Фільми про Ісуса Христа: художні картини – список найкращих і відомих робіт, рейтинг кінокартин, як для дорослих, так і для дітей

Далеко не кожен кінорежисер у своїй творчості вирішується екранізувати біблійні сюжети, особливо, якщо вони стосуються земного шляху Ісуса Христа.

Релігійний людина страшиться “дотягнути” до ідеалу, так як розуміє, що акторові буде дуже складно достовірно втілити на екрані образ досконалого Боголюдини.

Атеїст ж, вирішив продемонструвати глядачам свій матеріалістичний погляд на євангельські оповідання, боїться зіткнутися з шквалом критики з боку релігійних діячів і християн.

Однак існує кілька художніх картин, що зображають життя Месії, які стали справжньою подією у світі кіно. Деякі з них піддавалися лютій критиці і, навпаки, викликали захват, при цьому кожна з них є авторським поглядом на особистість Спасителя.

Представляємо наш рейтинг кращих картин – це список з 10 найбільш відомих фільмів про Ісуса Христа, деякі роботи навіть підійдуть для перегляду дітям.

10. Чудотворець, 2000


“Чудотворець” – це повнометражний мультиплікаційний ляльковий фільм про життя Ісуса Христа і його чудеса, які він робив під час свого земного шляху. Він творив добро, проповідував любов і надію, до тих пір, поки римська влада не задумали його вбити.

Ця відома кожному історія постає у такому вигляді в перший раз. За допомогою 3-D анімації досягається відчуття реальності і масштабність що відбувається на екрані і це дозволяє повніше відчути головний посил картини.

9. Остання спокуса Христа, 1988


Цю екранізацію роману Нікоса Казандзакіса “Остання спокуса” зняв легендарний Мартін Скорсезе. Картина вважається однією з найбільш значних робіт у творчості режисера.

В основі ідеї фільму — дослідження двоїстості Ісуса Христа — божественного і людського початку. Картина зачіпає вельми неоднозначні для релігійного миру теми, ніж накликала на його творців масову критику з боку офіційних представників церкви і віруючих різних конфесій християнства.

Тут Христос — це простий тесля з Юдеї. Він заробляє тим, що робить хрести, на яких страчують державних злочинців. Його постійно відвідують голоси й бачення — він розуміє, що обраний для високої місії, але не може зрозуміти, в чому його справжнє призначення, і хто його обрав Господь або сатана.

Намагаючись відповісти на всі ці питання, Ісус відправляється мандрувати разом зі своїм другом Іудою. Йому належить пройти важкий шлях Спасителя: він рятує від жорстокої розправи Марію Магдалину, відвідує міфічний юдейський монастир, потім його хрестить і благословляє Іоанн Хреститель, звертається з Нагірною проповіддю до юдейського народу, віддаляється в пустелю, зазнаючи там спокусам диявола, виганяє торговців з храму Божого, провокуючи своїми проповідями про кохання смуту в місті.

У підсумку, Ісус розуміє, в чому його істинне призначення — очистити рід людський від гріхів, прийнявши болісну смерть на хресті. Він добровільно просить Юду здати його владі. Юда намагається відрадити його, але той залишається твердий у своєму рішенні.

Після зустрічі Таємної вечері Юда йде до вчителя римських легіонерів, і вони беруть під варту Ісуса. Прокуратор Іудеї Понтій Пілат, піддавшись волі розлюченого натовпу, виносить Ісусу смертний вирок.

Христа розпинають на хресті. У хвилини найтяжчих страждань перед ним постає прекрасна дівчинка, ангел-зберігач, яка кличе його за собою. Вона допомагає йому зійти з хреста. Далі Ісус спускається в прекрасну квітучу долину, де його зустрічає весільна церемонія. Він поєднується шлюбом з Марією Магдалиною, у них з’являються діти.

Він проживає довге життя. Біля ліжка постарілого і вмираючого Христа з’являються його старші учні. Вони звинувачують вчителя в тому, що він проміняв місію Спасителя на звичайну життя земної людини. Іуда каже, що та сама дівчинка, яка врятувала його, була насправді Сатаною.

Ісус із зусиллям струшує з себе дурман спокуси і повертається до реальності. Він знову опиняється на хресті, а на його губах з’являється ледь помітна усмішка.

8. Ісус, 1979


Фільм показує життя Христа згідно з Євангелієм від Луки.

У відомого режисера Джона Хеймана була досить вагома причина, щоб взятися за екранізацію біблійних оповідань. Він ставив за мету як можна більш точно донести Звістку про Ісуса, яка б максимально достовірно зображала Палестину I століття.

Після тривалого підготовчого періоду, режисер вирішив, що найкращою основою для побудови сюжету стане Євангеліє від Луки.

