Цікаві факти про страусів: топ-10

У них маленька голова з прямим дзьобом і великими очима, прикрашеними віями. Це птахи, але крила у них розвинений погано, злетіти вони не зможуть. Але це компенсується сильними ногами. Шкаралупу яєць використовували ще древні африканці, щоб переносити в ній воду.

Також люди були небайдужі до їх розкішним пір’ям. Вони покривають майже все тіло цієї птиці. У самців зазвичай пір’я чорного кольору, за винятком крил і хвоста, вони білі. Самки трохи іншого відтінку, сіро-бурі, хвіст і крила у них сірувато-білі.

Коли-то з пір’я цієї птиці виготовляли опахала, віяла, ними прикрашали дамські капелюхи. З-за цього ще 200 років тому страуси були на межі вимирання, поки їх не стали утримувати на фермах.

Їх яйця, і яйця інших птахів, їдять, з шкаралупи виготовляють різні вироби. Вживається в їжу і м’ясо, воно нагадує яловичину, а жир додають у косметику. Пух і пір’я, як і раніше, використовуються в якості прикрас.

На щастя, зараз ці доброзичливі екзотичні птахи – не рідкість, 10 цікавих фактів про страусів допоможуть вам краще їх пізнати.

10. Найбільший птах у світі

Африканського страуса називають самою великою птицею, т. к. він виростає до 2м 70 см і важить 156 кг. Вони мешкають в Африці. Колись їх можна було зустріти і в Азії. Але, незважаючи на такі величезні розміри, у цієї птиці невелика голова, крихітний мозок, не перевищує по діаметру волоський горіх.

Ноги – їх головне багатство. Вони пристосовані до бігу, т. к. мають потужну мускулатуру, з 2 пальцями, один із яких нагадує ступню. Вони воліють відкриту місцевість, уникають заростей, боліт і пустель з рухомими пісками, т. к. там не змогли б швидко бігати.

9. Назва перекладається як «горобець-верблюд»

Слово «страус» прийшло до нас з німецької мови, Strauss походить від грецького «strouthos» або «струфос». Воно переводилося як «птах» або ж «воробей». Словосполучення «струфос мегас» означало «великий птах» і відносилося до страусів.

Інше грецьке його назва – «струфокамелос», що можна перекласти, як «птах-верблюд» або «горобець-верблюд». Спочатку це грецьке слово стало латинським «струцио», потім увійшло в німецьку мову, як «штраус», а пізніше дійшло і до нас, як знайоме всім «страус».

8. Стадні птиці

Вони живуть невеликими сім’ями. У них зазвичай один дорослий самець і чотири – п’ять самок різного віку. Але іноді, в окремих випадках, в одній зграї налічується до п’ятдесяти птахів. Вона не постійна, але все в ній підпорядковані суворої ієрархії. Якщо це страус високого рангу, то його шия і хвіст завжди розташовуються вертикально, ослаблені особини воліють тримати голову похило.

Страусів можна побачити поряд з групами антилоп і зебр, якщо потрібно перетнути африканські рівнини, вони воліють триматися поруч з ними. Зебри і інші тварини не проти такого сусідства. Страуси заздалегідь попереджають їх про небезпеку.

Під час годівлі вони часто розглядають околиці. У них відмінний зір, роздивитись об’єкт, що рухається вони можуть на відстані 1км. Як тільки страус зауважує хижака, він починає тікати, а за ним і інші тварини, які не відрізняються гостротою.

7. Територія проживання – Африка

Страусів вже давно одомашнили, їх розводять на фермах, тобто цих птахів можна зустріти по всьому світу. Але дикі страуси проживають тільки в Африці.

Коли-то вони водилися в Центральній Азії, Близькому Сході, в Ірані, Індії, т. е. займали більш значні території. Але з-за того, що на них постійно велася полювання, в інших місцях їх просто винищили, навіть численний близькосхідний вигляд.

