у вузькому – застосовується тільки по відношенню до великих, справжніх, або велетенським представникам цього таксону, стопа задніх ніг яких довший 25 див. Більш дрібних тварин частіше називають валару і валлабі. Загальноприйнята назва «велетенські кенгуру» однаково можна віднести як до справжніх кенгуру, так і до валару, так як зростання у них теж високий.

Сімейство Кенгурові налічує 11 пологів і 62 вхідних в них виду. Максимальна довжина зареєстрована у східного сірого кенгуру (лат. Macropus giganteus): вона складає 3 метри. На другому місці знаходиться велетенський рудий кенгуру (лат. Macropus rufus) з розміром тіла без урахування хвоста до 1,65 м. Правда, за вагою велетенський рудий програє. Його максимальна маса становить 85 кг, при цьому східний сірий кенгуру важить 95 кг

Зліва східний сірий кенгуру (лат. Macropus giganteus), автор фото: Benjamint444, CC BY-SA 3.0. Праворуч-велетенський рудий кенгуру (лат. Macropus rufus), автор фото: Drs, Public Domain

Найменші представники сімейства Кенгурових – це филандеры, смугастий валлабі-заєць і короткохвостий кенгуру (квокка). Наприклад, довжина тіла міні-кенгуру, красношеего філандера (лат. Thylogale thetis), досягає всього 29-63 див. При цьому хвіст звіра виростає до 27-51 див. Середня вага самок складає 3,8 кг, самців – 7 кг.

Квокки (лат. Setonix brachyurus) мають загальні розміри тіла з хвостом від 65 см до 1,2 м. Вага їх менше: самки важать від 1,6 кг, а маса самців не перевищує 4,2 кг Довжина тулуба смугастого валлабі-зайця (лат. Lagostrophus fasciatus) дорівнює 40-45 см, довжина хвоста складає 35-40 см, а важить ссавець від 1,3 до 2,1 кг

Підписати: Зліва червоношийого філандер (лат. Thylogale thetis), автор фото: Gaz, CC BY-SA 3.0. У центрі квокка (лат. Setonix brachyurus), автор фото: SeanMack, CC BY-SA 3.0. Праворуч смугастий валлабі-заєць (лат. Lagostrophus fasciatus), автор фото: John Gould, Public Domain.

Зазвичай самці кенгуру за розміром набагато крупніше самок. Зростання самок припиняється незабаром після початку розмноження, а самці продовжують зростати, в результаті чого старі особини бувають набагато більше молодих. За самкою сірого або рудого кенгуру масою 15-20 кг, вперше бере участь у розмноженні, може доглядати самець, який в 5-6 разів більше її. Найбільш виражений статевий диморфізм у великих видів. Навпаки, у дрібних валлабі дорослі особини різної статі мають подібні розміри.

Великі кенгуру – це дуже цікаві звірі, не впізнати яких важко. Голова у них маленька, з великими вухами і великими мигдалеподібними очима. Очі, обрамлені довгими щільними віями, надійно захищають рогівку від пилу. Ніс у звірків чорний і голий.

Автор фото: benjamint, CC BY-SA 3.0

Нижня щелепа кенгуру має своєрідну будову, задні кінці її загнуті всередину. Всього у звірків 32 або 34 зуба, які не мають коренів і пристосовані до харчування грубою рослинною їжею:

  • по одному широкому, спрямованого вперед різцю на кожній половині нижньої щелепи;
  • невеликі притуплені ікла, редуковані у деяких видів;
  • 4 пари корінних зубів, змінюються по мірі стирання і забезпечених притупленими горбками. Коли останні зуби зношуються, тварина починає голодувати.

Шия кенгуру тонка, грудна клітка вузька, передні лапи ніби недорозвинені, в той час як прыгательные ноги дуже сильні і масивні.

Товстий у підстави і звужується до кінця хвіст кенгуру служить балансиром при стрибках, а у великих особин він є опорою тіла під час бійок і сидіння. Хватательную функцію він не виконує. Довжина хвоста кенгуру варіює від 14,2 до 107 см, в залежності від виду. Хвіст у филандеров більш короткий і товстий, а також менше опушений, ніж у валлабі.

Автор фото: Benjamint444, CC BY-SA 3.0

Автор фото: Postdlf, CC BY-SA 3.0

М’язисті стегна підтримують вузький таз ссавців. На ще більш довгих кістках гомілки м’язи розвинені не так сильно, а щиколотки влаштовані таким чином, що запобігають поворот стопи у бік. Під час відпочинку або повільного пересування маса тіла тварини розподіляється на довгі вузькі стопи, створюючи ефект стопохождения. Однак під час стрибків кенгуру спирається тільки на два пальця стопи – 4-й і 5-й. Другий і третій пальці редуцировались і перетворилися в один відросток з двома кігтями, використовуваними для чистки хутра. Перший палець стопи втрачено повністю.

Автор фото: Donald Hobern, CC BY 2.0

У результаті еволюції у скельного валлабі підошви задніх ніг вкрилися густою шерстю, що допомагає тварині утримуватися на слизькій, мокрій або трав’янистою поверхні. Тіло їх стало масивним, порослим грубою густою шерстю.

Филандеры і деревні валлабі дещо відрізняються від інших кенгуру. Їх задні ноги не великі, як у інших представників кенгурових.

Зліва: Тасманійський філандер (лат. Tasmanian pademelon), автор фото: fir0002, GFDL 1.2; праворуч: кенгуру Гудфеллоу (лат. Dendrolagus goodfellowi), автор фото: Richard Ashurst, CC BY 2.0

Латинська назва сімейство Macropodidae отримало за родом Macropus, куди входить рудий кенгуру. З латині це слово перекладається як «большеног». Термін цілком підходить для самого великого ссавця, пересувається стрибками на потужних задніх лапах. Але це не єдиний спосіб пересування представників сімейства Кенгурових. Ці ссавці не тільки стрибають: вони можуть також повільно ходити на чотирьох кінцівках, які при цьому рухаються попарно, а не поперемінно.

