Ірбіс (сніговий барс) – опис, фото, чим харчується, де мешкає

Сніговий барс, він же ірбіс, або сніжний леопард (лат. Panthera uncia, Uncia uncia) – ссавець ряду хижі, родини котячі. Раніше його виділяли в окремий рід Снігові барси (лат. Uncia), представлений єдиним видом Uncia uncia. У 2006 році за результатами генетичних досліджень в деяких класифікаціях він був приєднаний до роду Великі кішки (Пантери) (лат. Panthera). Виявилося, що за генетичним критерієм ірбіс найближче до тигрів. Правда, деякі вчені все ж сумніваються в цьому, відносячи тварину до роду Uncia. Крім сніжного барса такий самий спірний статус мають димчастий леопард і гепард.

Міжнародне наукове назва: Panthera uncia (Schreber, 1775), Uncia uncia (Schreber, 1775).

Синоніми: Felis uncia (Schreber, 1775).

Охоронний статус: Згідно Червоної книги МСОП (версія 3.1) положення сніжного барса є вразливим. Відповідно до Червоної Книги Росії вид зникає.

У цієї кішки багато назв. Калмики називають її іргиз, узбеки – аладжи барс, татари – акбарс, тунгуси – куник, якути – хахай, казахи – илбис або барис, англійці – snow leopard, монголи – ирвэс. По-японськи сніжний барс – тора. У Киргизстані сніжного барса називають илбирс. У російській мові його з давніх пір стали іменувати ирбисом, що з древнього тюркського мови перекладається як «снігова кіт», а на тувинському це звучить як ирбиш.

Про ирбисе російські люди дізналися від купців, що торгували з тюркськими народами. Саме слово увійшло в наукову літературу як повноправний термін, що заміняє назва «сніжний барс». Слово «барс» також запозичене з тюркської мови і означає «леопард». Часто ірбіса ще називають білим барсом. Перше наукове назва Uncia дав сніговому барсу німецький вчений В. Х. Шребер в 1775 році.

До речі, незважаючи на те, що барса називають сніжним, ходити по снігу він не любить.

Автор фото: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

Ірбіс – опис тваринного і фотографії. Як виглядає сніжний барс?

Сніговий барс – це граціозний хижак з гнучким і рухомим тілом, плавною і витонченою ходою, трохи нагадує леопарда, але більш присадкуватий порівняно з ним. Риси пристосованості сніжного барса до середовища існування помітні у всьому його зовнішньому образі. Середня довжина тіла тварини становить 100-130 см, хвоста – 90-105 див. Загальна довжина тіла разом з хвостом може досягати 230 см. Висота в холці приблизно дорівнює 60 см. Розміри самців перевищують розміри самок. Вага дорослого самця ірбіса досягає 45-55 кг, самка важить не більше 35-40 кг

Тулуб ірбіса трохи опукло в області крижів і похило до плечей, що характерно для вигляду малих кішок (лат. Felinae). Сніговий барс у десять разів важче домашньої кішки і у сім-вісім разів легше тигра, самого великого з котячих. За це вчені називають його «великий малої кішкою». Від леопарда ірбіс відрізняється менш масивною передньою частиною тулуба і меншими розмірами голови.

Голова ірбіса невелика, округла, за формою нагадує голову домашньої кішки. На ній розташовані маленькі, закруглені, широко розставлені вушні раковини. Будова черепа сніжного барса легко розпізнається по характерному великому лобі. Пензликів на вухах немає. Взимку вуха практично не видно з-за закриває їх довгого ворсу.

Автор фото: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Вібриси на морді сніжного барса чорні або білі, до 10,5 см завдовжки. Очі у тварини великі, з округлими зіницями. Зір і нюх розвинене дуже добре.

Автор фото: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

У сніжного леопарда гострі і довгі зуби і кігті. Зубів у всіх котячих, в тому числі і у ірбіса, 30 штук:

  • на верхній і нижній щелепі по 6 різців, 2 ікла;
  • на верхній щелепі — по 3 премоляра і 1 моляр;
  • на нижній щелепі — по 2 премоляра і 1 моляр.

