Цікаві факти про слонів: топ-10

Слони зустрічаються в Азії та Африці. У них є цікавий орган – хобот. На кінці знаходяться ніздрі, вони і є органом нюху слона. Він за допомогою хобота збирає з землі невеликі предмети або ж зриває плоди, що висять високо на деревах.

Якщо слон хоче напитися, набирає в нього воду, а потім виливає її в рот. Коли стає особливо жарко, він влаштовує для себе душ, обливши своє тіло з хобота. Слони люблять приймати грязьовий душ. Це допомагає їм захиститися від докучливих паразитів. Вони обливають себе рідкої брудом, а засохлий скоринка захищає їх від комах.

Слони вміють і люблять плавати, обожнюють воду. Часто збираються біля водойм, беруть там ванну або ж перепливають їх, виставивши над водною гладдю хобот. Про цих тварин можна писати книги.

Якщо вам цікаві особливості їх життя, прочитайте 10 цікавих фактів про слонів, напевно ви дізнаєтеся щось нове для себе.

10. Не живуть на самоті, тільки стадами

Слони воліють жити невеликими стадами, в яких налічується до десяти –п’ятнадцяти особин. Це саме згуртоване суспільство, якщо говорити про тварин. Вони всі разом піклуються про дитинчат і постійно піклуються про інших. Якщо хтось із слонів був поранений і не може рухатися, інші слони можуть принести йому їжу і воду.

У цих тварин є свій ритуал похорону. Коли член стада захворює, його підтримують, якщо потрібно встати, годують і напувають. Якщо все ж таки він гине, все стадо замовкає. Слони викопують невелику могилу і накидають на померлого гілки і бруд. Біля цієї могили вони ненадовго зникнуть, а потім йдуть в інше місце.

Слони спілкуються, використовуючи звуки та топанья ногами. Люди часто не можуть сприймати ці звуки, вони низькі. Лідером стада стає сама шановна самка. Малюки живуть зі своїм стадом близько 12-14 років, потім можуть або залишитися, або створити свою сім’ю.

Дивіться також:  Мати Тереза - біографія, факти, фото

Самки ніколи не кидають стадо, якщо тільки її не зловлять люди. А самці, підростаючи, спочатку живуть у невеликих стадах самців, а ставши зрілими, воліють виживати самі. Дорослий самець може тимчасово приєднатися до стада з самками, якщо в ньому є хоча б одна, готова до зачаття.

9. Притаманне самосвідомість

Довгий час люди вважали, що у тварин немає свідомості. Але зоологи спробували тест з дзеркалом. Ті, хто дивляться в дзеркало, реагують на своє відображення, як на іншого, або самого себе, якщо вони впізнають себе, то це доводить наявність самосвідомості.

Вчені виявили, що самосвідомість є у слонів. Були й інші досліди, які змогли підтвердити це. Дослідники з Кембриджа провели такий експеримент. Слон повинен був дати палицю, піднявши її з килимка, але вона була прикручена до килимка мотузками.

Тварина вставало на цей килим і намагався передати палицю людині, але у нього не виходило. Але якщо б воно зійшло з килимка, йому б вдалося виконати завдання. І слони йшли з килимка, тим самим показуючи, що вони могли сприймати своє тіло.

8. В хоботі вміщується до восьми літрів води

Хобот слона – це особливий орган, утворений з верхньої губи, яка міцно зрослася з носом. У ньому немає кісток, але зате розташовується до 500 м’язів. Він розділений на два канали, це щось на зразок ніздрів, а на його кінці один або два відростка. Вони дуже чутливі, з допомогою них слон може вистачати і що-небудь піднімати.

Хобот – це орган нюху, дотику. За допомогою нього слони добувають собі їжу, спілкуються, висловлюють свої почуття і емоції, поливають себе під час купання.

За допомогою нього слон п’є воду. Спочатку втягує її, і вливає в рот. Всередині його хобота поміщається до 8 л рідини. А в день цього тварині потрібно не менше 150 л води.