Коли тварини великого і середнього розміру піднімають задні ноги, щоб винести їх вперед, вони опираються на хвіст і передні лапи. У стрибках кенгуру можуть розвивати швидкість до 40-60 км/год, але на невеликі відстані. Так як їх спосіб пересування дуже енерговитратний, вони втомлюються і зменшують темп вже через 10 хвилин після початку швидкого стрибання.

Автор фото: PanBK, CC BY-SA 3.0

Відпочиваючи, вони сідають на задні лапи, тримаючи тіло вертикально і спираючись на хвіст, або лягають на бік. Лежачі на боці звірі спираються на передні кінцівки.

Автор фото: Bardrock, CC BY 3.0

Коли великі кенгуру рятуються від ворогів, то здійснюють стрибки завдовжки 10-12 м. Також вони перестрибують огорожі висотою в 3 метри і «перелітають» чотирирядні шосе. Допомагають їм при цьому ахіллові сухожилля ніг, діючі як пружини. При середній швидкості «бігу» (20 км/ч) кенгуру стрибає на відстань в 2-3 м.

Кенгуру – це чудові плавці, і вони часто рятуються у воді від ворогів. При цьому їх ноги роблять поперемінні, а не парні руху.

Автор фото: Rufus46, CC BY-SA 3.0

Передні лапи у великих кенгуру невеликі, з п’ятьма рухливими пальцями на короткій та широкій кисті. Пальці закінчуються сильними гострими кігтями: ними звірі активно працюють, беруть їжу, хутро розчісують, хапають ворогів під час оборони, відкривають сумку, викопують колодязі, нори і підземні частини рослин. Великі види використовують передні кінцівки також для терморегуляції, облизуючи їх внутрішню сторону: слина, випаровуючись, охолоджує кров в мережі поверхневих судин шкіри.

Автор фото: Toby Hudson, CC BY-SA 3.0

Автор фото: David J. Stang, CC BY-SA 4.0

М’який, короткий (довжиною 2-3 см), не лискучий, густе хутро кенгуру має заступницький забарвлення. Він буває різних відтінків сірого, жовтого, чорного, коричневого або рудого кольорів. У багатьох видів є розмиті темні або світлі смуги: внизу спини, навколо верхньої частини стегна, в області плечей, позаду або між очима. Кінцівки і хвіст часто темніше, ніж тулуб, а живіт зазвичай світлий. У деяких скелястих і деревних кенгуру на хвості є поздовжні або поперечні смуги.

Самці деяких груп пофарбовані яскравіше самок: наприклад, самці рудого кенгуру пісочно-рудого кольору, тоді як самки сіро-блакитні або пісочно-сірі. Але цей диморфізм не абсолют: деякі самці можуть бути сіро-блакитними, а самки рудими. Колір волосся у кожної статі проявляється відразу після народження, а не є результатом гормональних змін під час статевого дозрівання, як у багатьох копитних.

Автор фото: Rusty Clark, CC BY 2.0

Існують кенгуру-альбіноси, шерсть у яких білого кольору.

Автор фото: Thierry80, CC BY-SA 4.0

Хоча сумчасті кістки розвинені як у самців, так і у самок, тільки черево самок всіх кенгуру забезпечено сумкою, що відкривається вперед. Вона потрібна для донашивания безпомічних новонароджених дитинчат. У верхній частині сумки розташовані м’язи, за допомогою яких самка щільно закриває її при необхідності: наприклад, щоб дитинча кенгуру не захлинувся, поки мама знаходиться у воді.

Автор фото: Susanne Jane Tidey, CC BY-SA 3.0

Автор фото: Susanne Jane Tidey, CC BY-SA 3.0

За допомогою голосового апарату кенгуру видають різні звуки. Вони шиплять, кашляють, хрюкають, клацають. Про наближення ворогів повідомляють родичам ударами лап про землю.

Скільки живуть кенгуру?

Середня тривалість життя кенгурових в природних умовах складає 4-6 років. Великі види в природі можуть жити 12-18 років, в неволі – 28 років.

Автор фото: Klaus Rassinger, CC-BY-SA-4.0

Чим харчується кенгуру?

В основному, кенгуру – це травоїдні тварини. Але серед них є і всеїдні види. Великі руді кенгуру харчуються сухий жорсткою і часто колючою травою (наприклад, триодией (лат. Triodia)). Короткоморді кенгуру їдять, в основному, підземні запасають частини рослин: потовщені корені, корневищи, бульби і цибулини. Також вони поїдають тіла деяких грибів, граючи важливу роль у поширенні їх спір. Малі валлабі, включаючи заячих і когтехвостых, задовольняються листям трав, насінням і плодами.

У помірно зволожених лісах раціон кенгуру включає більше фруктів і листків дводольних рослин, які переважають у харчуванні деревних кенгуру, болотного валлабі і филандеров. Деревні види можуть поїдати яйця і пташенят, злаки і навіть кору дерев.

Автор фото: Thierry80, CC BY-SA 4.0

Різні види кенгуру їдять люцерну (лат. Medicago), конюшина (лат. Trifolium), папороті (лат. Polypodiophyta), листя евкаліптів (лат. Eucalyptus) і акацій (лат. Acacia), злаки та інші рослини. Красноногие филандеры із задоволенням ласують плодами таких дерев, як Ficus macrophylla і Pleiogynium timorense, іноді їдять листя папоротей з роду нефролепіс (лат. Nephrolepis cordifolia), орхідеї дендробіуми (лат. Dendrobium speciosum), щипають траву (Paspalum notatum і Cyrtococcum oxyphyllum), періодично ловлять цикад. Раціон харчування рукавички валлабі (лат. Macropus irma) включає такі рослини, як карпобротус їстівний (лат. Carpobrotus edulis), свинорій пальчастий (лат. Cynodon dactylon), нуитсия рясно (різдвяне дерево) (лат. Nuytsia floribunda).

Найдрібніші кенгуру найбільш вибагливі у своїх харчових уподобаннях. Вони розшукують високоякісні корми, багато з яких вимагають ретельного перетравлення. Великі види, навпаки, терпимо ставляться до низькоякісного харчування, споживаючи великий спектр видів рослин.

