Цікаві факти про білок: топ-10

Білки належать до сімейства білячих, належать до роду гризунів. Дізнатися це тварина може навіть дитина: у неї подовжений тулуб, мордочка з вухами у вигляді трикутника і величезний пухнастий хвіст.

Шерсть білки може бути різного кольору, від бурого до рудого, а животик зазвичай світлий, але в зимовий час вона стає сірою. Вона линяє 2 рази в рік, у середині або наприкінці весни, і восени.

Це найпоширеніший гризун, якого можна зустріти практично скрізь, крім Австралії і Антарктики. Вони воліють вічнозелені або листяні ліси, але можуть мешкати і в низинах, горах.

У них буває по 1-2 посліду, з інтервалом в 13 тижнів. У виводку може бути від 3 до 10 дитинчат, які важать всього 8 р. Обростати хутром вони починають через 14 днів. Молоком їх мама годує 40-50 днів, а в 8-10 тижнів малюки стають дорослими.

Якщо вам подобаються ці тварини, то ці 10 найцікавіших фактів про білках варто вивчити.

10. Виділено близько 30 видів

Рід Sciurus включає в себе близько 30 видів, які живуть в Азії, Америці, Європі. Але крім цих тварин білками прийнято називати інших представників сімейства білячих, наприклад, червоних білок, пальмових білок. До них відносяться Персидська, Вогняна, Жовтогорла, Краснохвостая, Японська і багато інші білки.

9. Існують близько 50 мільйонів років

Загін гризунів, до якого належать білки, налічує близько 2 тис. видів, його представники живуть по всьому світу. Найдавнішим представником цього загону є Acritoparamys, які населяли Північну Америку 70 млн. років тому. Це предок всіх гризунів на планеті.

А 50 млн. років тому, в еоцені, жили представники роду Paramys, які за своїм зовнішнім виглядом нагадували білку. Вигляд цих тварин був повністю відновлений, вони мали всі основні ознаки цього гризуна. Але якщо говорити про прямому предка, то це представники роду Protoscirius, який сформувався 40 млн. років тому. Саме тоді Iscbyromyides перейшов у нове сімейство Sciurides, до якого відносять білок.

У Protoscirius вже було досконале будова скелета і кісточок середнього вуха, як у сучасних тварин, але поки що вони були з примітивними зубами.

8. У Росії зустрічається тільки білка звичайна

У фауні нашої країни є тільки білка звичайна. Вона вибирає для життя лісу Європейської частини, а також Далекий Схід і Сибір, а в 1923 році переселилася на Камчатку.

Це невеликий звір, виростає до 20-28 см, з величезним хвостом, важить менше 0,5 кг (250-340 р). Річний хутро коротке й рідкісний рудого або бурого кольору, зимовий – пухнастий, високий, сірий або чорний. Виділяють близько 40 підвидів цієї білки. У Росії можна зустріти північноєвропейську, середньоросійську, телекачку та інші.

7. Вважаються всеїдними

Відносяться до всеїдних гризунам, можуть харчуватися різними кормами, але основною їжею для них є насіння хвойних дерев. Якщо вони селяться в листяних лісах, то з’їдають жолуді або ж лісові горіхи.

Можуть перекусити грибами, ягодами, з’їсти бульби або кореневища рослин, молоді гілки або ж бруньки дерев, різні трави і лишайники. Не відмовляться і від фруктів, дозріваючих в лісі. Всього їдять до 130 різних видів кормів.

Якщо рік виявився неврожайним, вони можуть мігрувати в інші ліси, на багато кілометрів, або ж перейти на іншу їжу. Вони їдять і комах, їх личинки, можуть поласувати яйцями або пташенятами.

На зиму ці розумні тварини запасають корм. Вони заривають його серед коренів або в дуплі, на гілках дерев сушать гриби. Часто білки не можуть пригадати, де лежать їхні запаси, взимку можуть знайти їх випадково, якщо до цього їх не з’їли птахи або інші гризуни.