Довжина іклів сніжного барса дещо менше, ніж у інших котячих. Вона становить 59,9 мм.

Автори фото: Klaus Rassinger і Gerhard Cammerer, CC BY-SA 3.0

Автор фото: Rolf Dietrich Brecher, CC BY-SA 2.0

На бічних сторонах довгого язика ірбіса розташовані горбки, вкриті ороговілої шкіри. Вони допомагають звіру здирати м’ясо з жертви і умивати себе під час гігієнічних процедур.

Автор фото: Tambako The Jaguar, CC BY-SA 2.0

М’які і довгі шерстинки тварини можуть досягати 55 мм.

Особливо довгою шерстю покритий чудовий хвіст ірбіса. Він сягає понад ¾ загального розміру тіла і через подовженого хутра здається дуже товстим. Товщина хвоста перевершує товщину передпліччя хижака.

Автори фото: Marit & Toomas Hinnosaar, CC BY 2.0

Ірбіс тримає хвіст або загнутим дугою до спини, або вільно тягне його по землі, каміння або снігу: тоді взимку між його слідами додатково проглядається чітка смуга.

До речі, сніжний барс часто навіщось кусає свій хвіст. Зоологи припускають, що так він просто зігріває свій ніс в холодні зими. Але, може бути, цьому є інше пояснення? Всі кішки люблять гратися, і ирбисы не є винятком: ось і кусають свої хвости заради забави.

Автор фото: theweaselking. Взято з сайту: photobucket.com

Широкі лапи-снігоступи сніжного леопарда забезпечені світло-рожевими втяжными кігтями. Поряд з густою шерстю вони роблять хижака візуально більшим. Довжина стопи задніх ніг ссавця становить 22-26 див.

Автор фото: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

Забарвлення шерсті сніжного барса на спині і верхньої частини боків переважно димчасто-бурувато-сірий, з темно-сірими або чорними плямами. Відмінності у забарвленні між самками і самцями відсутні. У міжсезоння димчастий наліт виражений слабкіше, ніж взимку. Черево і боки тваринного знизу світліші, ніж верхня частина тіла. Жовтизна в забарвленні відсутня. Однак, за останніми даними, у байкальського підвиду (лат. U. u. baikalensis-romanii), який не всі вчені визнали дійсним підвидом, відмічені жовті тони в забарвленні.

Плями на тулубі хижака мають форму кілець (розеток) або суцільних розлучень діаметром від 5 до 8 див. На шиї, голові і ногах знаходяться тільки суцільні цятки. На спині поруч з хрестцем вони часто зливаються і утворюють смуги, що тягнуться вздовж тіла. На кінці хвоста розташовуються великі мітки у вигляді півкілець, що обрамляють хвіст. На відміну від цього леопарда, у ірбіса набагато менше цяток.

Автор фото: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

Малюнок плям у кожної тварини індивідуальний. У молодих особин він яскравий, з роками він стає нечітким і розпливчастим, зберігаючись лише на голові і лапах. Така забарвлення допомагає хижакові залишатися непомітним серед скель, каменів і снігу. Пристосованість сніжного леопарда до природного середовища проживання виражається також у зміні товщини вовняного покриву в залежності від сезону. Зимове хутро ірбіса дуже пишний і шовковистий, він дозволяє хижакові не мерзнути в горах навіть холодну пору року.

Як і у всіх живих організмів, пристосованість сніжного барса має відносний характер. Коли навколишнє середовище активно змінюється – швидко тане сніг, схили гір вкриваються густою рослинністю, тоді тварина не рятує ні колір шерсті, ні гострі кігті.

Автор фото: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

Чим харчується сніжний барс?