Дивіться також:  Як позбавитися від запаху в холодильнику

7. З 40 існуючих видів залишилося 3

Колись існувало близько 40 видів слонів, але зараз у родині слонових всього 3 (до цього було 2) виду. До вимерлими видами відносять мамонтів, карликових слонів, динотерий. Їх можна було зустріти до кінця останнього льодовикового періоду, тобто дванадцять тисяч п’ятсот років тому.

До нас дожили 3 види: саванний африканський слон африканський лісовий слон, і азіатський слон.

6. Африканський слон – найбільша ссавці суші

У африканського слона є два види: саванний і лісовий. Зараз залишилося близько 500-600 тисяч цих видів слонів, чверть з них складають лісові. Вони виростають до 3-3,5 м, вага – 5 тонн.

Самий величезний слон – це Йося, він проживає в парку «Сафарі» в Ізраїлі, він знаходиться в місті Рамат-Ган. Його розмір – 3 м 75 див.

5. Воліють спати стоячи

На волі слонам потрібно в 4 рази менше сну, ніж людині. Слони не люблять, коли за ними спостерігають в дикій природі і краще не спати, коли поруч є люди.

Проте вчені все ж змогли з’ясувати, як ці тварини сплять. У природі вони сплять близько 2 годин, найчастіше – стоячи. Але раз в 3-4 дні можуть укладатися на поверхню землі, проте проводять в такому положенні не більше години. Дослідники впевнені, що в такому положенні вони можуть увійти у фазу швидкого сну, і тільки в цей період слони здатні бачити сни.

Заснути вони можуть тільки в тиші і спокої, якщо поруч галасують люди або можуть бути хижаки, стадо може пройти відстань до 30 км, відмовившись від сну.

Сплять вони рано вранці, ще до того, як зійшло сонце. Вони збиваються в купу і дрімають, спираючись один на одного. Якщо це старий слон з великими бивнями, він кладе їх на дерево.

4. Чудові плавці

Слони, незважаючи на свій величезний розмір, чудові плавці. Коли слон перетинає водойму, все його тіло, навіть рот, повністю у воді, для дихання використовується хобот, який він піднімає над водою. Всіма 4 потужними ногами він гребе під водою.

Дивіться також:  Хто такі Апатриди? – Цікаві факти

Вони можуть подолати до 48 км по воді, витративши на це близько шести годин. Якщо слон втомиться гребти, він може трохи відпочити, полежати у воді. Вчені впевнені, що коли-то слони саме уплав дісталися до Шрі-Ланки, перепливши 150 км, відпочиваючи на мілинах.

3. У них відсутні сальні залози

Слони не вміють потіти, оскільки у них немає сальних залоз. Щоб охолодитися в спеку, вони приймають грязьові ванни. Допомагають їм і їх величезні вуха. На них розташована величезна мережа з кровоносних судин, вони можуть розширюватися при нестерпній спеці і втрачати тепло.

2. Протягом життя зміна зубів відбувається 6 разів

Слону потрібна величезна кількість їжі. Їм необхідно від ста до трьохсот літрів води на добу і не менше 45-450 кг їжі. З-за такого величезного апетиту зуби цих тварин сильно зношуються. Але природа подбала про них, і зуби у них змінюються шість – сім разів.

У задній частині рота з’являються нові зуби, які поступово перебираються вперед, змінюючи старі і зношені. Якщо у нього пропадають всі зуби, прогодувати себе йому допомагає стадо. Але самотні слони в такій ситуації вмирають.

1. Середня довжина бивнів поступово скорочується

У багатьох слонів є бивні, які необхідні їм для копання, для переносу великих предметів, для шлюбних ігор. Спочатку це молочні бивні, потім їх змінюють справжні.

У самців вони можуть збільшуватися до вісімнадцяти сантиметрів в рік. Часто саме заради цих бивні слонів браконьєри вбивають. Вони вибирають тварин з найбільшими «іклами», і залишаються особини, у яких вони менших розмірів.

Довжина бивнів – генетично успадкована ознака, тому кількість слонів з величезними бивнями зменшується, і сам середній розмір цих «іклів» стає менше.