6. Одне тварина здатна спорудити собі 15 «гнізд»

Білки воліють жити на деревах. Природно, що селяться вони також на деревах. У листяних лісах вибирають для себе дупла. Білки, які селяться в хвойних лісах, воліють будувати гайна. Це гнізда у вигляді куль, зроблені з сухих гілок. Всередині вони вистилають їх м’яким матеріалом.

Самці гнізд ніколи не будують, а воліють зайняти гніздо самки або ж оселитися в порожньому помешканні птахів. Білка ніколи довго не живе в одному і тому ж гнізді, змінює його кожні 2-3 дні. Швидше за все, це необхідно, щоб врятуватися від паразитів. Тому їй недостатньо одного гнізда, їх у неї кілька, до 15 штук.

Дитинчат самка зазвичай з одного гнізда на інше переносить у зубах. Взимку можуть зібратися до 3-6 білок в гнізді, хоча зазвичай вони віддають перевагу самотність.

У холодну пору року йде з гнізда тільки заради пошуків корму. Якщо почалися сильні морози, негода, воліє проводити час у гнізді, впадаючи в напівсонний стан.

5. Більшу частину часу проводять на деревах

Білки воліють триматися поодинці. Більшу частину свого життя вони проводять на деревах, стрибаючи з одного на інше. У довжину вона може долати відстань до декількох метрів, що дуже багато, враховуючи розміри її тіла. Униз вона може стрибати на великі відстані, до 15 м.

Зрідка може спуститися на землю, за їжею або зробленими запасами, по ній теж пересувається стрибками завдовжки до 1 м З дерев спускається влітку, а взимку віддає перевагу цього не робити.

Білка здатна миттєво забиратися на дерева, чіпляючись гострими кігтиками за кору дерев. Вона може стрілою злетіти на саму маківку, рухаючись по спіралі.

4. Кочовий спосіб життя

Ще в стародавніх літописах згадувалося, що білки можуть мігрувати. Ці масові переселення були викликані лісовими пожежами або посухою, але найчастіше неврожаєм. Ці міграції починаються в кінці літа або ж на початку осені.

Гризуни рідко перебиралися далеко, вибирали для життя найближчий лісовий масив. Але були випадки, коли вони переселялися на 250-300 км

Кочують білки поодинці, не утворюючи зграй або скупчень, якщо по дорозі не попалося природну перешкоду. Багато з них під час таких переселень гинуть від холоду і голоду, потрапляють в лапи хижаків.

Крім масових міграцій бувають і сезонні, т. к. корму в лісах дозрівають послідовно, білки за цим стежать. Також наприкінці літа – початку осені починає розселятися молодняк, який йде на значні відстані від гнізда (70-350 км).

3. Хвіст – справжній «кермо»

Хвіст білки по довжині дорівнює основної частини її тіла, він дуже довгий, пухнастий і товстий. Він їй необхідний, т. к. є чимось на зразок керма, коли вона перестрибує з гілки на гілку, а також виконує роль парашута, коли вона випадково падає. За допомогою нього вона може балансувати і впевнено переміщатися на самій верхній частині дерева. Якщо білка вирішила відпочити або поїсти, він стає противагою.

2. Відмінно плавають

Білки можуть плавати, хоча воліють цього не робити. Але якщо з’явиться така необхідність, наприклад, почнеться повінь або пожежа, вони кидаються у воду і пливуть, намагаючись досягти берега. Переправляючись через ріки, білки збиваються в зграї, піднімають хвостики і долають виникли водні перешкоди. Деякі з них тонуть, решта благополучно добираються до берега.

1. В давнину їх шкури виступали в якості грошових коштів

Білка завжди вважалася цінним хутровим звіром. Часто мисливці, які промишляли в тайзі Уралу, Сибіру, полювали саме на неї. Стародавні слов’яни займалися землеробством, полюванням, а також торгівлею. Наші предки продавали хутра, віск, мед, прядиво. В якості грошей використовували найбільш ходові товари, найчастіше шкурки білки, соболя. Хутром платили податки, данину, укладали взаємовигідні угоди.