Ірбіс, як і будь-яка кішка – це спритний і сильний мисливець. Він може вбити жертву, що перевищує його вагу більш ніж в 3-4 рази. Їжа сніжного барса – це, в основному, копитні середнього розміру. Ірбіс полює на гірських козлів (лат. Capra), винторогих козлов (мархуров) (лат. Capra falconeri), блакитних баранів (лат. Pseudois), архаров (лат. Ovis ammon), сибірських козуль (лат. Capreolus pygargus), кабарг (лат. Moschus moschiferus), маралів (лат. Cervus elaphus), північних оленів (лат. Rangifer tarandus), кабанов (лат. Sus scrofa), джейранов (лат. Gazella subgutturosa), куланів (лат. Equus hemionus), серау (лат. Capricornis), горалов (лат. Naemorhedus caudatus), гімалайських тар (лат. Hemitragus jemlahicus), такінов (лат. Budorcas taxicolor). Частіше він нападає на самок козлов і молодих козенят, деколи ще не вміють слідувати за матір’ю.

Снігові барси їдять і таких дрібних тварин, як улары, пищухи, бабаки, зайці, ховрахи, кеклики. Ловлять птахів: фазанів, голубів, куріпок, гірських індиків. З великих жертв їх здобиччю можуть стати лосі, самці маралів, коні. Як і інші котячі, іноді вони поїдають траву або пагони рододендрона, щоб заповнити нестачу вітамінів. На домашніх тварин (кіз, овець, свиней, коней) ирбисы нападають або в зимовий період, або якщо вони пасуться на альпійських луках.

Автор фото: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

У середньому, ірбіс полює 2 рази в місяць. Робить він це в поодинці, частіше вночі або в сутінках, рідше вдень. Тільки зрідка самець і самка або самка з підросли дитинчатами можуть виходити на полювання разом.

Полювання сніжного барса складається із засідки і вирішального кидка. Зазвичай хижак залягає вище стежки, по якій проходять копитні тварини, щоб здійснити стрибок зверху. Також він може вартувати їх біля водопою або солонці. Для щастя йому потрібно перевага по висоті. Якщо при кидку барс промахується, то зазвичай переслідує жертву не більше 300 метрів або взагалі залишає її в спокої. На коротких дистанціях швидкість ірбіса може досягати 64 км на годину. Сніговий барс може також підповзати до жертви з прикриття. Коли до жертви залишається кілька десятків метрів, ірбіс вискакує і стрибком у 6-7 метрів завдовжки швидко наздоганяє її. Наздогнавши свою здобич, він розриває зубами їй горло або пах.

Зрідка ірбіс намагається наздогнати свою здобич. Так на хребті Джебаглытау зустрілися сліди хижака, гнавшегося за самками архара близько кілометра.

Барс не вбиває кілька тварин одночасно, як це робить, наприклад, вовк. Тушу вбитого барана або козла він з’їдає за 3-7 днів. За один раз може з’їсти не більше 3 кг м’яса.

Автор фото: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

Де мешкає сніжний барс?

Сніговий барс живе в 12 країнах: Непалі, Афганістані, Китаї, Казахстані, Бутані, Киргизстані, Монголії, Індії, Пакистані, Таджикистані, Узбекистані і Росії.

Ірбіс – мешканець снігових вершин масивів Центральної Азії. Зазвичай його будинком є високогір’я біля кордону снігової лінії, до висоти 2000 – 5000 метрів. Залежно від снігової лінії він може спускатися до рівня в 500 м (в Росії) і підніматися до 6500 м (в Непалі). Взимку хижака можна зустріти в лісах, де сніговий барс полює на зайця, кабарги, марала. Найдавніші скам’янілі останки тварини були знайдені на Алтаї і в Монголії. Вони збереглися там з плейстоценової епохи четвертинного періоду.

Ареал проживання сніжного леопарда простягається від Гімалаїв на півдні, через плато Цинхай-Тибет і гори Середньої Азії до гір Південного Сибіру на півночі. Зустрічається хижак на Алтаї, Саянах, Тянь-Шані, Куньлуне, Памірі, Гіндукуш, Каракорумі, а також на зовнішніх Гімалайських хребтах і в невеликих ізольованих горах в районі Гобі. В горах Тибету сніжний барс зустрічається до Алтуньшаня. Південна межа поширення ссавця знаходиться в Таджикистані. Невелика площа потенційного ареалу розташована в північній частині М’янми, однак недавнє присутність тут цього тварини не підтверджено. На території Росії проходить сама північна межа ареалу проживання ірбіса в світі: тут він заселяє Алтаї-Саянскую гірську країну (південь Красноярського краю, Читинської області, республіки Тива, Алтай, Бурятія, Хакасія), а також водиться в таких заповідниках, як Алтайський і Саяно-Шушенський. На жаль, в Росії популяція сніжного барса знаходиться на межі зникнення.