Автор фото: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0

Пасуться кенгуру в різний час доби, в залежності від погоди. У спеку вони можуть пролежати весь день в тіні, а з настанням сутінків відправляються в шлях. Ці тварини дуже невибагливі до води: вони можуть не пити протягом місяця і навіть більше (до 2-3 місяців), задовольняючись вологою рослин або злизуючи росу з каміння й трави. Валару здирають кору з дерев, щоб напитися їх соком. У сухих місцях великі кенгуру навчилися самі добиратися до води. Коли їх мучить спрага, вони лапами викопують колодязі до метра глибиною. Цими водопоями користуються багато інші тварини: рожеві какаду (лат. Eolophus roseicapilla), сумчасті куниці (лат. Dasyurus), дикі голуби і т. д.

Шлунок кенгуру пристосований до перетравленню грубої рослинної їжі. Він непропорційно великий, складний, але не багатокамерний. Деякі Кенгурові відригують полупереваренную кашку з шлунку і пережовують її повторно, як це роблять копитні жуйні тварини. У розщепленні клітковини їм допомагають до 40 видів бактерій, що мешкають в різних відділах їх шлунково-кишкового тракту. Роль бродильного агента у них також виконують масово розмножуються симбіотичні дріжджові грибки.

У зоопарку кенгуру годують травами, основу їх живлення становить плющені овес, змішаний з насінням, горіхами, сухофруктами і пшеничними сухарями. Звірята з задоволенням поїдають овочі, кукурудзу і фрукти.

Автор фото: Diliff, CC BY 3.0

Класифікація кенгуру

Згідно з базою даних www.catalogueoflife.org, сімейство Кенгурові (лат. Macropodidae) включає 11 пологів і 62 сучасних виду (дані від 28.04.2018):

  • Рід Деревні кенгуру (лат. Dendrolagus)
    • Dendrolagus bennettianus – Кенгуру Беннетта
    • Dendrolagus dorianus – Кенгуру Доріа
    • Dendrolagus goodfellowi – Кенгуру Гудфеллоу
    • Dendrolagus inustus – Сивий деревний кенгуру
    • Dendrolagus lumholtzi – Кенгуру Люмхольтца (Лумхольтца)
    • Dendrolagus matschiei – Кенгуру Матчі (Матши)
    • Dendrolagus mbaiso – Деревне валлабі, дингисо, бондегезоо
    • Dendrolagus pulcherrimus
    • Dendrolagus scottae – Папуаський деревний кенгуру
    • Dendrolagus spadix – Рівнинний деревний кенгуру
    • Dendrolagus stellarum
    • Dendrolagus ursinus – Ведмежий кенгуру, медведеобразный кенгуру
  • Рід Чагарникові кенгуру (лат. Dorcopsis)
    • Dorcopsis atrata – Чорний чагарниковий кенгуру, кенгуру Гудинафа
    • Dorcopsis hageni – Кенгуру Хагена
    • Dorcopsis luctuosa
    • Dorcopsis muelleri
  • Рід Лісові кенгуру (лат. Dorcopsulus)
    • Dorcopsulus macleayi – Кенгуру Маклея
    • Dorcopsulus vanheurni – Гірський чагарниковий кенгуру
  • Рід Заячі кенгуру (лат. Lagorchestes)
    • Lagorchestes asomatus – Малий заячий кенгуру
    • Lagorchestes conspicillatus – Очковий кенгуру
    • Lagorchestes hirsutus – Кудлатий кенгуру, пучкохвостый кенгуру
    • † Lagorchestes leporides – Довговухий кенгуру
  • Рід Смугасті кенгуру (лат. Lagostrophus)
    • Lagostrophus fasciatus – Смугастий кенгуру, смугастий валлабі-заєць
  • Рід Велетенські кенгуру (лат. Macropus)
    • Macropus fuliginosus – Західний сірий кенгуру
    • Macropus giganteus – Гігантський кенгуру, або велетенський сірий кенгуру
    • Macropus (Notamacropus) agilis – Прудкий валлабі, моторний кенгуру
    • Macropus (Notamacropus) dorsalis – Чорнополоса валлабі
    • Macropus (Notamacropus) macropus – Кенгуру Євгенії, філандер Євгенії, кенгуру-дама, кенгуру Дербі, тамнар
    • Macropus (Notamacropus) irma – Рукавички валлабі
    • Macropus (Notamacropus) parma – Білогрудий філандер, або білогрудий валлабі
    • Macropus (Notamacropus) parryi – Валлабі Паррі
    • Macropus (Notamacropus) rufogriseus – Рудо-сірий валлабі
    • Macropus (Osphranter) antilopinus – Антилоповый кенгуру, кенгуру-антилопа
    • Macropus (Osphranter) bernardus – Чорний валару, він же кенгуру Бернарда
    • Macropus (Osphranter) robustus – Гірський кенгуру, гірський валару, звичайний валару
    • Macropus (Osphranter) rufus – Рудий кенгуру, великий рудий кенгуру, рудий велетенський кенгуру
    • † Macropus (Notamacropus) greyi – Кенгуру Грея
  • Рід Когтехвостые кенгуру, вони ж ногтехвостые кенгуру (лат. Onychogalea)
    • Onychogalea fraenata – Короткокоготный кенгуру, вуздечний кенгуру, або карликовий кенгуру
    • Onychogalea unguifera – кенгуру Плоскокоготный
    • †Onychogalea lunata – Луннокоготный кенгуру, напівмісячний кенгуру
  • Рід Скельні валлабі, скелясті кенгуру, кам’яні кенгуру (лат. Petrogale)
    • Petrogale assimilis – Квінслендський скельний валлабі
    • Petrogale brachyotis – Короткоухий кенгуру, або короткоухий валлабі
    • Petrogale burbidgei – Валлабі Барбиджа
    • Petrogale coenensis
    • Petrogale concinna – Карликовий скельний валлабі
    • Petrogale godmani – Валлабі Годмана, Кенгуру Годмана
    • Petrogale herberti
    • Petrogale inornata – Очковий скельний валлабі
    • Petrogale lateralis – Черноногий скельний валлабі
    • Petrogale mareeba
    • Petrogale penicillata – Кистехвостый скельний валлабі, кистехвостый кам’яний кенгуру, щеткохвостый кам’яний валлабі
    • Petrogale persephone – Валлабі Персефони
    • Petrogale purpureicollis – Пурпурношеий валлабі
    • Petrogale rothschildi – Валлабі Ротшильда, кенгуру Ротшильда
    • Petrogale sharmani
    • Petrogale xanthopus – Кольцехвостий кенгуру, желтоногий кенгуру, желтоногий скельний валлабі
  • Рід Куцохвості кенгуру (лат. Setonix)
    • Setonix brachyurus – Квокка, короткохвостий кенгуру
  • Рід Филандеры (лат. Thylogale)
    • Thylogale billardierii – Тасманійський філандер, краснобрюхий філандер
    • Thylogale browni – Філандер Брауна
    • Thylogale brunii – Новогвінейський філандер
    • Thylogale calabyi Філандер Калаби
    • Thylogale lanatus Гірський філандер
    • Thylogale stigmatica – Красноногий філандер
    • Thylogale thetis – Червоношийого філандер
  • Рід Валлабі (лат. Wallabia)
    • Wallabia bicolor – Болотний валлабі
    • † Wallabia indra
    • † Wallabia kitcheneris
  • † Рід Watutia
    • † Watutia novaeguineae
  • † Рід Dorcopsoides(Dorcopsoides)
    • † Dorcopsoides fossilis
  • † Рід Kurrabi
    • † Kurrabi mahoneyi
    • † Kurrabi merriwaensis
    • † Kurrabi pelchenorum
  • † Рід Прокоптодоны (лат. Procoptodon)