Страусів можна зустріти практично по всьому континенту, крім пустелі Сахара і півночі материка. Особливо добре вони себе почувають у заповідниках, на яких птахів заборонено полювати.

6. Два види: африканський та бразильський

Довгий час страусами вважали не тільки африканських птахів, які проживають на цьому континенті, але і нанду. Цей так званий бразильський страус схожий на африканського, зараз відносять до загону нандуобразных. Незважаючи на схожість птахів, між ними є і суттєві відмінності.

По-перше, вони значно менше: навіть самий великий нанду виростає максимум до 1,4 м. У страуса шия гола, а у нанду – покрита пір’ям, у першого – по 2 пальця на нозі, у другого – 3. Крик нанду не схожий на пташиний, нагадує рик хижака, видає звуки, що нагадують «нан-ду», через що він і отримав таку назву. Їх можна зустріти не тільки в Бразилії, але й в Аргентині, Болівії, Чилі, Парагваї.

Нанду теж воліють жити в стадах, де налічується від 5 до 30 особин. В нього входять і самці, і пташенята, і самки. Можуть утворювати змішані стада з оленями, викуньями, гуанако, а в окремих випадках з коровами і вівцями.

5. Молоді особини їдять тільки м’ясо і комах

Страуси – всеїдні тварини. Вони харчуються травою, плодами, листочками. Воліють збирати корм з землі, а не рвати з гілок дерев. Також вони люблять комах, будь-яку дрібну живність, у тому числі черепах, ящірок, тобто те, що можуть проковтнути і схопити.

Вони ніколи не кришать видобуток, а заковтують її. Щоб вижити, птахи змушені переміщатися з місця на місце в пошуках їжі. Але можуть кілька днів прожити без їжі і води.

Якщо поруч немає водойм, їм вистачає і тієї рідини, що вони отримують з рослин. Однак свої стоянки вони воліють робити біля водойм, де охоче п’ють воду і купаються.

Щоб перетравлювати їжу, їм необхідні камінчики, які страуси з задоволенням ковтають. У шлунку в одній птиці може накопичуватися до 1 кг гальки.

А молоді страуси воліють їсти тільки комах або ж дрібних тварин, відмовляючись від рослинної їжі.

4. Не мають близьких родичів серед інших істот

Загоном безкілевих птахів є страусообразные. У нього входить лише один представник – африканський страус. Можна сказати, що у страусів немає близьких родичів.

До бескилевым птахам відносяться і казуарообразные, наприклад, ему, кивиобразные – ківі, нандуподібних – нанду, тинамуобразные – тинаму, і кілька вимерлих загонів. Можна сказати, що ці птахи – далека рідня страусів.

3. Розвивають величезну швидкість до 100 км/год

Ноги – це єдиний захист цієї птиці від ворогів, т. к. при вигляді них страуси біжать. Вже молоді страусенята можуть переміщатися зі швидкістю до 50 км/год, а дорослі особини пересуваються ще швидше – 60-70 км/год і вище. Можуть тривалий час підтримувати швидкість бігу до 50 км/год.

2. Під час бігу переміщуються величезними стрибками

Пересуваються по місцевості величезними стрибками, за один такий стрибок можуть подолати від 3 до 5 м.

1. Голову в пісок вони не ховають

Мислитель Пліній Старший був упевнений, що побачивши хижака, страуси ховають голову в пісок. Він вважав, що тоді цим птахам здається, що вони повністю сховалися. Але це не так.

Страуси схиляють голову до землі, коли ковтають пісок або гравій, іноді вибирають із землі ці тверді камінчики, необхідні їм для травлення.

Птах, за якої довго гналися, може покласти голову на пісок, оскільки у неї немає сил підняти її. Коли самка страуса сидить на гнізді, щоб перечекати небезпеку, вона може розпластатися, схилити шию і голову, щоб стати непомітною. Якщо ж до неї наблизиться хижак, вона вскочить і втече.