Через нечисленність і скритності наявність ірбіса на території і його повадки орієнтуються, в основному, завдяки непрямими ознаками. Там, де знаходиться сніжний барс, залишаються поскребы в грунті, задираки на стовбурах дерев, екскременти, сечові позначки і відбитки слідів. Сліди ірбіса великі, без відмітин від пазурів, що нагадують сліди рисі. Але сніговий леопард і рись практично не зустрічаються на одній території. Тепер до способів виявлення звіра додали автоматичні фотокамери (фотоловушки) і супутникові маячки. З їх допомогою можна дізнатися все про сніжного барса.

Схили гір Алтаю – це типове місце проживання ірбіса. Автор фото: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

Чисельність сніжного барса в світі

Це потайне і тому недостатньо вивчене ссавець стало рідкісним з вини людей. Перші згадки про нього в літературі з’явилися тільки в XVIII столітті. І всі роботи того часу були присвячені тому, як виявити місце проживання сніжного барса, як правильно вбити звіра і вичинити його шкуру. Сніговий барс мав значення лише як промислове тварина. З-за інтенсивного знищення життя ірбіса опинилася в небезпеці.

З-за того, що сніговий леопард веде потайний спосіб життя, вченим важко точно підрахувати кількість особин. За останніми даними, у світі залишилося від 4 до 7 тисяч сніжних барсів.

  • У Росії залишилося лише 150-200 особин.
  • У Китаї водиться велика кількість снігових барсів: 2000-5000 особин.
  • У зоопарках світу живе 600-700 ирбисов.

Снігові леопарди повністю вимерли в окремих районах Росії, Непалу, Індії та Монголії. Причини, по яким скорочується чисельність цього виду в усьому світі, подібні до безглуздості:

  1. Браконьєрство.

Ірбіса добувають з-за цінного хутра, а також задля використання його частин тіла в східній медицині. Часто барси гинуть, потрапивши в зашморгу, поставлені на інших тварин, в Росії – частіше на кабарги.

  1. Зміна середовища проживання сніжного барса людиною.

Прокладка доріг, а також газо — і нафтопроводів впливає на чисельність копитних тварин – основний видобутку барса. Близькість антропогенних споруд також стає причиною дискомфорту цього обережного і скритного ссавця.

  1. Відстріл при нападі на домашню худобу.

Сніговий барс може нападати на худобу, якщо він пасеться на мисливському ділянці хижака. Забравшись у критий загін, він в азарті може зарізати майже все стадо.

  1. Скорочення кількості копитних тварин з-за інтенсивного полювання на них людини і зміни місць їх проживання.

Автор фото: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

Як живе сніжний барс в дикій природі?

Ирбису важливо, щоб його оточували скелі, валуни, кам’янисті осипи, ущелини, адже він не може тривало переслідувати здобич, і тому полює із засідки. Коли сніговий барс сидить, причаївшись серед скель, помітити його практично неможливо. Короткі щодо тіла лапи звіра дозволяють йому безшумно пересуватися по скелях. Він повільно підкрадається або тихо чекає жертву, а потім різко накидається на неї. Така тактика дозволяє хижакові впоратися з твариною набагато більше за себе. Як великі кішки, видобуток він вбиває швидко і акуратно, а їсть її як представники малих кішок: не кваплячись і потроху.

Ірбіс – звір обережний. Його головними сховищами є важкодоступні провалля, ущелини і печери в горах. Тут ховаються самки і виводять своє потомство. В горах сніговий барс кочує за стадами копитних, влітку піднімається вище в гори, а взимку спускається до лісового поясу. Влітку він частіше тримається в субальпійському та альпійському поясах гір.