В якій країні мешкають і на якому материку водяться кенгуру?

Ареал проживання сучасних кенгуру охоплює Австралію, Нову Гвінею та прилеглі дрібні острови. Здичавілі популяції деяких видів зустрічаються у Великобританії, Німеччині, на Гавайських островах і Новій Зеландії. Кілька кенгуру втекли із зоопарків США і Франції і заснували свої колонії. І все ж, за твердженням генетиків Німеччини, батьківщина кенгуру – це Південна Америка, звідти і починається їхня історія. В Африці, Америці та Антарктиді ці тварини не водяться.

Отже, кенгуру живуть:

  • В Австралії;
  • У Новій Гвінеї;
  • На Гаваях зустрічається кистехвостый скельний валлабі (лат. Petrogale penicillata);
  • В Англії і Німеччині водиться рудо-сірий валлабі (лат. Macropus rufogriseus);
  • У Новій Зеландії мешкають кистехвостый скельний кенгуру (лат. Petrogale penicillata), рудо-сірий кенгуру (лат. Macropus rufogriseus), білогрудий валлабі (лат. Macropus parma) і кенгуру Євгенії (лат. Євген Macropus);
  • На острові Кавау живе білогрудий валлабі (лат. Macropus parma);
  • На Тасманії мешкає рудо-сірий кенгуру (лат. Macropus rufogriseus) і тасманійський філандер (лат. Thylogale billardierii);
  • На острові водяться Кенгуру західний сірий кенгуру (лат. Macropus fuliginosus) і тасманійський кенгуру (лат. Thylogale billardierii);
  • На островах Балт, Пінгвін і Роттнест мешкає квокка (лат. Setonix brachyurus).

Автор фото: fir0002, GFDL 1.2

Представники роду Макропус зустрічаються в різних природних зонах: починаючи від пустель до околиць вологих евкаліптових лісів. Короткоморді кенгуру – жителі розріджених лісів, перелісків і саван з трав’яним покривом. Поширення представників родів чагарникових, деревних і лісових кенгуру обмежена дощовими лісами. Филандеры також населяють густі вологі ліси, в тому числі евкаліптові. До речі, деревні кенгуру – це єдині представники сімейства, що живуть на деревах. Заячі та когтехвостые кенгуру живуть в пустелях і напівпустелях, включаючи чагарникові зарості, савани і зріджені переліски. Скельні валлабі займають території, які починаються від пустельної зони Центральної, Західної і Південної Австралії до тропічних лісів. Вони живуть серед завалів з валунів, скельних виходів і круч, де ховаються вдень.

Автор фото: Catn7, CC BY-SA 3.0

Розмноження кенгуру

Деякі кенгуру розмножуються сезонно, більшість же спаровуються і народжують в будь-який час року. У день тічки самку може супроводжувати низка палаючих пристрастю самців, що ведуть нескінченні дуелі за можливість залишити потомство.

Б’ються кенгуру жорстоко, як в бою без правил. Спираючись на хвости, вони встають на задні лапи і, немов борці, обхоплюють один одного передніми кінцівками. Щоб виграти, треба звалити супротивника на землю і бити задніми ногами. Іноді бої кенгуру закінчуються важкими травмами.

Автор фото: Dellex, CC BY-SA 3.0

Самці багатьох видів великих кенгуру залишають пахучі мітки. Траву, кущі і дерева вони мітять виділеннями горлових залоз. Такі ж «сліди» вони залишають на тілі самки в період залицяння, показуючи суперникам, що це його обраниця. Специфічний секрет у самців виробляється і в клоаці, який по протоках надходить в сечу або фекалії.

Самки великих кенгуру починають розмножуватися в 2-3 роки, коли виростають до половини довжини дорослої тварини, і зберігають репродуктивну активність до 8-12 років. Самці кенгуру досягають статевої зрілості незабаром після самок, але у великих видів їх не допускають до розмноження дорослі особини чоловічої статі. Ієрархічне положення у кенгуру визначається загальними розмірами, а, отже, і віком. У сірого кенгуру домінуючий в даній місцевості самець може зробити до половини всіх парувань на своїй ділянці. Але свій спеціальний статус він може зберігати лише протягом року, а щоб досягти його, повинен жити 8-10 років. Більшість самців взагалі ніколи не спаровуються, і дуже небагато досягають вершини ієрархії.

