Фазан звичайний – опис, фото, місце проживання

Фазан звичайний відноситься до ряду куроподібних, подсемейсву Phasianinae, є одним з одомашнених видів, що в природі наражається на небезпеку з боку мисливців. На території СНД звичайний фазан зустрічається, як правило, на Кавказі, Далекому Сході, півдні Туркменії, а також в Узбекистані та Казахстані. Може мешкати в гірській місцевості. Цей вид пернатих включає в себе 32 підвиду, що розрізняються за забарвленням.

Фазан – опис.

Самці фазани завжди крупніше самок. Довжина тільця птиці становить 85 сантиметрів, при цьому вага тушки може досягати двох кілограм. Відмінною особливістю звичайного фазана є неоперенное кільце навколо очей. У фазана дуже довгий клиноподобный строкатий хвіст, махові крила округлені. У самця фазана на лапах шпори, які він використовує під час боїв за самку.

Самці фазана завжди пофарбовані яскравіше, мають металевий блиск на пір’ї. Голова і шия чоловічої половини особин жовто-зеленого кольору з темно-фіолетовим відливом знизу. Золотисті з чорними опалинами пір’я спини фазана повільно переходять в мідно-червоні з фіолетовим відливом пір’я надхвістя. Хвостові пір’я мають жовто-бурий відтінок з мідно-фіолетовими крайками. Кільце навколо очей голе і яскраво — червоного кольору.

Самки фазана не мають такого строкатого забарвлення, як самці. Вони завжди або світло-коричневі, або сіро-піщані з чорними плямами або рисками на пір’ї.

Де мешкає фазан?

Фазан звичайний – це здебільшого осілий птах, яка обирає для своїх будинків лісу, підліски і заросли колючих чагарників. Це забезпечує їм якусь захист від хижаків – лиса навряд чи захоче лізти в колючі кущі без особливої потреби. Свої гнізда такі птахи, як фазани, в’ють поблизу водойм, часто вздовж берегів річок або озер. Налякана пташка не зірветься з місця і не полетить на верхівку дерева, ці пернаті швидше сховаються в густих заростях. Напевно, саме тому гнізда цих птахів розташовуються прямо на землі. На дерева фазани забираються лише для того, щоб дістати високорастущіе плоди, в основному це відбувається пізно восени або взимку, коли на землі стає менше їжі.

Чим харчується фазан?

Їжа звичайних фазанів – це переважно дрібні ягоди, різні плоди, насіння або зелені пагони. Також птахи не гребують черв’яками і всілякими комахами.

Шлюбний період у фазанів.

Дослідження орнітологів показали, що в дикій природі фазани звичайні моногамні, тобто більшу частину свого життя проводять з одним партнером. А якщо їх розводять у неволі, то вони стають полігамними. Шлюбний період у фазанів звичайних настає ранньою весною, у кладці може бути від 8 до 20 яєць бурого кольору. Самка фазана висиджує яйця 20-28 діб, самець у цьому участі не бере. Взимку фазани проживають зграями, однак самки і самці живуть порізно.

Люди одомашнили фазанів і часто розводять їх в мисливських угіддях. Однак для полювання вибір найчастіше падає на особливий гібридний вид – мисливського фазана. Це суміш китайського, кавказького і семиреченского видів.

До речі, цікавий факт: фазан звичайний є національним птахом Грузії.