Незважаючи на свою назву, сніжному барсу важко пересуватися по глибокому снігу. Взимку він воліє ходити по натоптаних звіриними стежками.

Автор фото: H. Zell, CC BY-SA 3.0

Ірбіс може стрибати у висоту до 3 м і в довжину до 6-7 метрів. Є відомості, що він «перелітає» ущелини і шириною 15 метрів, але це малоймовірно. Стрибок сніговому барсу допомагають здійснити добре розвинуті грудні м’язи, з їхньою ж допомогою він прекрасно лазить по крутих скелях. Кермом при цьому служить його хвіст – це одне з пояснень того, навіщо сніговому барсу потрібен такий довгий хвіст. Головна видобуток ірбіса – дикі гірські копитні, тому щоденні тренувальні вправи – подолання крутих схилів, стрибки по кам’янистих осипах – це життєва необхідність для хижака. Свій хвіст ірбіс використовує як балансир при швидких рухах і крутих поворотах.

Сніговий леопард – тварина, добре пристосований до життя на великій висоті. Він володіє розширеною грудною кліткою і великим об’ємом легенів, щоб отримувати необхідну кількість кисню з розрядженого повітря високо в горах. Глибока і широка порожнину носа допомагає зігрівати холодне гірське повітря. Крім того, коли він лягає спати, то вкриває ніс своїм теплим пухнастим хвостом.

Ірбіс здатний витримати морози до -40°С і нижче. На зиму навіть подушечки його лап вкриваються густою шерстю.

У кожного ірбіса є своя територія, межі якої він позначає різними способами: шкрябає землю задніми лапами, залишаючи ямки – поскребы, бризки сечі на скелях на рівні носа, екскременти, задираки на найпомітніших стовбурах дерев. Але самці не налаштовані по відношенню до одноплемінників агресивно, їх території можуть перекриватися з територіями декількох дорослих самок.

Найбільш активний ірбіс на світанку і в сутінках, тому його важко помітити. Взимку звірині доводиться складніше, ніж влітку, так як сліди його на снігу добре помітні.

До речі, сніжний барс любить грати, як і всі кішки: він валяється в снігу, скочується з гір на спині, попередньо добре розігнавшись. Після вдалого полювання він гріється на сонечку, влаштувавшись де-небудь зручніше.

Сніговий барс не вміє гарчати: він муркоче, нявкає, стогне, виє, шипить. Нявкання сніжного барса нагадує рик, так він кличе весну своїм гортанним «ау».

Автор фото: Tony Hisgett, CC BY 2.0

Небезпечний сніговий леопард для людини?

По відношенню до людини ірбіс веде себе неагресивно і не боїться його. Вчені говорять, що у хижака відсутній ген страху перед людьми, так як, живучи високо в горах, він рідко зустрічає своїх справжніх ворогів. Навіть потривожений у видобутку або на полюванні, сніжний барс не стане нападати, а лише спробує втекти. Живучи подовгу поруч з людьми, він може спостерігати за ними з цікавості, властивого всім кішкам. Характер і поведінка сніжного барса псуються, коли він зустрічається з браконьєрами: звір стає полохливим і намагається вийти з безвихідної ситуації. Небезпечним сніжний барс може бути, тільки якщо відчує загрозу своєму життю або безпеці своїх дитинчат. Він може ставати на шляху і видавати загрозливі звуки – це означає, що барс не здасть позицій навіть ціною свого життя.

В історії було відзначено 2 випадки нападу ірбіса на людину. У першому – це був звір, хворий на сказ, і він дійсно завдав рани кільком людям. У другому – старий, беззубий, ослаблений барс спробував напасти на подорожнього зі скелі, але той оглушив звіра палицею, зв’язав і приніс в селище.

Спійманий дорослий сніжний барс вже через кілька днів підпускає до себе людину і дозволяє йому себе гладити. Взяті в ранньому віці ирбисы стають абсолютно ручними і домашніми.