У середньому, період вагітності кенгуру триває 4 тижні. Частіше вони народжують тільки одне дитинча, рідше двох, великі руді кенгуру (лат. Macropus rufus) приносять до 3 кенгурят. Кенгуру відносяться до ссавців, у яких немає плаценти. За її відсутності зародки розвиваються в желточном мішку матки самки і дитинчата кенгуру народжуються недорозвиненими й крихітними, довжиною всього 15-25 мм і вагою від 0,36 – 0,4 г (у квокки і филандеров) до 30 грам (у сірого кенгуру). По суті це ще зародки, схожі на слизові грудочки. Вони настільки малі, що можуть поміститися в столовій ложці. У дитинча кенгуру при народженні не сформовані очі, задні кінцівки і хвіст. Поява на світ таких маленьких дитинчат не вимагає великих зусиль від самки, вона сидить на крупі, витягнувши хвіст між задніми кінцівками, і лиже шерсть між клоакою і сумкою. Пологи кенгуру проходять дуже швидко.

Так виглядає немовля кенгуру, який вже переполз в сумку і присмоктався до соска матері. Автор фото: Geoff Shaw, CC BY-SA 3.0

Використовуючи сильні передні кінцівки, тільки що народжений дитинча без сторонньої допомоги, орієнтуючись на запах молока, в середньому за 3 хвилини забирається по материнській вовни в її сумку. Там маленький кенгуру присмоктується до одного з 4-х сосків і протягом 150-320 днів (залежно від виду) продовжує розвиток, залишаючись прикріпленим до нього.

Сам новонароджений перший час не здатний смоктати молоко: його годує мати, регулюючи потік рідини за допомогою м’язів. Не захлинутися малюкові допомагає особлива будова гортані. Якщо в цей період дитинча кенгуру випадково відірветься від соска, то може загинути від голоду. Сумка служить йому камерою-кюветою, в якій завершується його розвиток. Вона забезпечує новонародженого потрібною температурою і вологістю.

Маленький болотяний валлабі. Автор фото: Glen Fergus, CC BY-SA 3.0

Коли маленький кенгуреня залишає сосок, у багатьох великих видів мати дозволяє йому виходити з сумки на короткі прогулянки, повертаючи його назад при пересуванні. Вона забороняє йому залазити в сумку лише перед народженням нового дитинча, але він продовжує слідувати за нею і може засовувати голову в сумку, щоб смоктати молоко.

Кількість молока змінюється в міру росту дитини. Мати одночасно вигодовує кенгурятко, що знаходиться в сумці, і попереднього, але різною кількістю молока і з різних сосків. Це можливо завдяки тому, що шкірна секреція в кожній молочній залозі регулюється гормонами незалежно.

Автор фото: Benjamint444, CC BY-SA 3.0

Через кілька днів після пологів самка знову готова до спаровування. Якщо вона вагітніє, ембріон зупиняється в розвитку. Ця діапауза триває близько місяця, поки дитинча, що знаходиться в сумці, не покине її. Тоді зародок продовжує свій розвиток.

За два дні до пологів мати не дозволяє попереднього кенгуренку забиратися в сумку. Цей відсіч малюк сприймає з працею, так як раніше він був навчений повертатися за першим покликом. Тим часом самка кенгуру чистить і готує кишеня для наступного дитинча. У посушливий період зародок залишається у стані діапаузи до тих пір, поки не настане сезон дощів.

Квокка з дитинчам. Автор фото: Looking glass, CC BY-SA 2.0

Спосіб життя кенгуру в дикій природі

Напевно, всім знайомий рудий австралійський кенгуру, який скаче по пустельних районах материка. Але це тільки один з 62 видів кенгурових. Пристосовані до пустелі травоїдні кенгуру, такі як рудий, з’явилися 5-15 млн. років тому. До цього Австралія була вкрита лісами, і предки представників цього дивного родини жили на деревах.

Більшість кенгуру – одиночні тварини, за винятком самок з дитинчатами, що утворюють родину. Кистехвостые кенгуру влаштовують притулку в норах, які риють самостійно, і селяться там невеликими колоніями. І все ж цих тварин не можна назвати по-справжньому соціальними. Поодинокі кенгуру підродини Macropodinae, які не використовують постійні притулку (в основному, мова йде про дрібних види, що живуть у місцях з густою рослинністю), ведуть себе точно так само, але союз між самкою і її останнім потомством може тривати багато тижнів після припинення годування молоком. Скельні кенгуру ховаються на день в ущелинах або купах каменів, утворюючи колонії. При цьому самці намагаються запобігти проникненню інших залицяльників у притулок своїх самок. У деяких видів скельних кенгуру самці об’єднуються з однією або декількома самками, але годуються вони не завжди разом. Самці деревних кенгуру охороняють дерева, що використовуються однією або кількома самками.

Великі види кенгуру живуть стадами. Деякі з них утворюють групи 50 і більше особин. Членство в такій групі вільний, і тварини можуть неодноразово залишати її і знову приєднуватися. Особини певних вікових категорій зазвичай прагнуть жити поруч. Особливості соціалізації самки визначає стадія розвитку її кенгуренка: самки, у яких малюки вже готові залишити сумку, уникають зустрічей з іншими самочками в такому ж положенні. Самці переходять з однієї групи в іншу частіше, ніж самки, і використовують великі ділянки проживання. Вони не виявляють територіальності і широко переміщуються, перевіряючи велика кількість особин жіночої статі.

Великі соціальні кенгуру живуть у відкритій місцевості і раніше піддавалися нападу наземних і повітряних хижаків, таких як дінго, клинохвостый орел або сумчастий вовк, який зараз зник. Життя групою дає кенгуру такі ж переваги, як і багатьом іншим соціальним тваринам. Так, дінго має менше можливостей наблизитися до великої групи, а кенгуру можуть більше часу витрачати на годівлю.

