Історія Великодня для дітей розповісти малюкам

Історія Великодня для дітей – це повчальне оповідання, відкриває перед ними духовний світ, що розповідає про добро і зло, про честь і зраду, про віру і Бога. Щоб малюк перейнявся важливістю цього свята і зрозумів його сенс, про нього треба розповідати доступним і зрозумілим мовою. Батьки повинні обов’язково згадати, що смерть Ісуса Христа, сина божого на хресті і його наступне Воскресіння доводять, що у кожної людини є безсмертна душа. І людина, яка живе без зла, заздрості і образ, робить добро іншим, буде мати можливість жити в Раю – у світі, де всі щасливі і задоволені.

Що таке Великдень і звідки вона з’явилася

Давним-давно народився на землі син Божий – Ісус. Минав час, Ісус зростав. Він був дуже слухняним хлопчиком, любив і поважав своїх земних батьків – Марію та Йосипа, завжди допомагав їм. Був дружний зі своїми сестрами і братами і взагалі був чуйним і добрим хлопчиком. Ісус завжди знав і пам’ятав, що він син Бога і що прийшов на землю, щоб передати свої знання і свою віру всім людям.

Після того, як Ісусові виповнилося тридцять років, він хрестився і присвятив усе своє життя служінню своєму істинному Батькові – Богу. Він ходив по селах і містах, проповідував про Бога, про Царство Небесне, розповідав, що у всіх людей є душа і що всі, хто послушний Отцю Небесному і ведуть праведне життя, будуть жити вічно в Раю. Він зцілював хворих, воскрешав померлих людей, робив безліч інших чудес. І багато людей вірили йому і раділи при його появі. У нього з’явилися учні, які, як і він, хотіли нести людям добро і радість істиною віри.

Але були і ті, хто заздрив популярності сина Божого, і хто не вірив, що Він той, кого послав Бог для спасіння душ людських. Сатана (злий ангел), супротивник Бога, спеціально підбурював людей проти Ісуса. Серед володарів і священиків того часу було багато таких заздрісників, і вони вирішили погубити Христа. Вмовивши і підкупивши (за 30 срібних монет) одного з Його близьких учнів – Іуду, вони обмовили Ісуса перед всім ізраїльським народом і судили Його як баламута і ошуканця, який хоче захопити владу в свої руки і бути царем іудейським.

Ісус давно знав, що його зрадять і знав також, що Він буде розіп’ятий на хресті на горі Голгофі і помре за свою віру і любов до людей. Про це попередив його Небесний Батько. Але Христос нікуди не втік і не сховався. Він смиренно чекав, коли Юда поцілує Його і тим самим вкаже римським солдатам на свого вчителя, щоб ті Його заарештували. Ісус Христос віддав своє життя, щоб багато хто, побачивши Його Воскресіння після смерті, покаялися і перестали жити в злі і неправді.

Дивіться також:  Робимо костюм лесовичка для дитини до свята

Бог воскресив свого Сина через три дні, як Він помер, і свідки цієї події (його учні) зраділи такому чуду і стали щороку відзначати цей день як світле і радісне свято. А слідом за ними стали святкувати і ті, хто повірив у Воскресіння Христа і життя вічне. Такі люди називаються християнами.

А сталося це якраз у ті дні, коли єврейський народ відзначав свій особливий свято – Великдень. Тому спогад про смерть і Воскресіння Ісуса Христа теж припадає на цей день, і також називається Великоднем.

Як відзначають Великдень

Всі християни готуються до Великодня задовго до початку свята. 49 днів триває піст, який називають ще Великим (Великим) постом, тому що він найдовший і найсуворіший з усіх. Люди, що дотримуються його, не їдять м’яса, яєць, риби, масла – так вони очищають своє тіло.

У ці дні віруючі християни намагаються робити якомога більше добра людям, не злитися, не тримати ні на кого образу, не брехати, не лаятися ні з ким. Так вони очищають свою душу. Вони просять вибачення у Бога за свої слабкості і погану поведінку і дякують йому за те, що він через Воскресіння свого Сина дав їм надію на вічне життя в Раю.

Найголовнішою перед Великоднем вважається останній тиждень. У її днів є особливі назви. І в кожен з них потрібно дотримуватися особливих правил.

  • У понеділок, який називають Великим, прийнято починати прибирати всю квартиру (будинок) і готувати її до Великодня. Ті, хто постить, їдять в цей день тільки один раз – увечері.
  • У Великий вівторок продовжують прибирання квартири і перуть брудну білизну і одяг. Увечері читають Біблію і згадують всі проповіді Ісуса.
  • Велика середа починається з читання Біблії і спогадів про Іуду та його зраду по відношенню до Вчителя. В цей день всі ходять по магазинах і закуповують продукти для підготовки до Великодня.
  • Чистий четвер закінчує прибирання в будинку. Всі повинні до заходу сонця прийняти ванну або душ. Увечері читають Біблію про Таємній Вечері Господній.
  • Страсна п’ятниця – це день, коли Ісус був розіп’ятий на хресті, і тому всі справжні християни в цей день не працюють по дому, сумують про смерть Христа і намагаються нічого не їсти (їдять тільки діти та хворі), а пити тільки воду.
  • У Велику суботу всі готують святкові страви, печуть паски, фарбують яєчка. Все має бути готове до початку святкової служби.
  • Після служби в церкві, яка триває всю ніч з Великої суботи на неділю Велике, люди починають святкувати Великдень. Їсти тепер вже можна все, і тому починають з яєць, як з символу вічного життя.