Автор фото: Doris Kessler, CC BY 3.0

Вороги сніжного барса в природі

Вороги ірбіса в природному середовищі – це вовки, рисі, собаки, на півдні – леопарди (лат. Panthera pardus). Леопарди, рисі, вовки і ирбисы вбивають один одного тоді, коли виникає конкуренція при нестачі видобутку. Але в сутичці зі зграєю вовків, перед смертю, ірбіс встигає смертельно поранити кількох ворогів, адже це дуже сильний звір. Ірбіс сильніше вовка-одинака, так що в світі тварин сніжний барс може за себе постояти.

Розмноження сніжного барса (ірбіса)

Снігові барси – одинаки. Пару з самця і самки, а також з групи підрослих кошенят можна побачити разом тільки в період розмноження. В неволі тічка у самки помічена в березні-травні, в Узбекистані час розмноження барсів починається в лютому-березні. Гімалайські і тибетські снігові барси спаровуються частіше, протягом усього року.

Партнерка приваблює самця для спарювання гучним нявканням. Іноді самці б’ються за самку. В цей час ирбисы перестають полювати і не нападають навіть у дуже доступних місцях. Після спарювання тварини починають полювати дуже активно, щоб відновити сили. У цей час вони можуть поїдати прокидаються гризунів, птахів прилітають.

Автор фото: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

Щоб убезпечити дитинчат, самка ірбіса вибирає важкодоступні місця для їх вирощування: печери, розщілини скель. Мати утеплює лігво шерстю, вирваною із свого черева. Ніхто з кішок, крім хіба тільки очеретяного кота, не здатний на таку самопожертву. Період вагітності триває у самки 93-100 днів. Два-три дитинча сніжного барса, рідше до 5-7, народжуються в травні-червні, рідше в квітні, вагою від 430 до 500 г, з тулубом довжиною до 25 см і хвостом у 15 див.

Автор фото: Ksuryawanshi, CC BY-SA 4.0

Кошенята сніжного барса з’являються на світ безпорадними, сліпими, з закритими слуховими проходами. Бачити маленькі ирбисы починають на 9 день. Самка вигодовує їх своїм поживним молоком (воно в 5 разів поживніший, ніж у корови), вкриваючи їх всім тілом і своїм пухнастим хвостом. Мати годує їх молоком один місяць, а потім починає приносити м’ясо з полювання. До двох місяців кошенята ірбіса виходять із лігва, щоб погрітися на сонечку і пограти. До кінця серпня молоді, досить зміцніли барсята проходять до місця своєї першої полювання. До цього часу у юних снігових леопардів з’являється густий підшерсток, здатний захистити їх від холоду. До жертви підкрадається все сімейство, але вирішальний стрибок вчиняє матір.

Кошенята з’являються у ирбисов до двох разів на рік. Але частіше самка народжує один раз в 2 роки. Півтора-два роки дитинчата живуть поруч з матір’ю, яка і займається їх вихованням. Статевої зрілості молоді снігові барси досягають до 2-4 років життя.

Автор фото: Dingopup, CC BY-SA 3.0

Скільки живуть снігові барси?

У дикій природі тривалість життя ирбисов досягає 13 років. В неволі відомий випадок життя самки до 28 років.

Підвиди сніжного барса

Раніше вважалося, що географічна мінливість забарвлення і розмірів тіла барса не виражена, а вид визначався як монотипний. Всі сучасні класифікації дотримуються цієї точки зору. Але у вересні 2017 року, провівши аналіз зібраного посліду і мітохондріальних ДНК тварин, вчені опублікували результати філогенетичного дослідження, зазначивши про необхідність виділення 3 підвидів ірбіса:

  • Panthera uncia uncioides
  • Panthera uncia uncia
  • Panthera uncia irbis

Цікаві факти про сніжному барсі (ирбисе)