Автор фото: Thennicke, CC BY-SA 4.0

Кенгуру і людина

При сприятливих умовах кенгуру дуже швидко плодяться, що сильно турбує австралійських фермерів. В Австралії щорічно вбивають від 2-х до 4-х млн. великих кенгуру і валару, оскільки вважають їх шкідниками пасовищ і посівів. Відстріл ліцензований і регулюється. Коли країна кенгуру заселялася першими європейцями, ці сумчасті ссавці були менш численні, і у 1850-1900 роки багато вчених побоювалися, що вони можуть зникнути. Облаштування пасовищ і водопоїв для овець і великої рогатої худоби разом з зменшенням чисельності дінго призвели до розквіту кенгуру.

Колись ці тварини були здобиччю аборигенів, полювали на ссавців за допомогою копій і бумерангів. Дрібних валлабі виганяли вогнем або заганяли в підготовлені пастки. На Новій Гвінеї їх переслідували з луком і стрілами, а зараз вбивають з вогнепальної зброї. У багатьох районах полювання зменшила популяцію і поставила на межу зникнення деревних кенгуру та інші види з обмеженим поширенням. На більшій частині Австралії поза дощових або вологих жорстколистих лісів чисельність видів кенгуру масою менше 5-6 кг скоротилася ще в XIX столітті. На материку деякі з цих видів зникли або сильно зменшили ареал, хоча їм вдалося вижити на островах. Зникнення було викликано знищенням місцезростань, ввезенням худоби та лисиць. Лисиці, ввезені для спортивного полювання в штат Вікторія в 1860 – 1880 рр., швидко поширилися по вівчарським районах, харчуючись переважно завезеними кроликами, але в якості здобичі стали використовувати також і короткомордых кенгуру і валлабі. Тільки там, де в даний час вдалося знищити лисиць, кенгуру знаходяться на піку популяційного розвитку і відновили свою чисельність.

Автор фото: Johnathan Nightingale, CC BY-SA 2.0

Вороги кенгуру у природі

Мошки – найстрашніші вороги кенгуру. Вони в безлічі з’являються після дощу і нещадно жалять тварин в очі так, що ті часом тимчасово втрачають зір. Піщані блохи і глисти теж дошкуляють сумчастих.

Молоді особини стають здобиччю лисиць, хижих птахів, великих змій і дінго. Зграї диких собак дінго наздогнати кенгуру неважко, а от загризти дорослу особину складніше. Кенгуру відбивається від ворогів сильними задніми ногами. Проти дінго у нього є й інший прийом: він заштовхує собаку в річку і навалюється зверху, намагаючись втопити.

Кенгуру – небезпечні тварини, сила удару їх задніх ніг величезна: відомі випадки, коли в результаті його нанесення люди падали з проламаним черепом. Не тільки самі великі види, але також милі кенгуру валлабі часто приходять в лють, тому цих тварин краще не намагатися приголубити і погодувати з рук. Бійка з великим кенгуру часто закінчується смертю нападника.

Автор фото: panvorax, CC BY 2.0

Види кенгуру, назви й фотографії

Сімейство Кенгурові налічує 11 існуючих в даний час пологів і 62 вхідних в них виду. Тут будуть описані лише деякі з них.

Велетенські кенгуру (лат. Macropus) однакові тільки на перший погляд, але розрізняються при більш ретельному розгляді. Це самий численний рід сімейства кенгурових, він налічує 13 сучасних видів.

  • Великий рудий кенгуру, або рудий велетенський кенгуру (лат. Macropus rufus) – найбільше ссавець Австралії і найбільше сумчаста тварина в світі. На відміну від сірого кенгуру даний вид більш пропорційний і граціозний. Ендемік Австралії, мешканець посушливих районів країни. Травоїдний вид, чисельність особин якого знаходиться на високому рівні. Його дозволяють відстрілювати в комерційних цілях. Кінчик морди звіра лише до середини ніздрів поросла шерстю, голова його блакитно-сіра, на щоках з обох сторін розташоване за однією чорною косою смузі, кінець хвоста світлий, вуха великі і загострені. Колір самців частіше рудий, самок – сірий, але буває і навпаки. Нижня частина тулуба світліше верхній. Розміри великого рудого кенгуру:
    • зростання кенгуру в холці – 1,5-2 метра;
    • максимальна довжина тіла самця – 1,4 м;
    • максимальна довжина тіла самки – 1,1 м;
    • максимальна вага самців – 85-90 кг;
    • максимальна вага самок – 35 кг;
    • довжина хвоста – від 90 см до 1 м.

Рудий кенгуру – боксер, він тримає першість із цього «виду спорту» серед представників свого сімейства. Відштовхуючи противника передніми лапами, він вдаряє його сильними задніми кінцівками. Удар кенгуру, в сукупності з гострими кігтями його задніх лап, не обіцяє противнику нічого хорошого.

Автор фото: fir0002, GFDL 1.2

  • Гігантський кенгуру (лісовий, або східний велетенський сірий кенгуру) (лат. Macropus giganteus) – другий за величиною після рудого представник сімейства. Він живе в Австралії, заселяючи територію від Північно-Східного Квінсленда (півострів Кейп-Йорк) до Південно-Східної частини материка, а також водиться на островах Тасманія, Марія і Фрейзер. Вибирає облесенные місцевості, за що і отримав свою другу назву – лісовий кенгуру. Але найчастіше він зустрічається в евкаліптових саванах. Живиться кенгуру травою, молодими корінням, листям деревних порід рослин. Йому належить рекорд по довжині стрибка (12 метрів) і швидкості пересування – 64 км/ч. Максимального зростання досягав самець цього виду, довжина якого становила приблизно 3 метри. При цьому важив 65 кг. Розміри кенгуру:
    • довжина тіла самців: 0,97 – 2,30 м;
    • довжина тіла самок: 0,96 – 1,86 м;
    • довжина хвоста самців: 0,43 – 1,09 м;
    • довжина хвоста самок: 0,45 – 0,84 м;
    • вага самців – до 85 кг;
    • вага самок – до 42 кг.