До речі, до нього ніхто з кінематографістів не брався втілити на екрані саме це опис життя Ісуса. На думку Хеймана, у Луки було дуже багато безперечних переваг. По-перше, він досить серйозно ставився до деталей (так як апостол наводить перелік соціальних і культурних особливостей того часу), тому його слова заслуговують більшої довіри з історичної точки зору. Але, найголовніше те, Лука наводить найбільш повний опис служіння Ісуса Христа і досить ясно висловлює саму суть Його вчення.

Дивіться також:  10 кращих фільмів Вуді Аллена

7. Євангеліє від Матвія, 1964


“Євангеліє від Матвія” був знятий відомим італійським режисером П’єром Паоло Пазоліні. Творець картини пропонує поглянути на біблійне оповідання про життя Христа з марксистсько-католицької точки зору.

Цей фільм викликав шквал критики з боку релігійних громад і простих віруючих по всьому світу, при цьому донині він є одним з найвідоміших історичних творів.

6. Син Божий, 2014


Епічний фільм, знятий за мотивами біблійного оповідання про життя Ісуса Христа, послідовно показує євангельську історію від Народження Сина Божого, до зради одного з учнів, розп’яття на хресті та воскресіння з мертвих.

5. Євангеліє від Іоанна, 2003


Фільм “Євангеліє від Івана” оповідає про життя Ісуса Христа, заснований на описі одного з апостолів-євангелістів – Іоанна.

Весь земний шлях Ісуса Христа простягався всередині “народу Ізраїлю“. Тисячі людей, залишаючи свою колишню життя, приймали слова Христа як істину і вірили в них, але були й ті, які ставилися дуже вороже до вченню Ісуса.

Це були фарисеї і саддукеї – вони очікували Месію як царя, який подарує їм безмежну владу, повагу і перевагу над усіма народами. Однак слова Христа про любов і милосердя не відповідали їх уявленням про вічне блаженство.

4. Найбільша з коли-небудь розказаних історій, 1965


Кінорозповідь про земне життя Ісуса Христа, створений режисером Джорджем Стівенсом. Сюжет картини “Найбільша з коли-небудь розказаних історій” заснований на євангельських розповідях, а також на однойменному романі Фултона Урслера.

Фільм був представлений у п’яти номінаціях для отримання престижної премії “Оскар” (за операторську роботу, роботу художника і декоратора, костюми, музичне оформлення та графіком).

У фільмі показано життя Христа з моменту народження і аж до смерті на хресті, воскресіння і вознесіння. Всі події представлені у відповідності з канонічним релігійним розумінням, тому стрічка не викликала нарікань з боку духовенства. Однак при цьому тут досить реалістично показано образ Сина Божого як звичайної людини.

3. Ісус з Назарету, 1977


Це телевізійний міні-серіал “Ісус з Назарету”, випущений спільно Італійської та Англійської кіностудією, знятий режисером Франко Дзеффіреллі.

Картина являє собою екранізацію Нового Завіту. Існує версія, що фільм був створений на замовлення Ватикану.

Деякі авторитетні спеціалісти (представники духовенства, кінематографа, історики та ін) вважають цю картину найбільш вдалою і найбільш повною екранізацією Євангеліє.

2. Ісус Христос — суперзірка, 1973


Стрічка канадського режисера Нормана Джуїсона “Ісус Христос — суперзірка” створювалася на базі однойменного мюзиклу, який донині вважається одним з найпопулярніших в світі.

Кіноадаптація всесвітньо відомої рок-опери композитора Ендрю Ллойда Уеббера, зроблена у вигляді спектаклю”, розіграного сучасними артистами на тлі автентичних близькосхідних видів.

Крім приголомшливої музики і вокалу, фільм запам’ятався вельми оригінальним трактуванням євангельських текстів, яка є собою альтернативу вкрай ортодоксальних поглядів на християнство.

Зрештою, картина вийшла досить наочним зображенням до чудової музики. Глядача приваблюють епізоди, введені Джуисоном в основну тему біблійного сюжету: мотив “фільму у фільмі”, коли на автобусі в мальовничі види пустелі вторгаються актори, щоб розіграти сцени з Євангелія.

Також слід відзначити оригінальну трактовку образу Іуди, роль якого у фільмі втілює чорношкірий артист Карл Андерсон.

1. Страсті Христові, 2004


“Страсті Христові” – драма, присвячена євангельським пророцтва, знята відомим голлівудським актором і режисером Мелом Гібсоном. Картина оповідає про події, що передують смерті Ісуса Христа на хресті і до його воскресіння.

Дії фільму охоплюють останні дванадцять годин земного шляху Ісуса, починаючи з Моління в Гетсиманському саду і схематичним позначенням його воскресіння. Крім того, тут зображені епізоди, присвячені опису деяких дитячих та юнацьких спогадів Ісуса. Також тут описується Нагірна проповідь і Таємна вечеря.

Цікаво: всі діалоги в картині не ведуться англійською (рідною мовою її творців), а на реконструйованому арамейською, івриті та латини з закадровим перекладом або субтитрами.