  • Спеціальний жетон під назвою «Сніжний барс» вручався підкорювачам найвищих гірських вершин СРСР. Сьогодні ця традиція продовжується. Список вершин, які потрібно підкорити для отримання звання «Сніжний барс Росії» затверджено правлінням Федерації альпінізму Росії в 2010 році.
  • Ірбіс зображений на гербі міста Алма-Ати і є офіційним символом колишньої столиці Казахстану. Також сніговий барс присутній на гербах і є символом Хакасії і Татарстану, міста Бішкек.
  • Талісмани-прикраси з зображенням сніжного барса були знайдені в курганах Тиви. Цей народ здавна шанує жителя гір і наділяє його надприродними здібностями.
  • Зараз у всіх країнах, де водяться снігові барси, існують законодавства, що захищають цих рідкісних хижаків, але вони скрізь різні. У Китаї за видобуток ссавця загрожує до 10 років тюремного ув’язнення, в Росії – штраф до 500 тисяч рублів.
  • Довгий час ірбіса в СРСР вважали шкідником тваринництва і давали премію за його знищення.
  • Поряд з амурським тигром, білугою і білим ведмедем, ірбіс – учасник Програми по вивченню й збереженню рідкісних видів тварин, що здійснюється за підтримки Президента Російської Федерації Ст. Ст. Путіна.
  • «Фонд вивчення, збереження сніжного барса (ірбіса) і рідкісних видів гірської фауни» заснували вчені з Іркутська. Вони займаються пошуками цього виду у Східній Сибіру і багато роблять для його охорони в країні. Дослідникам вдалося виявити і зняти ирбисов в Тункинских гольцах і в районі р. Мунку-Сардик.
  • Ирбисы піддаються дресируванню краще, ніж леви і тигри.
  • Те, що ирбисы сплять в старих гніздах грифів – це міф, що залишився ще з часів Пржевальського.
  • Міжнародний День сніжного барса відзначається 23 жовтня. Дата з’явилася в результаті Всесвітнього форуму щодо збереження снігового барса, що відбувся в 2013 році, і вперше відзначався у 2015 р. Дванадцять країн учасників, на території яких мешкає ця рідкісна кішка (Афганістан, Бутан, Індія, Казахстан, Киргизстан, Китай, Монголія, Непал, Пакистан, Росія, Таджикистан, Узбекистан) взяли Бишкекскую декларацію – спеціальну програму по збереженню ірбіса. До цього дня і був приурочений свято сніжного барса – тварини Червоної книги.

Автор фото: hellinger14, CC0

  • Узамбарская фіалка сорти Сніжний Барс була виведена селекціонером Коршунової Оленою. Квіти її прості або напівмахрові, білі, з фіолетовою каймою і серединою.
  • Снігова бенгальська кішка – це порода, зовні схожа на ірбіса. У народі її часто називають сніговим барсом.
  • Ірбіса часто плутають з кавказьким барсом (переднеазиатским леопардом) (лат. Panthera pardus ciscaucasica). Справжній сніговий барс на Кавказі не водиться.
  • «Російська Ірбіс» – назва розплідника кішок сибірської породи.
  • Сорт помідорів «Сніжний барс» не білого кольору. Названий він так через стійкості до перепадів температур, подібної витривалому гірському тварині.
  • Валерій Малєєв, колишній мисливець, змінив рушницю на фотокамеру і видав барвисту книгу «У пошуках снігової барса». Для того, щоб зняти тварину, він їздив багато разів в гори Алтаю.
  • У Росії найбільше число ирбисов живе на Алтаї. Вчені оформили електронні паспорти на 63 особи, що мешкають на його території. Сніговий барс занесений в Червону книгу Алтайського краю.
  • В тюрко-монгольської календарі замість року тигра був рік барса. Він вважався найбільш сприятливим для життя, вдалим і обіцяє щастя. У рік сніжного барса передбачали хороший урожай і закликали сіяти хоч що-то – «… хоча б просо». Барси були тотемными тваринами не тільки тюркських, але й інших народів. Сніговий барс символізує благородство, хоробрість і честь.
  • Сніговий барс з крилами – символ загальноєвропейського націоналізму. Він зустрічається в міфології скіфів, греків, слов’ян, гунів, тюрків, булгар.