Цікаві факти про сов: 10 найбільш цікавих

Красивий і граціозний птах сова багатьом знайома ще з ранніх років з мультфільмів та казок, для деяких донині вона залишається символом мудрості і знань. Насправді, поведінка сови в природі дуже спокійне – більшу частину часу вона спить, а вночі полює і проявляє активність.

Вона воліє подовгу сидіти на гілці, втупившись в одну точку – така поведінка багатьом нагадує манери мудрого старця, зануреного в свою медитацію… Так що сову вважають мудрою не з-за того, що птах володіє якими-небудь характерними рисами або інтелектом, а з-за поведінки.

Що цікаво – сова єдиний птах, голова якої зовсім не схожа на пташину, а швидше нагадує людське обличчя, причому досить неглупое.

Якщо ви любите птахів і вам цікаво дізнаватися про них щось нове, додаючи в свою скарбничку нові факти – обов’язково зверніть увагу на нашу статтю про сов.

10. У сов немає очних яблук, зате є 3 століття

Можливо, цей факт вас вразить, однак у сов відсутні очні яблука (а точніше мають іншу будову). Правильніше буде називати їх органи зору очними трубками. Око птаха зовсім не круглообразный, а витягнутий у довжину.

Очні яблука сов нерухомі, завдяки чому вони можуть точно визначити відстань до об’єкту (частіше всього до видобутку), т. к. птахи не можуть ними рухати, то повертають голову.

Крім цього, у сов 3 століття, кожне з яких виконує свою функцію: одне призначене для моргання, інше для підтримки чистоти, ну а третє служить для млості – сну.

9. У різних видів різні годинник активності

Більшість з нас звикло вважати, що сови проявляють активність лише вночі, однак у різних видів цієї птиці годинник діяльності відрізняються. В Північній і Південній Америці поширена печерна сова – вона активна і вдень.

Ястребиновая птах – вид, відособлений від інших сов, полює в денний час, віддаючи перевагу для полювання ранній ранок або вечір.

Сова біла має сніговий забарвлення з буруватими пестринами, поширена в Арктиці і Субарктике. Ця красуня не строго нічна птиця, але в основному полює під вечір або рано вранці, інколи роблячи це прямо на льоту.

8. Намагаються ховатися від сторонніх очей

Сова з цікавістю розглядає перехожих… Можна почути її чарівний звук, що викликає казкові картини в уяві, от тільки вона не здасться. Людина для сови – стрес.

Звичайно, після фентезійного фільму «Гаррі Поттер» (у юного чарівника у фільмі є сова) багатьом хочеться ближче познайомитися з цим казковим персонажем нашої планети, однак сови уникають небезпечних для життя районів. Не варто забувати, що сова – це хижий птах, тому при зустрічі з нею, її краще не турбувати.

Для довідки: сова ніколи до себе не підпускає, більш того, якщо ловити її насильницьким способом, вона може вкусити.

7. Євразійський пугач – найбільший представник

Експерти називають євразійського філіна самим найбільшим представником сов: розмір тулуба птаха, буває, доходить до 75 див., а крила розгортаються до 2 метрів. Птицю практично неможливо розгледіти, коли вона тихенько сидить на дереві.

Може жити у всіх регіонах, крім тундри, більше воліє лісисті місцевості. Цих красивих сов в природі залишилося зовсім небагато, давно вид занесений в Червону книгу. Чисельність євразійської сови падає через знищення її постійного місця проживання – лісів.

6. Самки більші за самців і агресивніше

У більшості видів сов в розмірах і яскравості забарвлення виграють самки, крім того, вони ведуть себе більш агресивно, ніж самці. Можна тільки здогадуватися, чому так. Можливо, самка з-за охоронюваного потомства схильна проявляти агресію, в тому числі по відношенню до інших самок.

Доросла сова важче самця приблизно на 20-25%. До речі, він проявляє дуже цікаві залицяння. Чоловік виконує польоти, щоб залучити сову, літаючи в перебільшеному хвилеподібному візерунку вище самки, коли вона знаходиться на землі.

5. Сипухи при полюванні покладаються тільки на слух

Сипухи, як і більшість нічних птахів, володіють прекрасним нічним зором, але, полюючи, більше покладаються на свій чіткий слух, який, як було встановлено експериментом, в чотири рази перевершує слухові можливості інших тварин.

Завдяки цій особливості, досягнутої будовою вух, при якому вони розташовані на різних рівнях асиметрично, сови можуть полювати в непроглядній темряві.

Сипухи дуже сприйнятливі і, при виникненні гучного звуку, прикривають вушні отвори заглушками з дрібними пір’ям.

4. Рибні пугачі знаходяться на межі зникнення

Рибний пугач – птах, стійко переживає морози. Серед великої кількості птахів, безсумнівно, цей вимираючий вид виділяється, але зустріти його – величезна рідкість!

Даний вид занесений в Червону книгу, чисельність рибного пугача дуже мала, і знаходиться на межі зникнення. Від звичайного філіна його відрізняють вушка – вони покриті пухом і великі. Незважаючи на те, що ці два види схожі як дві краплі води, контактувати вони не люблять.

Здебільшого цей вид мешкає на півночі Китаю, Кореї, Японії. Віддає перевагу густо усіяні лісу, з багатими на живність річки, де і харчується. У рибного пугача примітні очі – жовті, яскраві, і оснащені практично орлиним зором!

3. Поворот голови на 360 градусів – це міф

Наскільки ви вже знаєте з пункту 10 – сова з-за особливостей будови очей, не може ними рухати, тому їй доводиться повертати голову. Однак, поворот голови сови на 360 градусів – не більше, ніж міф.

Але, безумовно, природа нагородила цих чарівних птахів здатністю – вони можуть повертати голову на 270 градусів без шкоди для себе. Це можна вважати компенсацією за нерухомість очних яблук і розташування самих очей. Завдяки тому, що сова крутить головою – це допомагає їй не втратити здобич з виду.

2. Не всі сови схильні до міграції

Зима – важкий час для звірів і птахів. Особливо важко переживають цю пору птиці, зокрема сови. Тим, хто не здійснює міграцію, доводиться використовувати всю свою спритність та вміння. Особливо складно з добуванням їжі нашим совам: горобиного сичу, філіну і неясыти. Основна трудність для них – це сніговий покрив, адже він ускладнює видобуток гризунів.

У Північній частині ареалу поширені вухаті сови, які здійснюють дальні міграції – в деяких районах помічається дуже висока чисельність пролітають птахів.

Полярні сови відлітають на Захід, в гори, а птахи середньої смуги Росії зимують будинку – у дуплах. Як правило, вони залишаються в своїх краях проживання, але для гніздування підбирають інші місця.

1. Єдині птахи, чиє зовнішнє вухо складається з складок шкіри

І наостанок ми розповімо вам про ще однією цікавою особливості сов. Це єдині птахи, зовнішні вуха яких складаються з складок шкірки і оточені барвистими пір’ям. Вушка розташовані трохи асиметрично, і саме завдяки цьому сови з точністю визначають те, звідки доноситься звук.

Напевно, ви здивуєтеся, але якщо заглянути в вуха сови, то можна побачити «дзеркало душі» птахи – її незвичайні очі із зворотного боку! Як і всі птахи, сови не мають зовнішніх структур вуха. У них вони виглядають як отвори в черепах, щільно прикриті пір’їнками.