Морда кенгуру між ніздрями і навколо них поросла шерстю, як у зайця. Спинна сторона тіла сіро-бурого кольору, черевна – брудно-білого. Самці в цілому забарвлені темніше самок і по зростанню вони трохи крупніше. Живуть ці сумчасті невеликими групами, так званими мобі, на чолі яких стоїть альфа-самець – бумер. Лідер охороняє стадо і стежить за наближенням ворогів. При небезпеці він барабанить передніми кінцівками по землі і видає звуки, схожі на покашлювання. У всіх кенгуру чуйний слух, і при найменшій небезпеці вони кидаються врозтіч.

Сірий кенгуру нерідко зустрічається з людьми, мешкаючи поблизу з ними. Його характер менш агресивний, ніж у валару або рудого кенгуру. Тому він частіше попадається на очі мисливцям. В Червоному списку, складеному Міжнародним союзом охорони природи і природних ресурсів (МСОП), він значиться як викликає найменше занепокоєння, досить численний вид.

Автор фото: fir0002, GFDL 1.2

  • Західний сірий кенгуру (лат. Macropus fuliginosus) водиться лише у Південній Австралії, де він широко поширений від узбережжя Індійського океану на Заході до Західної Вікторії та Нового Південного Уельсу. Його підвид (лат. Macropus fuliginosus fuliginosus) мешкає на острові Кенгуру, друга назва підвиду «Kangaroo Island Kangaroo» – кенгуру острова Кенгуру. Західний сірий кенгуру – один з найбільших сумчастих тварин:
    • зростання в загривку складає 1,3 м;
    • довжина тіла коливається від 84 см до 1,1 м;
    • довжина хвоста досягає 0,80 – 1 м.

Забарвлення кенгуру може бути коричневим або блідо-сірим. Груди, нижня частина шиї і живіт світлі. У народі його іменують вонючкою за різкий запах, витікаючий від самців і нагадує аромат каррі. Інші розмовні назви виду – «рыжемордый», «закопчений», «кенгуру Карно» та «кенгуру кущоватого лісу». Живиться він листям дерев і травою, пасеться невеликими групами в нічний час доби.

Автор фото: Donald Hobern, CC BY 2.0

  • Звичайний валару, або гірський кенгуру (лат. Macropus robustus) відрізняється від інших велетенських видів могутніми плечима, короткими задніми кінцівками, масивним статурою, грубої і густою шерстю і голим носовою ділянкою. Місце проживання кенгуру – скельні райони Австралії, а його підвид (лат. Macropus robustus isabellinus) водиться тільки на острові Барроу. Розміри:
    • максимальна вага 77 кг, середній – 36 кг;
    • середня довжина тулуба – 0,75 – 1,4 м;
    • довжина тіла самців 1,2 – 2 м, самок – 1,1 – 1,5 м;
    • довжина хвоста – 60 – 90 див.

Колір шерсті самців темно-бурий, рудо-бурий, аж до чорного; у самок – більш світлий. Кінчик хвоста самок світлий, у самців – чорний. Шерсть звичайного валару має тонкий підшерсток, вона менш щільна, ніж у сірих та рудих кенгуру. Чіпкі і шорсткі підошви лап допомагають тваринам пересуватися по гладких каменів, цим та іншими ознаками вони схожі з кам’яними валлабі. Харчуються валару травою, частіше колючим злаком спинифексом (лат. Spinifex) і триодией, корінням і молодими листям дерев. Можуть довго не пити. Відчуваючи спрагу, здирають кору з дерев і злизують виступаючий сік.

Звичайний валару – це не стадна тварина. Старі самці – швидкі і дуже агресивні кенгуру: якщо їх намагаються зловити, вони кусаються, дряпаються і наносять небезпечні рани. Вони вбивають собак, маючи перевагу у пересуванні серед скель. Вони вперті і в неволі практично не приручаються.

Автор фото: Donald Hobern, CC BY 2.0

  • Білогрудий філандер, валлабі Парма, або білогрудий валлабі (лат. Macropus parma) – спочатку ендемік штату Новий Південний Уельс в Австралії. Але сьогодні дикі популяції присутні на Новій Зеландії і на острові Кавау. Частіше зустрічається в прибережних жорстколистих лісах. У XIX столітті вигляд був визнаний вимерлим, зараз його чисельність відновлюється, але поки він оцінюється як «близький до стану загрози». У 1992 році налічувалося близько 10 000 особин зрілого віку. Веде, як правило, одиночний спосіб життя, активний вночі. Це самий дрібний вид з роду велетенських кенгуру:
    • вага дорослих особин – від 3,2 до 5,8 кг;
    • довжина тіла самців від 0,48 до 0,53 м,
    • довжина тіла самок – від 0,45 до 0,53 м;
    • довжина хвоста – 0,5 м.

Спина тваринного коричневе з сірим або червоним відтінком, ближче до голови сірий відтінок вовни стає більш вираженим. На щоках присутні білі косі смуги. Черевна сторона і горло блідо-сірі або білі.

Автор фото: Vassil, CC0

  • Квокка, або короткохвостий кенгуру (лат. Setonix brachyurus) – це вразливий вид, рідкісний в Південно-Західній Австралії і поширений на островах Роттнест, Пінгвін і Балт. Звірята живуть здебільшого в заповідниках і національних парках. Розмножилися особин розселяють по охоронюваним територіям та зоопарках світу. Заселення ними материка Австралії було невдалим: варто було їм тільки з’явитися, як їх знищували лисиці, дикі кішки, собаки і змії. Квокка – тварина розміром з невелику кішку, з маленьким, покритий рідкими волосками хвостом, не здатним виконувати опорну функцію. У нього невеликі задні кінцівки. Вигин рота цього австралійського ссавця нагадує посмішку, тому квокку називають усміхненим тваринам. Розміри квокки:
    • довжина тіла – 40 – 90 см;
    • довжина хвоста – 25 – 30 см;
    • вага самців – 2,7 – 4,2 кг;
    • вага самок – 1,6 – 3,5 кг.

