Найбільший папуга: Топ-10 найбільш великих птахів з фото

Ми звикли сприймати папуг, як невеликих птахів, щось щебечущіх в клітці. А між тим, сімейство попугаевых включає в себе близько 330 видів, і всі вони різні і за характером, і за здібностями, і по оперенню. Є яскраві і строкаті птахи, є непомітні, говорять, активні або ж флегматичні.

Деякі папужки бувають невеликими, уміщаються на долоні, а інші виділяються своїми розмірами. Папуги відразу ж впадають в очі, оскільки важко не помітити цих яскравих, веселих, темпераментних птахів.

Хочете дізнатися, який папуга вважається найбільшим в світі? Представляємо вам рейтинг з 10 великих особин: фото з описом птахів.

10. Блакитний ара

Чудова птиця блідо-блакитного кольору, з сіруватим головою, груди і живіт у неї бірюзові. Важить близько 400 г, довжина тіла – від 55 до 57 див. Колись жив у Бразилії, на рівнинах з чагарниками і окремими високими деревами, в пальмових гаях і в лісопосадках.

Але зараз блакитний ара не живе в дикій природі. Вони залишилися лише в колекціях. Є шанс відродити цей вид. Але і тут є своя небезпека, тому що більшість птахів є близькими родичами, а це сприяє виродження.

Але над порятунком блакитних ара працюють кращі орнітологи, і вони вже досягли значних успіхів. Так, якщо до 2007 року налічувалося всього 90 птахів в приватних колекціях, то вже до 2014 року вдалося збільшити це число до 400-500.

9. Великий белохохлый какаду

Сліпуче біла птиця, у якої тільки подкрылья і підхвістя жовті. Лапи і хвіст сірувато-чорні. На голові чудовий хохол, який підвівшись, утворює корону. Важить він близько 600 г, довжина тіла – від 45 до 50 см, а хвоста – 20 див.

Великий белохохлый какаду воліє лісу, мангрові хащі, болота, лісосіки Молуккского архіпелагу. Він живе або в парі, або в зграї, яка може включати до 50 особин. Ці птахи воліють вести осілий спосіб життя, але якщо корму не вистачає, можуть мігрувати.

Дивіться також:  Експеримент Мілгрема

8. Великий желтохохлый какаду

Його можна зустріти в Австралії, Новій Гвінеї, на Тасманії. Виростає до 48-55 см, важить від 810 до 975 м, самки на 35-55 р важче самців. Він красивого білого кольору з домішкою жовтого. Дзьоб сіруватий, як і лапи. Віддає перевагу лісу з евкаліпта і пальм, савани, недалеко від води. Живе зграями по 60-80 папуг.

Великі жовточубі какаду стають активними до вечора або ж рано вранці, вдень воліють відпочивати в тіні, відмінно лазять по деревах. Після обіду воліють подрімати. Харчуються ягодами, бруньками, насінням, корінцями, люблять ніжні паростки трав.

В кінці дня вони збираються на галявинах і годинами можуть щипати траву. Живуть до 50 років. Часто їх містять будинку. Вони не можуть відтворювати звуки, зате добре виконують трюки, тому їх можна зустріти в цирку.

7. Молуккську какаду

Білі птахи, але на шиї, голові і череві до білого кольору домішується рожевий відтінок, а підхвістя – жовте, з оранжевим відтінком, подкрылья теж рожево-помаранчеві. На голові – чубчик висотою 15 см Виростає до 46-52 см, важить близько 850 р. Живе в Індонезії.

На жаль, чисельність молуккского какаду постійно скорочується через незаконного вилову, а також інших несприятливих факторів. Птахи воліють вологі тропічні ліси. Можуть жити як в парі, так і в зграї, яка зазвичай налічує не більше 20 особин. Обережні, воліють для життя високі дерева.

6. Траурний какаду

Як вже зрозуміло з назви, ці птахи темного кольору, тільки на хвості є червона смуга. У самки безліч жовтувато-оранжевих плям. На голові є чубок. Траурний какаду досягає значних розмірів: виростає до 50-65 см, важить від 570 до 870 р. Мешкає в Австралії, воліє евкаліптові ліси, але може оселитися в посадках акації або казуарини.