Середовище проживання короткохвостого кенгуру – посушливі місця з трав’янистою рослинністю. Харчуються квокки травою і листям чагарників. Ведуть одиночний спосіб життя. Якщо посуха триває довго, квокка перебирається до болотах. Тіло кенгуру вкрите густою довгою шерстю. На спині і голові вона сіро-бура з неясними світлими смугами. Ці лінії проходять через очі. Нижня сторона тіла тварини біло-сіра.

Автор фото: SeanMack, CC BY-SA 3.0

  • Смугастий кенгуру, або смугастий валлабі-заєць (лат. Lagostrophus fasciatus) – це єдиний вид роду смугастих кенгуру (лат. Lagostrophus). Він внесений в Червоний список МСОП як вразливого. Його ареал обмежений безлюдними островами Берньє і Дорр. Після вимирання популяцій на материковій частині Австралії в XIX і на початку XX століття ці острови були оголошені заповідними зонами. Спроби реинтродуцировать вид на материк не вдалися через завезених тварин – кішок і лисиць. Розміри смугастого валлабі-зайця дрібні:
    • довжина тіла – 40 – 45 см;
    • довжина хвоста – 35 – 40 см;
    • вага – 1,3 – 2,1 кг

У представників виду витягнута морда з безволосим носовим дзеркалом, вуха середньої довжини. Задні кінцівки довгі з великими кігтями, хвіст виконує роль опори під час сидіння і балансира при стрибках. Тіло тварини вкрите м’якою довгою і густою шерстю. На спині, пофарбована в сірий колір, є чорна штрихування. Від середини спини до крижової частини на шерсті проходять 13 темних поперечних смуг. Це полохливі кенгуру, живуть вони групою, годуються травою і фруктами, активні вночі.

Автор фото: Charles-Alexandre Lesueur, Public Domain

  • Кенгуру Гудфеллоу (лат. Dendrolagus goodfellowi) – тварина, що живе в тропічних лісах Нової Гвінеї і знаходиться під загрозою зникнення. Густе хутро на спинній стороні тіла деревного кенгуру пофарбований у каштановий або червоно-коричневий колір. Уздовж спини проходить дві світлі смуги. Грудна частина тіла, шия і щоки світлі. Хвіст прикрашений жовтуватими кільцями. Ноги жовтуваті. Дорослі кенгуру Гудфеллоу мають:
    • масу – від 6 до 10 кг, при цьому середня вага складає 7,4 кг;
    • довжину тіла – 0,55 – 0,77 м;
    • хвіст завдовжки 0,65 – 0,84 м.

Кенгуру Гудфеллоу повільно, але добре піднімаються на дерева. Задні ноги у них відносно короткі, озброєні потужними вигнутими пазурами. Кігті заважають тваринам довго пересуватися стрибками на задніх ногах. Як правило, вони ходять на чотирьох ногах, працюючи ними попарно, вміють стрибати з одного дерева на інше. Ведуть одиночний нічний спосіб життя. Їжа кенгуру Гудфеллоу – це листя шовкового дерева, насіння, трава, квіти і фрукти.

Автор фото: Timmy Toucan, CC BY 2.0

  • Деревне валлабі, дингисо, або бондегезоо (лат. Dendrolagus mbaiso) – ендемік Нової Гвінеї, зникаючий вид. Ареал проживання валлабі обмежується субальпійським поясом гір до висоти від 3 250 до 4 200 м. Колір хутра на голові, кінцівках та спині – чорний, на животі і шиї – білий. Смуги на щоках і кільце, огибающее морду, також білого кольору. Вдень сумчасті тварини сплять на деревах, а вночі приймаються за їжу. Деревні валлабі харчуються фруктами, листям і травою. Перестрибувати з дерева на дерево представники цього виду не можуть. Живуть невеликими групами. Їх розміри:
    • довжина тіла: 0,52 – 0,81 м;
    • довжина хвоста: 0,40 – 0,94 м;
    • вага 6,5 – 14,5 кг.

Цікаві факти про кенгуру

  • В анекдоті про нового російського йдеться про те, що після відвідин Австралії він сказав: «Так, коники там однозначно більший».
  • До XIX століття люди думали, що кенгуреня виростає у матері в сумці прямо на соску, а після довго сумнівалися в тому, що він сам може дістатися в сумку після народження.
  • Незвично поведінка мами-кенгуру з дитинчам в сумці, коли вона рятується від небезпеки. Якщо переслідувач наздоганяє її, вона викидає кенгуреня. Незрозуміло, чи рятує вона таким чином своє життя, кидаючи на відкуп дитинча, якого намагається врятувати життя кенгуренку, відводячи погоню за собою. Відомо тільки, що коли небезпека минула, мама-кенгуру завжди повертається на те місце, де вона викинула кенгурятко, і якщо дитинча залишився живий, то він виходить назустріч матері і забирається в сумку.
  • Кенгуру і страус прикрашають герб Австралійського Союзу. Вони служать символом руху вперед, так як ці тварини не вміють задкувати назад в силу своєї морфології.
  • М’ясо кенгуру з давніх пір вживають в їжу австралійські аборигени і жителі Нової Гвінеї. Кенгурятина відрізняється великим вмістом білка і малої жирністю. 70 відсотків м’яса цих тварин відправляється австралійцями на експорт, в тому числі велика його частина ввозилася в Росію. М’ясо кенгуру корисніше інших сортів завдяки наявності антиканцерогенних і антиоксидантних властивостей та екологічній чистоті. Його споживають в Англії, Росії, Франції, Німеччини, Узбекистані, ПАР, Казахстані.
  • Шкіра кенгуру щільна і тонка. З неї роблять сумки, гаманці, шиють куртки та інші речі.
  • Бактерії в складному кишечнику кенгуру допомагають їм розкладати клітковину рослин. Але на відміну від бактерій, що мешкають в шлунково-кишковому тракті великої рогатої худоби, вони не виділяють метану і не сприяють посиленню парникового ефекту атмосфери.
  • У кенгуру 3 піхви. Середня з них служить для народження дитинчати, два бічних – для спарювання.

Автор фото: Postdlf, CC BY-SA 3.0