Коли-то зграї папуг налічували до 200 особин, але зараз їх групи не перевищують 3-8 птахів. З ранку вони відправляються за водою, а потім займаються пошуками їжі. Опівдні вони ховаються на деревах, а до вечора знову виходять у пошуках їжі. Одна з птахів зграї часто стає «розвідником», тобто розшукує для всіх корм і воду, і, виявивши це, криком кличе інших. Харчуються какаду насінням евкаліпта, горіхами, плодами, можуть їсти насіння.

Дивіться також:  Саме смачне шампанське: топ-10 кращих виробників

Вважається однією з найдорожчих птахів, експорт якої заборонений. Їх не варто розводити будинку, т. к. вони крикливі, жують все що потрапили під руку предмети і рясно виділяють порошок-пудру для чищення оперення, який забруднює будинок і може спровокувати напад астми.

5. Чорний какаду пальмовий

У Новій Гвінеї, Австралії, півострові Кейп-Йорк можна зустріти чорного пальмової какаду. Він виростає до 70-80 см, плюс ще хвіст розміром 25 см, важить від 500 г до 1 кг

Він чорного кольору. У нього досить великий і потужний дзьоб, виростає до 9 см, теж чорного кольору. Щоки м’ясного кольору, іноді стають червоно-червоними. Самки трохи дрібніше самців.

Воліє жити в саванах і тропічних лісах, один або в складі груп. Чорний пальмовий какаду добре лазить по гілках дерев, якщо збуджений, видає неприємні, різкі звуки. Живе до 90 років, свої пари зберігають на все життя.

4. Червоний ара

Дуже красиві папуги, забарвлені переважно в яскравий червоний колір, якщо не вважати надхвістя і низ крил, які яскраво-блакитні, лише впоперек крил проходить жовта смуга. У них світлі щічки з рядом білих пір’їн. Довжина тіла у них – від 78 до 90 см, і ще є розкішний хвіст в 50-62 див. Важать вони до 1,5 кг. Його місце проживання – Мексика, Болівія, Еквадор, річка Амазонка, воліє тропічні ліси, вибирає для життя крони високих дерев.

Червоний ара живиться горіхами, плодами, молодими пагонами чагарників і дерев, часто завдають відчутної шкоди плантаціям, поїдаючи урожай. Коли-то на них полювали індіанці, вживали в їжу їх смачне м’ясо, а з пір’я робили стріли і прикраси. Живуть до 90 років.

Дивіться також:  Самі маленькі річки в світі: топ-10

3. Синьо-жовтий ара

Дуже яскравий, чудовий папуга яскраво-блакитного кольору, у якого грудка і живіт яскравого жовтого з оранжевим відтінком кольору, а горло чорне. Лоб – зелений. Дзьоб теж чорного кольору, дуже потужний і сильний. За допомогою його синьо-жовтий ара може перегризти гілки дерев і лущити горіхи.

Кричить голосно і різко. Населяє тропічні ліси Бразилії, Панами, Парагваю, вибираючи для життя береги річок. Довжина його тіла 80-95 см, важить від 900 до 1300 р.

2. Гіацинтовий ара

Папуга красивого, кобальто-синього кольору з сірим, синім довгим і вузьким хвостом. Це один із самих великих папуг, який виростає до 80-98 см, а важить до 1,5 кг. Гіацинтовий ара дуже голосно кричить, видає гортанний, різкий звук, іноді хрипкий вереск, який можна почути на відстані 1-1,5 км

Мешкають вони в околицях лісу, у болотистих місцях Бразилії, Парагваї, Болівії. Живуть невеликими зграями, по 6-12 особин, їдять пальмові горіхи, плоди, фрукти, ягоди, водних равликів. Перебувають під загрозою зникнення. У 2002 році було близько 6 500 особин.

1. Совиний папуга

Інша його назва – какапо. Це один з найдавніших нині живих птахів, батьківщиною якої є Нова Зеландія. У неї жовто-зелене оперення, в чорну цятку. Дзьоб сірий, значний за розміром.

Совиний папуга не може літати, воліє вести нічний спосіб життя. Довжина тіла порівняно невелика – 60 см, зате важить він у зрілому віці від 2 до 4 кг. Воліє лісу, там, де висока вологість, живе на землі.

Вдень ховається в норі або щілинах скель, вночі шукає їжу – ягоди або сік рослин. При бажанні може видертися на вершину дерева і зістрибнути з нього, використовуючи крила, як парашут.